-
Не знам дали сте се замисляли, но то и в момента данъчната тежест е над 50%. Нека да си представим един цикъл на производство на едно единствено изделие, започващ от самата нула. В това изделие има материали, труд и печалба. Материалите са безплатни суровини, изкопани от природата. Цената им става ненулева именно защото в това изкопаване има вложен труд. Така е и нататък в процеса на производството и преминаването на изделието от една фирма в друга. Следователно в цената на едно крайно изделие има само 3 компонента - ТРУД, ПЕЧАЛБА и ДАНЪЦИ. Производството на изделието се финансира с пари и при продажбата му пак се получават пари. По средата е цикъла на самото производство, от което държавата си прибира отчисления. Нека да видим колко са те:
1. ДДС - 20%
2. Данък печалба на фирмата - 10%
3. Данък общ доход на работниците или дивидент на акционерите - 15%
4. Социални и здравни осигуровки на работниците - около 30%.
Цифрите ми не са точни, защото данъчното облагане е организирано много сложно, но дори и да е така, пак се вижда че сумата им е много над 50%. Тоест в кръговрата ПАРИ - ПОТРЕБЛЕНИЕ - ПАРИ държавата отклонява много повече от 50% за себе си, и оставя по-малката част за заплати на хората.
Дори и човек да не може да съобрази този цикъл и къде отиват парите, може да си извади същите изводи гледайки цифрите на бюджета и разделяйки ги на броя на работещото население. И тогава пак вижда, че всеки един работещ в страната средно се облага с данъци на ниво около 10-15 000 лева годишно, и сумата на тези данъци е по-голяма от средногодишната му заплата. Тоест сметките се връзват.
Изводи:
1. Държавата отдавна е ПРЕХВЪРЛИЛА максимума на кривата на Лафер и в момента наистина прави ПРОСТОТИЯ, опитвайки се да получи още повече, а всъщност ще загуби и това, което вече го има.
2. Данъчното законодателство нарочно е измислено толкова сложно, щото хората да не могат да съобразят колко много ги ограбват. Ако данъка беше един единствен, то тогава щеше да се види, че държавата прибира 70% от всичко.
3. Само за сведение - по време на турското робство данъка е бил един единствен, и е бил на ниво 10% (десятък).
Въпросът е:
Под чие робство се намираме в момента, и защо позволяваме на поробителите да ни прибират 60-70% от нашия труд?
-
Пак ще повторя накратко за тези, които не разбират икономическите процеси. В кръговрата на производството 100% от парите се инвестират от организаторите на самото производство (бизнесмените), но приходите се разпределят приблизително в следното съотношение:
1. Печалба за организатора - 10%
2. Труд (заплати на работниците) - 20-30%
3. Отчисления за държавата - 60-70%
Ето това е постната пица, която ни показваше Дянков.......... Да, постна е, но не за държавата, а за поробеното население.
Ясно е че голяма част от парите на държавата пак се връщат в населението (преразпределение), но тези пари вече се управляват ГЛУПАВО и НЕКАДЪРНО, защото който ги харчи, не се е потил да ги печели. Също така тези пари СЕ ПИЛЕЯТ в мегаломански проекти или се дават (ПОДАРЯВАТ) на западни фирми посредством сключването на НЕИЗГОДНИ ДОГОВОРИ. Тука пък говорим за НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО в името на някаква комисионна.
-
Абе хубаво си разсъждаваме тука ама докато се решим да си кажем мнението където трябва и покажем твърдост и да отстояваме интереса нещата ще се случат и ще бъдем принудени да плащаме новите ставки. Къде са НАЦИОНАЛНИТЕ пчеларски организации? Давайте да се организираме, да се свържем с с организации на други зем. производители и да действаме.
