Дака, това за 125 кошера ли? :bigsmile:
Преглед за печат
Дака, това за 125 кошера ли? :bigsmile:
Друмев ги храни с хомеопатичен метод.
Той е като Христос. С половин буркан................:ae:
Модернизаторе после затрий моля,че утре съм за гъби.:bigsmile:
Ще ти дам един пример от тук при нас. Пчеларчетата станаха доста, но с малко кошерчета, но като са си втълпили в главите, че с малко кошери могат да направят чудеса и да ме бият по добив и гледай какво става. Та примера: хвали ми се нашият. - Виж какъв акациев мед извадих, бял и бистър. Ами ти приятелю виждал ли си истински мед от акация и какъв му е цвета? И защо е бистър чак толкова, и защо е толкова бял, че чак синее? Ами синее защото е от захар, а защо е толкова бистър? Ами защото като е от захар му липсват полените вътре и оттам е и бистър. Та това онези хора, колкото и да ги хулим все пак имат малко представа, че в година в която няма кой знае какви добиви от акация, то някои правят чудеса в тонове не отговарящи на бройката. Но аз извадих по 100 кг. от кошер. Да, да. Та и тази година едни реват, че е пустиня в кошерите, а други едва ли Господ не им го излива направо в тенекиите. Ами и изкупвачите и те се шашнаха вече.
Допълних си цитирания от теб пост.
Не мисля, че са се шашнали, просто имат голям избор, а фирмите са ограничени, демек, ни работят както си искат, за това и други не се допускат в клана. На принципа : " Тати каза, че ще ми купи колело, ама друг път". Та така и с други мераклии за износ на пчелен мед.
Я си помисли пак. Обещал си ми да ми платиш разходите да дойда да ти гледам пчелина. Аз няма да дойда, но затова ти пък ще дойдеш да баеш за твоя сметка, за магията каза безплатно, но ти докато баеш, аз ще му я тресна в главата, а ти ще ми платиш 25 лв. :bigsmile: Става ли така далаверата?
П.П. И за те нагостя и почерпя, донеси един еленски бут и две кила ракия.:bigsmile:
Става но ракията е кът.Трябва да видя Бат Венци да ли има да прати по еконта.:bigsmile:
п.п.Ти пчели не си ли виждал?:bigsmile:
Първо, трябва да имаш пазар, за да изнасяш. Значи, някой някъде трябва да ти вярва, че можеш да изпълняваш договорите си, при това качествено и в срок. Това е препъникамъка пред мераклиите да стават износители. Дори да ти повярват и да ти възложат договор, събирането на 20 т партида без проблеми при анализ си е нелека задача. Трябва да имаш сигурни доставчици пчелари, на които вярваш. Един да те издъни, ако тепърва почваш, си дотам. Най накрая трябва да осигуриш капитала, с който да купиш и обработиш партидата. Това е сравнително най-лесната част. Трябва да имаш и резерв, за да устоиш при провал /върната партида/. И след всички тези рискове, нали не очакваш някои да даде на пчеларите повечето пари, получени от реализацията, а за себе си да остави жълти стотинки. Не съм търгувал с мед, но и при останалите бизнеси е горе-долу същото.
За това което обясняваш, си прав. Повдигнах въпроса за мастити колеги, които искат да изнасят собствена продукция, а не за прекупвачи. А че последните са си окъкали пътя към Европата е ясно, само че за това не е само вината в пчеларите, а основно тяхна (прекупвачите).
Опитвал съм директен износ за голям немски изкупвач. Въпреки че е голям изкупува на германци партиди и от 1 тон. Аз исках да ми купи 22 тона ( 1 тир). Лично посещение във фабриката и разговор в 5 изречения. Отговора беше че си има доставчик от бг и друг не му трябва. Обяснение че сме трима производители, съвестно гледаме семействата, защитаваме висок стандарт на работа като немските пчелари ( на които взима всеки ден) не го трогнаха въобще. Отсвири ни и толкова.
Което потвърждава тезата за доверието. Защо му е на човека потенциален проблем с непознат доставчик, след като вече си е изградил канала за внос от България? На такъв пазар може да се пробие или на база лични познанства, или чрез по-ниска цена /но тогава има ли смисъл/.
