Аз лично слагам строителната рамка винаги втора от южната ( топлата )страна.През средата на май месец може и втора такава и то в средата на гнездото , но само на силните семейства.Само да ти уточня , че работя със строителна подобрена. drinks;
Преглед за печат
Аз лично слагам строителната рамка винаги втора от южната ( топлата )страна.През средата на май месец може и втора такава и то в средата на гнездото , но само на силните семейства.Само да ти уточня , че работя със строителна подобрена. drinks;
Здравейте,днес като отварях кошерите си за да им сложа питки ми направи впечатление че някой от кошерите, които имат по някоя друга празна пита зад преградната дъска,има по-малко напръскан нектар или нещо такова, но е сладко,на пита около 20-30 килийки.Почти сигурен съм че няма как да е нектар от цветове,цъфнала е само леската и някой дрян,съмнява ме да крадат от някой друг пчелин.Какво мислите Вие колеги някой наблюдавал ли е такова нещо?
колеги здравейте и от мен! Одеве бях до пчелина и реших да огледам труповете на пчелите пред кошерите. пред всеки имаше по 5-10 трупа на пчели - до тук нищо притеснително. Но като ги огледах по обстойно открих на една пчела да има жив акар. Та въпроса ми е - с какво е най - подходящо да третирам сега семействата против акари?
Предварително благодаря за отговорите.
С оксалова киселина.Цитат:
Първоначално публикувано от Начинаещ
Кога да направя стесняването на кошера?
На 08.03 го дават 17 градуса, дали може да направя основния преглед и да го стесня спрямо пчелите.
Цитат:
Първоначално публикувано от Nik_m
Аз днес пак стеснявах....за мен това да чакам градусите да са над 15 е меко казано легенда.Днес проверих всичките семейства дали няма някоя умряла майка...Важното е да няма вятър.Все пак всеки си преценява как да действа със семействата си и най-вече всичко се определя за коя паша се подготвя :)
Здравейте колеги, въпросът ми е следният: Днес като правих преглед на кошерите на единият имаше захранен маточник.Някой случвало ли му се е толкова рано да има маточник?
На мен лично не но на колега да. Вероятно стара майка и пчелите е подтикват към самосмяна преди да е сдала само дано се оплоди бързо
Общо взето, щом има летеж, може да се прави бърз осведомителен преглед и стесняване. Отваряте, слагате едно платно и го подгъвате леко от едната страна и действайте.
А колкото до ранния маточник, явно има търтеи в семейството и пчелите са задействали процедурата по подмяна на майката.
Може много да ни е чудно, но света на пчелите няма нищо общо с нашия или нашите разбирания.
Вчера и днес много силен вятър, въпреки това имаше летеж но не мисля че е добре да ги отварям в такова време.
Интересно ми е, че старите пчелари са гледали пчелите по коренно различен начин с минимално ровене из кошерите.
Като говоря с тях ми казват, че пчелите си знаят работата и в плодниците почти не пипат.