-
Тази простотия на управляващите в момента ще има обратен ефект за държавата. Вместо да увеличат приходите в осигурителната система, те ще намалеят. Просто хората ще спрат да ги плащат. Като се има в предвид, че голяма част от ЗП се осигуряват и на друга работа то те ще прекратят регистрацията си като ЗП. Вдигайки осигурителната тежест много хора ще се откажат от земеделието или ще минат в сивия сектор. Следва неусвояване на средства от Европа и срив по цялата верига. Аман от неграмотни управляващи. Не мога да разбера простотията на управляващите. Вместо да си подобрят събираемостта на вноските(така както е в белите държави), те посягат към джоба на най-бедните слоеве, които едва свързват двата края., а в същити време 1 500 000 не внасят никакви осигуровки, а се ползват от осигурителните услуги предоставяне от държавата(медицинска помощ, социални пенсии) Ама ние сме си виновни. Като се появи някой "месия" и хукваме да го избираме, а после му ядем.....
Питате къде са т.н. национални организации. Ами то такива няма. Има 10-тина самовлюбени лидери, без представителност, но държат някакви регистрации и работят само и единствено за собственото си благо. Въпреки че някой от тях прокламират че ние искаме, ама видете ли те не ни дават, в общия случай всичко се върти около това, кой да яхне пчеларите и кой да разпределя скромните средства за сектора. Когато се наложи да се търсят преференции за всички пчелари се покриват някъде на дълбоко.
-
Те много добре знаят какво ще предизвикат по този начин.Мислите ли,че щом ние се сещаме,те не са го калкулирали вече този срив.Това действие е умишлено с цел да се отръска клона от малките маймунки,за да остане повече от програмите за големите тъпи и лакоми маймуни по върха.Отделно от всичко друго,ще увеличим вноса на селскостопански стоки от други държави,което те с удоволствие ще приветстват.
-
Когато "лошия" Дянков даде по 12 лева на кошер сметнах, че мога да си позволя да съм в белия сектор, декларирах си меда и платих на държавата 1000 лева данък. Така аз взех 1000 лева и държавата 1000. На следващата година като не дадоха нищо съответно нищо и не декларирах, така аз бях с 1000 лева по-малко и държавата с 1000 лева по-малко. Това е хитрия модел на усвояване на евро пари 50% за теб и 50% обратно в държавата.
Сега много са го закъсали, парите от европа са мираж, чудят се и се маят от къде да вземат едни 3 милярда да спасят една банка и за всяка стотинка ще ни съдерат кожите. По моите прогнози след 4-5 месеца буквално няма да могат да се плащат пенсии и други държавни плащания.
-
Здравейте колеги. Днес при разговор с официалния ветеринарен лекар разбрах, че същия е сключил договор за извършване на есенните профилактични прегледи на пчелните семейства. Частно практикуващите вет. лекари, които до сега извършваха прегледите не са пожелали да сключат такива договори с държавата. Срока за извършване на тези прегледи е до 30.09.2014 г. Този, който е взел пари по deminimis трябва да представи в РА протокол от такъв преглед и заверен ветеринарно медински дневник на пчелина.
-
При нас в русенско доколкото знам повечето частно практикуващи ветеринари са сключили договори. Пък и аз си сключих договор с местния частно практикуващ ветеринар, тъй че поне няма да се налага да плащам за есенните прегледи, за разлика от пролетта. А това, че трябва да се представят в ДФЗ не ми беше известно, трябва да погледна дали го пише в договорите?!?
-
Плащането на осигуровки е право, а не задължение (за разлика от данъка), което има за последица права - обезщетения, лечение, пенсии и пр. Тази принципна разлика нееднократно е отстоявана от Висшия съдебен съвет, съдилищата, Висшия адвокатски съвет и др.
По въпроса с "осигуровките" се изясни, това е право и никак не е задължение! Който желае плаща който желае заделя сам.
По въпроса с данъците, това предполага, че някой изземва и преразпределя вместо нас. Като се предполага, че иззетото пак стига до нас под форма на социални услуги. Е ако е така то тогава защо да плащам 1 лв. и да получа под 1 лв. под форма на социална услуга? Логично е тези пари да ги харча само ако имам нужда от конкретна социална услуга!
Нещо повече плащането на данъци и осигуровки води до едно единствено нещо - ПОВИШАВАНЕ НА данъци и осигуровки! Което е напълно логично.
За мен идеална в данъчно отношение държава ще е държава с 10% ддс и никакви други данъци.
-
Така е колега,само че за "малцинствата" са права,а за БългАрите са задължение!