Не мога да реша задачата ти,но и аз имам въпрос.Червената хвойна,като узрее,не става ли тъмносиня.Суровина за джин,изнасяна за Нидерландия?
Преглед за печат
Доколкото знам джин се прави от обикновена (синя) хвойна, нейните семена са сини като узреят; на червена като узреят леко избрледняват, а като се изсушат стават дори бледокафяви. То това вирее почти навсякъде, тъй че холандците могат да си го отглеждат вместо да внасят.
Брал съм два пъти за училището - първия път чушки, на втората година ябълки - това което си спомням е, че унищожихме повече реколта отколкото набрахме, и все пак брахме, ама това беше друго време, добре че руснаците бяха по луди от нас та да ни дават нефт за набитите ябълки и скапалите лютеници, които им пращахме... Това е било `90 и `91. На следващата година вече средношколската бригада влезе в небитието. Нямах идея, че е имало ученически бригади за хвойна, това явно е било още по-преди. Ае, оспамихме разпознаването на растенията...
Днесла минах покрай един храст.Явно е хибрид.Имаше доста пчели по него дори и такива големи черни.Набърсо го нацъках с телефона.Направи ми впечатление че много борбено обикаляха пчелите по цветчетата.Всякаш с мед е намазани.Стана ми интересно .Какво толкова събират от тези малки цветчета?Големината им беше малко по голяма от главата на кибритена клечка.
Прикачен файл 10398Прикачен файл 10399
Забелязах че след като прекарам снимките през WhatsApp-а форумът ги приема без проблем.Снимките са с лошо качество защото още съм с Айфон 4s. Който има 5 мега.Не съм фен на умните телефони но вече здраво запъна и се налага да го сменям с нов.
Откъде толкова нектар в това малко цветче?Или има предпочитани цветове за нектар?
Lonicera nitide
Ухае приятно и е като магнит за пчелите !
Прикачен файл 10439
Имаше няколко диви пчели . Снимката е правена на свечеряване.
Навярно и това хибрид?На съседа в градината.