Според мен не е така.Трябва да се храни удърно ако чакаш мед.Ако не ги храниш може да по измрат от глад някой.Поне по хранилка на на два дена е добре.
Преглед за печат
Благодаря, Гогол, но моят случай, не е такъв. Есента за да "стимулирам" към производство на пило, изцентруфугирах 3 пити мед от тоя кошер и след като не постигнах желаният ефект, реших, тези 4 буркана да си им ги върна, когато пукне пролетта. Грешки много прави начинаещ пчелар. Пчелите по-добре знаят кога трябва пило и кога не. Кошерът е почти сух и не достига критериите от книгите за пролетно развитие. Сега почнах си им връщам меда. И това в случая е моята "технология". Също подозирам, че майката не е била толкова млада, за колкото са ми я представили при продажбата на кошера, защото спря рано пилото и през февруари нямаше нищо засеменено (за разлика от рояците). Само защото им се намесих есента в работата, сега се чувствам длъжен да се намесвам и през пролетта и да им пробутвам техия мед.
За пчеларските книги няма какво да кажа. Не са нови. Пише го навсякъде. Ако има прашец и нектар в изобилие по време на пролетното развитие, семейството се развива лавинообразно. Ако нещо липсва, пчеларя може да добави. Ако иска.
Благодаря за пожеланията :) Ако не стане пчелар от мен, поне душата ми винаги ще се усмихва, когато контактувам с тези създания <3
Кога есента, колега?
Аз това го правя Август.Писа , че си извадил меда и си върнал рамките което за мен е много лошо. И аз се уча,но никога не бих върнал септември такива пити.
И още нещо се сетих.
Това вече от опит. Заредете капаните за оси. Сега е момента, както и може би и целият април.
Моите са пълни с мухи, молци и тук-таме някоя оса.
Първата година, когато си взех кошерите, през август, за мен беше страшно това нахално поведение което наблюдавах от страна на осите. Влизаха си и си излизаха наядени. Пролетта, в единият загинал кошер, наред с пчелите, в килийките имаше и оси.
Оказа се, че осата зимува сама. Оплодената оса майка - самичка. И когато дойде пролетта, тя, за да изгради семейстовто си, трябва да си набави, също както пчелите, протеини и въглехидрати. Обаче всичко това, тя започва самичка, докато не си направи работнички. Тръгне ли добре работата, работничките стават хиляди, много много хиляди и те вършат работата, а тя само снася... Така че, колкото повече оси се хванат в капаните, през март и април, толкова по-вероятно те да са оси майки и толкова по-малко колонии оси ще има през август, септември... октомври.
Това е една косвена намеса в живота на пчелите, с която ще им се облекчи работата през есента и ще се намали вероятността от внасяне на болести!
Сложете капаните и кажете на съседите си да направят същото.
За осите и капаните имаше тема, но хич не ми се търси сега. При мен действа сироп: 100мл. (1:1 захар вода) 100 мл. (вино) 50 мл. (оцет) вода (до 750 мл.). Моите повечето са купешки, едни жълти, като летящи чинии, но най-добре си работи един от миналата година, направен от двулитрова бутилка от сок, прозрачна с изрязано и обърнато гърло.
Това е така. Сега са породисти.:bigsmile: