Жега + приток на пресен нектар drinks;
Преглед за печат
Жега + приток на пресен нектар drinks;
Сега в жегата си искат вентилация
На финландските кошери капака се обръща наопаки и се появява отвор по цялата дължина, висок два сантиметра. Вентилацията става свръхинтензивна. За да не налитат другите пчели на кражби, слага се и прополисова решетка.
Та дето се казва с един куршум - четири заяка.
1. Подобрява се вентилацията на кошера и младите пчели влизат вътре да си вършат работата
2. Няма опасност пилото да прегрее и да умре
3. Освобождават се вентилиращите пчели от прелката и те тръгват да събират нектар и прашец или да вършат друга полезна работа
4. Ако вентилацията им се стори много силна на пчелите, започват да заклейват прополисовата решетка, а в момента имам заявка за 15 кг. прополис и се чудя как да го произведа за 1 месец.
Според официалните инструкции на финландците при температури над 30-32 градуса задължително се преминава в режим свръхвентилация. Това става с обръщане на капака. При дървените кошери аналог е отварянето на всички възможни прелки по всички корпуси, капаци и дъна.
Има обаче един проблем. Пчелите отдолу заклеймяват, а други от горе през отвора нахълтват и крадат прополиса. За това е добре да се помисли с някакви мрежечки еа се ограничи достъпа на " крадците". Иначе сега от слънчогледа събират доста прополис.
Колега Матеев колкото и да са добри Финланските кошери и ако ще и най -добрите да са те не са за менЦитат:
Първоначално публикувано от Mateev
при цена от 200 лв за кошер ще си купя половин кубик дъски и ще си направя 5 дървени което е по добре особено при тези изкупни цени на меда .май не са изобщо за БГ като цена, не споря за качествата им защото не съм ползвал такива
Ако си купиш тухли на старо и сам си ги иззидаш, ще излезе още по-евтино. А вероятно ще си решиш и всички "пчеларски" проблеми. :D drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от joromainata
ами може да пробвам и с тухли на старо нали сега това е модата керамични кошери drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от Юрий Цветков
но надали те ще ми решат всички пчеларски проблеми
за това е форума като имам проблем питам и се надявам някой да ми отговори точно и ясно за какво става на въпрос и дали има решение проблема ми
сега по темата днес сложих 2 основи и смених дъното със мрежесто и нещата тази вечер са съвсем различни има най-много 10 пчели отпред да се разхождатЦитат:
Първоначално публикувано от joromainata
Да и при мен е така като взех старите кошери всичко беше на прелката и вентилираше, след като го сложих в новите с мрежестото дъно по няколко пчели само.
Здравейте искам да попитам кога е най подходящото време да си сменим старата майка с нова благодаря предварително