Чудя се дали да не си направя фирма и пчелин в Германия, та да мина за местен производител?
Направи си, ама гледай после и полените да са германски.
Ти се чудиш, а това вече не е прецедент. Колега вече го е направил. Пчелина му в БГ си работи добре организиран, а той действа в Германия. Познаваме се бегло и детаилно не съм запознат. Знам, че е минал всички регистраций, членува в местна организация(задължителна стъпка) и е много доволен от първия добив. Към началото на Юли(тогава се видяхме) се похвали с 60кг средно на семейство, а пашата продължава. Не практикува подвижно.
Тук противоречие чета. Ако държавата нехаеше, дребния бизнес щеше да си е добре. Второто е вярно - гледа да го убие. Защото държавата в момента са едни няколкостотин фамилии, които са решили, че трябва да владеят почти всичкия бизнес, а останалите да са им работници. Горе долу като в Русия - по един, двама олигарси на отрасъл. В тази насока върви всичкото законодателство напоследък. Лицензи за щяло и нещяло, регистрационни режими и прочее. Приемат се хитро, по малко и на парче, така за момент протестират малка група засегнати, но не им обръщаме внимание и не ги подкрепяме. То не бяха транспортните лицензи, лицензите в строителството, малките търговци на горива, сега се говори за автосервизите... Различни регулации обезсмислят редица дейности на дребно, които не могат да изпълнят заложените умишлено завишени критерии, включително и в животновъдството. В един момент става непосилно да се бориш и освобождаваш терена за големите акули в бранша.
Ако правилно разбирам, имаш предвид глагола "нехае", който има няколко значения, едното от които е "не се грижи". Е как като не се грижи, то ще го има малкия и среден бизнес. Както и да е, че се отплеснахме в неправилната тема и да не създаваме излишна работа на единствения ни модератор.
Да благодарим все пак, че мода премести словоизлеянията ни на правилното място. :bow;:
Нямаш грижи с пиячката - имаме я, но ти не си консуматор, а за бута е ред на Друмев. :bigsmile:
Между другото да попитам: Предната седмица беше активна някаква визия на форума, що касае цитата и писането на пост, тия дни обаче, нещо не е активно това нововъведение.
Атанасов щеше да черпи скумрия. Добре, че дръпнах един зарган. :bigsmile:
Има и гъби.:bigsmile:То друго май няма да има.:bigsmile:
Да съжеля и аз Модернизатора един път няма да пиша в темата Табу за Биото.:bigsmile:Ако толкова държат на това Био сега е момента за проверки другари и другарки проверявачни.:bigsmile:Вземате проби от меда и си решавате квотите.;):bigsmile:
П.П.Сега се чудя колко ли ме споменавате мен и родата.:bigsmile:Не забравайте колеги 10 божи заповеди най вече 3.:bigsmile:
Не искам никого да отчайвам, но догодина условията за пчелите няма да се подобрят. Нито климата ще се нормализира, нито химизацията ще намалее, нито вирусите и др. болести ще изчезнат. Ако не сте готови да поемете икономически загуби, по-добре приключвайте с пчелите о време.
Кефа цена няма.:bigsmile:Погледни и от хубавата страна за релакса и терапията която си имал на пчелина.И то пари струва.:bigsmile:Ако не е тайна колко ти е разхода на пч. семейство за сезона.При мен е около 20-25лв.Смятам най вече транспортните разходи и осигуровки иначе по пчелите от 8-10лв в което включва основи и нови рамки.
Дака 8-10 лв на кошер, бях подозирал, че има нещо гръцко-арменско-еврейско в теб :D. То и аз съм така но до 8-10 лв не мога да смъкна разходите на кошер по скоро към 30 лв на кошер без да смятам разходите за гориво и труд през сезона. Но явно имаме различен еврейски учебник по математика :D
Забравил си лафа ,,От нищо нещо".;):bigsmile:А и аз ползвам много сили ако си забелязал.Силата на парцаля,силата на найлона,силата на брата и др.:bigsmile:
Тая година разходите са ми малки защото не съм инвестирал в инвентар което е голямо перо при разходите.
