Тия пчели рой ли са, или просто няма място в кошера? Че сега по тъмно нищо не мога да предприема, ще чакат ли за утре? Може да ви е смешно какви работи питам, но когато човек няма опита, това му остава - да пита.
Преглед за печат
Тия пчели рой ли са, или просто няма място в кошера? Че сега по тъмно нищо не мога да предприема, ще чакат ли за утре? Може да ви е смешно какви работи питам, но когато човек няма опита, това му остава - да пита.
Е тая вечер ще са там, ама утре не се знае. Ти само по външни белези ли определяш състоянието на семействата бе човек? Щом си стигнал до това дередже - лошо! Основно правило е да се вземат такива мерки, че да не се допуска пчелите да изпаднат в роево състояние, защото тогава нещата са меко казано трудни. Роенето е лавинообразен процес и...
Всичките имат по един корпус още неизградени основи, вътре доста празно място има, ама май нямат пило за гледане, а пашата онзи ден рязко секна вследствие на дъждовете. Под кошерите всеки ден изхвърлям по половин кофа мъртви пчели вече един месец, няколко пъти видях майки между труповете.
Има ли маточници ? Вярно смешен въпрос , но , на тоя бетон и така на гъсто ( а и ако се мокри бетона постоянно ) - и аз няма да стоя там .
Споко!
Според някой капацитети
Загубите от ОВП са различни и се колебаят от няколкостотин пчели до целият кошер.Продължителноста на заболяването е от 3 седмици до 3 месеца.Та твойте нямат вид на умиращи. По правило със малко изключения се роят силни и здрави семейства.Успех
Не ги ровя непрекъснато, на 19-ти имаше десетина със запечатани маточници, на 24-ти бяха прогризани, само един беше още със запечатани, ама тогава прегледах само половината. Заради големия подмор и пълзящите по земята пчели се отказах да правя отводки, но май съм сбъркал. Вярно, че е бетон отдолу, но е на сянка до късния следобяд и го мокри засега само дъжда. Изсъхва за минути след дъжд, защото не образува локви. Жеги не е имало, напротив, прохладно беше времето този месец.
Свали брадясалите и по силничките покрай оградата.Летящата пчела ще налети на по слабите....
Градяха като бесни допреди да почнат да пълзят и да се събират на купчинки по земята. Тази пролет всичките започнаха с един корпус и от 3 до 6 междурамия пчели /презимували отводки/. За два месеца изградиха по два корпуса и ги напълниха с пчели. После дойде това с пълзящите пчели и така вече един месец.
agro не знам какво да прави, но аз вижте какво направих. :bigsmile: Невероятно, но факт. Обади ми се един приятел и пита дали искам рояци. На ябълката са 4, а на крушата която е на 5 метра от ябълката са 3. Току що ги прибрах и седемте.https://www.youtube.com/watch?v=yX1t...ature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=b09QUHG_oL0&feature=youtu.be