Не се ли сее вече втора реколта слънчоглед за фураж?
Преглед за печат
При мен вече преминава слънчогледа остават 2-3 дни някъде, но в съседното село сега започва да цъфти, за съжаление е на малко повече от 5км.
При мене има слънчоглед който тепърва почва да цъфти, но в тия жеги и без капка дъжд не се надявам пчелите да донесат нещо от него, каквото съм извадил до сега това ще е, за жалост не е много....
Гадна работа погледнах 10 дневната прогноза за времето за нашия район.Само слънце и горещо време!Дано нектара не спре изцяло.А само преди две седмици при някой по-силни кошери пълнеше и запечатваше магазина за 5-6 дена!
Там където още цъфти слънчоглед би трябвало да пусне по още някой кг. нектар. Все пак за него пишат ,че: " Слънчогледът се характеризира с мощна коренова система, състояща се от главен корен и многобройни странични разклонения. Главният корен е вретеновиден, добре развит, проникващ на дълбочина 3–4 m. Макар, че основната маса корени е разположена на дълбочина до 50 cm, слънчогледът усвоява влага и хранителни вещества от дълбоките почвени слоеве"
Так е, слънчогледа развива много мощна коренова система. То за това е един от най-лошите предшественици за другите култури. Но за нектаропоток трябва и въздушна влага.
При мен, от две седмици цъфтят малините и ливади. Пчелите събират здравата. Може би към 10 август ще вадя мед, и ще подготвям за зазимяване.
Аз се чудя кога да свалям магазините, така или иначе май няма да запечатат.
Преди седмица извадих малко мед от първите 2 корпуса защото бяха задръстени майките, днес гледам магазините не стига че не са запечатани, ами и свалили част от меда в долните корпуси.
В магазините имам около 30кг.-40кг. толкова ще ми трябва за подхранване пролетта.
Въпроса ми е ако не е узрял хубаво, дали ще става за подхранване или ще се прокисне.
При тия жеги няма как да не узрее, дори и да не го запечатат.
Какво ще ме посъветваш към 10ти август да махам ли магазините?