Много сила много нещо от найлона до парцала. Люк Скайуокър ти ли си, нека силата бъде с теб до края на сезона хахаха :D :D :D
При тая ситуация използвам силата на оцета.:bigsmile:Препечени филии с оцет налагам.До три дена си готов отново за бой.:bigsmile:Силата на оцета е също голяма работа при нападения на пчелите,а май и бат Севдо я използва при ваденето на мед.:bigsmile:
Модераторе, днес дойде да ми помага един мой ученик във ваденето на меда, та би трябвало да се видиш с него, а не с мен, защото той като втора година пчелар до тук е изкарал 130 кг мед от две семейства и направил три отводки със закупени майки, а в последствие ми каза, че другата седмица може пак да вади и да прави още отводки. Аз самия не съм достигал 65 кг среден добив, затова ще ти дам неговия телефон да си говорите за добиви. След това ходи му обяснявай на момчето, че не може да вади по толкова и тавана трябва да му е 20 кг.
- Брата каза, че сладоледа бил хубаво нещо.
- Той как разбра?
- Ами негов приятел му казал, че чул едни като се разправят, че видели един да яде сладолед и да се облизва. :bigsmile:
Абе Янчо, теб те мислих, че си стъпил най - здраво на земята, а ти ме караш да се съмнявам. А в Страната на чудесата, наистина стават чудеса, погледнато от към номерата които ни върти природата. Не мога да се похваля, че съм изкарал количества, но и не мога да се оплача имайки предвид горното казано.
Номерата са си номера, въпроса е как се възползваш от тях. Представи си ако всички вадеха количества, меда щеше да е по левче и нищо чудно да стаане ако дадът по 120 лв субсидия на кошер за опрашване, тогава меда ще се счита за вторичен продукт. В всяка сфера само едни 5% който успяват, другите само се борят за една заплата, че сам може да прецениш от кои си, без значение е какви знания имаш за пчелите, важното е накрая като теглиш чертата какво излиза. Бях чел една статистика за Америка, че от 100% начинаещи в определен бранш, през първите 5 години се отказват(фалират) 90% от тях. Във следващите 5 години от тия 10% се задържат пак 10%, но винаги има поток от начинаещи в същата сфера.
Не трябва да има субсидия за опрашване, защото ще се окаже, че територията на България е неголкократно надвишена, а това си е световен проблем и ще ни вземат запас. :bigsmile:
Апропо, днес разговарях с един търговец на мед. Той също потвърди лошата година от към добиви. Само във форума се бие тъпана, кой от кой по-високи добиви има. Ха-ха.
Започвам с първото твое изречение:
Как ти се възползваш от цяла седмица дъжд, че и повече?
Второто:
Нали това говоря, че само някои от колегите пчелари вадят колосални количества "мед" от кошер. Другите са горе долу редовни. А аз по моя преценка съм любител. Харесвам да отглеждам пчели и да им се радвам. Най харесвам да се занимавам с тях пролетно време - до мед. Оттам нататък ми е зор. Какво ще изкарам много не ме интересува. Е, друго си е да тръкнеш някой лев по брадата и да заделиш от жената за нещо ч.....сладко. В повечето случаи давам повече отколкото вземам. А и харесвам истински мед. Това, че зная някои неща повече за пчелите си е друг въпрос. А статистиките изобщо не ме интересуват - просто не участвам в такава игра.
Но въпроса/номера е как се вадят толкова оки мед?
https://youtu.be/Iv_MIlQPHh4 Днес като минах покрай парка не издържах и снимах това.Не издържах на мириса който се носеше от детелината. Това е на Бояна която е на 750м надморска.
Защо как, вадя мед като вали. Важното е какво правиш преди да завали. На въпроса/номера имам един отговор и той е с мерак :). Добре, че има начетени пчелари, който пишат, за да мога да разбера и аз, че това което правя в момента е открито от руснак още през 1840 год(ако не се лъжа) и Фарар може да е преписал от него. Важното за мене е, че пише за ДБ кошера:
Според Ломакин:- "Въвеждането на кошера Дадант по препоръка на Кондратиев, води неизбежно до смъртта на пчеларството в Русия."