Аз така пазя авторитета в околноста и магазинните рамки от молец:bigsmile:.А повреме на паша със сухата захар следя за глада в кошера.;)
Преглед за печат
Дано г-н Матеев се появи и той каже нещо по темата.
На семейство със захранени роеви маточници отделих майката на ново място заедно с 2 рамки със запечатано пило, една с мед и една с прашец. Стръсках допълнително още 2 рамки с пчели. Добавих празна изградена рамка, както и рамка с восъчна основа.
На старото място допълних бройката с пити. Имаше и прясно снесени яйца.
Въпроса ми е на 5тия ден да отварям ли и да проверя дали има някой незапечатан маточник за да го оставя него и да премахна запечатаните или да не пипам нищо?
Щом си махнал майката на семейството което се рои, останалите маточници автоматично стават спасителни. Аз бих оставил 2 хубави запечатани маточника и бих развалил всички останали,че иначе ще настане голяма война между излюпващи се майки.
Това не се прави така.
Преместваш кошера а на негово място нов само с майката и всичката летяща пчела ще налети. От вече преместения кошер може да го оставиш цял а може и да го разцепиш на 2-3-4 отводки.
При роево всички матоници са захранени от яйце и всички са качествени, не е нужно да разрушаваш нищо, но целта е да изкараш качествена майка.
Но не мисли че си спрял роевото, даже по зле си направил като си махнал майката, аз съм го правил това и кошера лудна да роява.
Роевия нагон е в летящите пчели.