Това поне обяснява видените по бетона майки. Май се случва при прекратяване на роене, след излизане на първия рой.
Преглед за печат
Аз да взема да обиколя около пчелина, щом такива работи стават
Може да направиш експеримент с голи рояци утре сутрин
Така ще имаш възможност да ги обезпаразитиш с/у вароатозата и да си изградят нови рамки тези брадясалите другите на отводки с маточници /ама мисля че ще намериш вътре по няколко млади майки в някой /.
Просто идея не е задължително да е най удачната зависи и от пашите и какво е вътре.
Имах в предвид старата пчела на гол рой а пилото с маточници на отводки и според зависи. Другите кошери ще трябва да ги провериш какво става вътре.
Отвори всички отвори където ги има, ако може им отвори изцяло дъната да влиза въздух. Съвета на Георги за голия рой е добър.
Слънчо, Господ взел, Господ дал.
Браво!
Даката в горите тилилейски капани слага ама мастера ги бере като круши.
Виж дали цъфти нещо при теб. Постой край кошерите и ги виж как работят. Когато внасят нектар, пчелите кацат тежко-тежко и влизат бързо в кошера. Някой даже падат пред кошера и седят там докато си починат. Тия дето висят-може да им е топло...пък може и тясно. Ако не вкарват нектар, ги дели. Друг начин дето помага е размяна на местата...Вади колкото мед са събрали...може и незапечатен...
Не ме стърпя мене, обиколих по тъмно около пчелина. С фенерчето намерих рой на една черница, доста по-голям от този на горните снимки. Сутринта по светло сигурно и още ще намеря. Чудя се до кое време сутринта ще са още там. Мисля да стана на разсъмване и да ги почвам, но не знам дали няма да е неподходящо студено. Рой досега не съм прибирал, ще ми е сефте. Мисля да го събарям от дебелия клон с четката в някакъв кашон, че няма да имам помощник, за да държа нещо по-тежко от кашон. Ако стигна с градинската стълба, може и направо в корпус с дъно и рамки с основи, утре ще си покаже. По кое време ще ме посъветвате да ги почвам - дотук са 4 броя по кошерите и един на дървото, но може да има и още.