Първоначално публикувано от
Pavel_Bs
Здравей колега,темата с пробиотиците се разви по едно време и аз много се радвам,че това се случи.Лично аз не бях срещал изследвания,но това е по моя вина - не съм ровил поради ангажименти.За семейството си ползвам пробиотици,като в последно време съм много доволен от тези на Jamieson 60таб.x 10млрд.живи дрожди.Като съотношение цена - количество излизат много по-евтино в сравнение с другите на пазара,а самата фирма е канадска с достатъчно добро реноме в света.Въпросът който възниква при мен е следния - доколко селектираните пробиотици за човек са подходящи и за пчелите?Отговора се намира в изследванията които се представиха във форума.Материалите съм ги прегледал набързо,сигурен съм,че ще изскочат и други статии по въпроса.Внасянето им в кошера според мен би трябвало да става с пулверизатор (разтворени в сироп) за да попаднат по повърхностите на кошера,питите и рамките.От там насетне пчелите ще си свършат тяхната задача по почистването.Най-добра комбинация би била да се внасят заедно с микс от етерични масла - така хем ще се бори акара и ноземата,хем ще се подсилват пчелите и тяхната имунна система.Нямам обаче информация дали маслата няма да подтиснат или дезактивират дрождите.Ако не ви се занимава с импровизации, и у нас има продукт подобен на немския.
Най-смешното в случая остава факта,че човек е склонен да търси информация относно здравето на животинките си повече,отколкото за самия себе си.Аз изхождам от обратното - след като се убедих в действието на пробиотиците върху моето здраве,разширих ползването им и при пчелите.Преди да разбера,че такава практика и изследвания има отдавна,бях решил да импровизирам.Съвета ми към колегите е - пробвайте първо върху себе си тези пробиотици.
П.С. Не съм представител на фармацията,нямам и намерение да ставамhi;