Времето примерно. Знаеш, че понякога младите се спотайват доста време скрити в маточниците и при първи удобен момент изскачат всичките. Маточниците са заложени на еднакви по възраст яйца, което също води до едновременното им излюпване.
Преглед за печат
Преди две години ми се рои един кошер по подобен начин, в единият рой имаше 5-6 майки...събирах ги и ги пъхах в кошера.
За изминалите дни равносметката е още две ройчета от разцепените кошери - единия го хванах, другия отиде при някой късметлия. Днес стана голям фал - заклах си майката на мощния, медоносен кошер... Не щяха да градят в магазина и им сложих плодникова пита отгоре. Днес реших да прегледам да не вземат да ми направят роеви номер и се изкефих максимално - 9 пити от магазина бяха напълно изградени и мъкнеха нектар от акацията като ненормални... На плодниковата пита в магазина вече имаше далак, от който трябваше да се отърва и да си я върна долу. Взех най-острия нож и речено, сторено. После забелязах, че пчелите сами отиват на земята и се трупат върху нещо и като погледнах се оказам майката разполовена на две части - в пследствие видях, че търтиевите килийки на далаците са пълни с яйца... ама късно... Цял следобед съм в траор - това ми е миналогодишната майка от роя, с който започнах. Предполагам че изтървах акацията заради това мое неблагоразумие, въпросът е как да спася кошера - поръчах нова майка, ама ще дойде чак в петък, а дотогава? Дали няма да почнат да правят свещеви маточници и да ми откажат купешката? Има ли някой който може да ми предложи добра майка от днеска за вчера? Утре паля колата и идвам да си я взема, стига да е в радиус не повече от 200 км... Или спокойно да изчакам до петък. Вече преди да режа три пъти ще меря...
Наистина си голям карък да уцелиш момента когато е била на далака.Но другия път ще си по-внимателен, сигурен съм :)Иначе за придаването на новата майка се увери, че няма никъде по питите маточници, защото ще я убият. Иначе в момента би трябвало по-лесно да я приемат, защото е паша.Успех!
Като се замисля утре мога да обединя някоя от отдвотчиците с големия кошер или пък с ройчето да го обединя? Удачен ли е подобен опит или да чакам за майка. Мужду другото как да обединя 12 пити с още четири? Лежак ли да си купя за подобно обединяване или да им взема питите дето са само с мед, а те са само две де, другите са яко пило... В кви размисли се хванах заради една минута невнимание...
Аз нали казах - не правете като Mladenoff. ;) Та, сега, ако ги обединиш ще загубиш и другата майка. След като е силен го остави да си произведе нова или изчакай до петък за тази която ще ти изпратят. Дори така е по - добре, че колкото по - рано я придадеш е по - малък шанса да я приемат. Както писа по - горе колегата, те ще са започнали маточници и ще похабят майката. Може и да я приемат, но все пак придаването на майки е вид тото. Има и още куп подробности.