Има много такива в нета, но ти вероятно не пресяваш това, което ти е необходимо! При добра паша и добре развито семейство, можеш да очакваш по 1/2 тенекия на паша от 12 рамков ДБ. Това устройва ли те?
Преглед за печат
Ха сега де!Искахме цели мрежести дъна,сега ги отричаме.Нямаме угода.Проблема си го решават самите пчели–ВСИЧКИТЕ МРЕЖИ НА КОШЕРИТЕ МИ, СИ ГИ ОБМАЗАХА С ПРОПОЛИС ПЧЕЛИТЕ. Квадрата на отворите стана окръжност или елипса.Късали се крачета.Мисля,че се вдетиняваме вече.Да вземем да им монтираме и по един климатик ли?:confused::icon_question:
Тази година хванах 5 рояка на дряна. Миналата година също хванах 2 или 3
Пчелите нямат работа на мрежата. Те ходят по дъното за да чистят падналите остатъци ( ако е плътно). За да няма откъснати крачета, трябва да се остави разстояние от 3 - 5 см. зад прелката плътна дъска и мрежата да е след това. Така пчелите се качват директно нагоре и няма какво да се разхождат по мрежата.
Сверявай, па да споделиш после.:bigsmile:
http://pchelari.com/forum/poll.php?p...do=showresults
Колеги пускам тук една питанка,че ми е нужен бърз отговор. След колко време след като пронесат майките от оплодните съндъчета могат да се извадят и да пътуват докато ги настаня в отводки. Ако майката е оплодена и е пронесла преди ден-два, би ли имало проблем да я местя или трябва да изчакам да поснася известно време ( ако е така, колко време трябва да я чакам да снася ) ?
Благодаря
Няма проблем да я местиш. Аз обаче избягвам да го правя преди 3 седмици да е снасяла. Брат Адам в Каселския доклад пише, че първия месец е решаващ за формирането на майката. Тогава тръгват яйцата и се оформя всичко. Важно е да се избегне стреса от местенето и тя да си пронесе при пчелите, където се е излюпила. Отделно първите дни майките са плашливи, неуверени и пчелите трудно ги приемат. Като снася 3-4 седмици тя става по-кротка, по-бавна и лесно се предава. Преценявай сам как да постъпваш. Написах какво съм прочел и правя.