Разбира се,и без това само взимам от форума,надявам се някой ден да съм полезен на тепърва начинаещите...,бая хляб ще изям до тогава ама...
Преглед за печат
Чудя се, дръжките ако са от пред и от зад на корпуса дали ще е по удобно при ротацията? Че сега има да слагам на 20 корпуса, а така като са от страни не ми е много удобно.
На втория ред ако се виждат тия с дървените прелки са всички с предни и задни дръжки.сега като поръчвам корпуси ще ги искам така.
Прикачен файл 9220
Мястото на дръжките е според това как е свикнал пчеларя. На мен са ми удобни страничните. Все пак аз съм с ДБ. Имам няколко магазина с обратно разположение и когато съм улисан в работа ме дразнят, защото не ги откривам, а при поставяне, ми се е случвало да ги завъртя на 90 градуса. И ред други такива на пръв поглед елементарни неща, които ме изнервят, когато съм вече капнал от умора.
Да и това ми мина през главата, аз се стремя всичко да е еднакво.
От гледна точка ергономия - при работа с цял корпус до 10 рамки - работата трябва да е отстрани /по дългата страна/ и ако се налага да се привеждаш - захватът да е колкото може по-нагоре. Това е простата физика и аритметика, оттам нататък почва индивидуалния подход. Помощник е добре да има, но разчетите /лично мнение/ трябва да се правят за един работещ по кошера. В това отношение, почти идеални се явяват горните первази - имам ги по някои сандъци и мога да си ги хващам/е как си искам. Щом не го правиш особено често, не е проблем да ги хващаш и направо за долния перваз /както при теб са добре направени/, само че трябва да си пазиш здравето, така че гледай преди всичко да ти е удобно.
П.п. Да, по снимките на колегата. Моите ЛР корпуси са с малки прилетни дъски на здрави панти, с райбер отгоре - ретро стил:) Аз съм си ги правил и си знам стоката;) Играл съм си навремето и отзад да им сложа по едно дъбово парче /колко цигарена кутия през средата срязана/ да имам опора за отлепяне с повдигача - той па ми е една самоделна отвертка. Това ми са дръжките на мен - отпред прилетната дъсчица в затворено положение, отзад трупчето, триесе кила издържат. В изкл. случаи и два к-са едновременно мога да дигна с тях.