Първоначално публикувано от
Sylvie
Според мен той има предвид моя случай затова казва, че за пораженията може само да се гадае.
Така, първо да ви се извиня, че отсъствах толкова дълго, мразя, когато някой пусне тема във форум, хората започнат да дискутират, да дават съвети, да опитват да помогнат , а автора никакъв го няма.
Така, че сега се извинявам за това поведение. Понеже много хора са писали, давали са лични примери, други са отговаряли без да цитират и аз се обърках кой пост е към мен и кой към останалите, споделили личен опит.
Благодаря на всички писали в темата, всякаква информация ми е полезна, тъй като имам едва 1-годишен опит, кошерите си гледам сама, с помощ в началото от двама местни пчелари.
Сега за конкретния случай. Семейството не оцеля. Не е било болно, показах снимки от остатъците в кошера на човек с опит - било е нападение наистина и семейството не е било болно. Просто е било слабо. И тъй като някои се поинтересуваха каква
може да е причината за това ще дам кратка предистория.
През 2015 година реших да си направя пчелин. Подготвих си всичко - терен - почистен, изравнен, с подходящо изложение и посадени подходящи растения. В края на същата
година поръчах чисто нови кошери при местен производител и от Вимекс - Сливен. Целия пчеларски инвентар беше закупен чисто нов от Хосейни-Пловдив и Лега в София. Изобщо, исках да започна на чисто.
В март месец 2016 поръчах 10 отводки при производител в нашия регион, препоръчан ми от местен пчелар. Платих и капаро 50% от цената. Стана май, стана и юни, а отводки - йок. Все ми се казваше "другата седмица, годината е лоша". Накрая в края на юни се обадих на човека и му казах, че утре идвам да си взема отводките, парите не си исках обратно, исках си пчелите. И така със скандал и разправии в самия край на юни си взех пчелите (на 4 рамки всяка отводка). Още на следващия ден те бяха прегледани от едно момче, което има опит с пчелите. Не остана особено доволен, но каза да ги подхранвам и да не се надявам на мед същата година. Ами то аз не се и надявах, но в края на август питите в плодника бяха пълни с мед и майките нямаше къде да снасят та извадихме по 1 пита, центофугирахме и им я върнах празна. Така, че пчелите си от мед не съм лишавала. Според мен се развиха добре, имаше 6 които станаха наистина силни, пълни с пчели, рамките не се виждаха. Никога не са давали признаци на болни или изтощени.
Третирах ги за болести, когато беше нужно. Уж зазимиха добре. В декември загубих 2те си най-силни семейства заради моя груба грешка. Но останалите започнах да ги храня с питки, направени от мен по рецепти от книжките. Също и с купени готови добавки. И като наближи пролетта започнаха проблемите. Пчелите започнаха да линеят, много загинаха, 3 семейства си отидоха изцяло, другите бяха слабички с изк. на 2 - бяха много добри с много пчели и през зимата и сега пролетта. Имат много и плътно пило.
Сега съм си поръчала нови 5 отводки при лицензиран производител и се надявам да ми дадат и добри и силни семейства, и дано да не е така късно както миналата година. Грижа се за тези, които са останали, наистина положих много усилия да си спася всяко семейство. Защо загинаха, не знам. Дали майките са били стари или некачествени, дали аз съм сгрешила нещо или са други фактори или всичко заедно - не знам. Когато в началото на март имаше топли дни момчето, за което споменах по-горе, прегледа кошерите и каза, че нямат никакви заболявания. Така, че не знам.
Сега всички пчелари са много заети със собствените си пчелини и се налага да се оправям сама с всичко, но ми е за първи път този сезон при пчелите и карам по книги. Тези, които имам са
Пчеларство - технологии, болести - Боян Първулов
Отглеждане на пчели и методи за високи добиви - Георги Цанков
Пчели и пчеларство, въпроси и отговори - Милан Стоянов
Ами това е. Ако от дадената информация можете да си направите изводи защо се получи така, моля, споделете.