Ето това ми е чудно, как при по-голям маточник ще излезе по-лека майка...?
Преглед за печат
Имала е повече място да си прави сутрешна физзарядка :)
Иначе 5 мг от 200 е само 2.5% разлика в теглото, което съвсем нищо не значи.
При хората бебетата се раждат с разлика в теглото над 50% и въпреки това всички се развиват в нормални индивиди. При възрастните хора разликите в теглото достигат и надхвърлят 100%, но това в никакъв случай не е свързано с трудолюбивостта или интелекта. Просто природата обича разнообразието и нарочно го поддържа да го има във всеки един параметър на всеки един животински вид. Именно така се дава шанс на естествения подбор да работи по правилния начин.
Следователно щом естествения подбор е решил в по-големите маточници да има по-леки майки, значи има защо, и това защо се е наложило да бъде така през милионите години еволюция.
От изнесените данни се вижда, че е по-добре да не се пипат свищевите маточници! Нещо за което аз пиша от началото на регистрацията си. Пчелите си правят най-верния подбор!
не винаги е така,по някога се излюпва първия заложен маточник и след това пчелите започват да правят самосмяна,което отнема много време до поява на качествена майка за това на 4-6ти ден изрязвам всички запечатани маточници и до сега съм нямал проблеми,имал съм горепосочения проблем когато се е случвало да не изрежа първите
Нещата са двуяки. Ако допуснем, че е верно че пчелите залагат първо на по-стари ларви и че унищожават маточниците на по-млади ларви а оставят на тези на по-старите тогава има желязна логика да се махнат затворените на 4-5 ден. Но в изследването, което между другото е полско от 2000г. се казва, че отвореното време на маточника е по-голямо колкото по-възрастна е ларвата. Значи пчелите компенсират старата ларва с повече храна и повече отворено време на маточника (има логика). Като този период варира до 0.8 дена. Тогава няма гаранция, че на 4-5 ден затворените маточници (които се махат от нас) не са на млада ларва а между отворените има забавен маточник на стара ларва.
От огромно значение е месеца и развитието на семейството както и даже най-важния фактор според мен - ПРЕСНИ РАМКИ. Ако правиш осиротяване рано напролет пилото е основно по-средата на рамките, няма новоизградени рамки и маточниците се правят на черни люспести рамки точно по-средата на пилото, което води задължително до смотана майка и самосмяна.
Ако обаче осиротиш средата на юни и преди това си сложил в средата на гнездото 4-5 новоизградени и оснесени от край до край рамки с пило. Тогава отвори на 5ия ден и виж къде са свищевите маточници, няма да можеш да ги разпознаеш от роеви гарантирам ти. Мисълта ми е, че ако не спазим други фактори и да махаме и да не махаме маточници резултата ще е вместо лоша, по-малко лоша майка.
И аз съм на твоето мнение.То ако пчелите чакаха ние да им подбираме майките, отдавна да са изчезнал вид.
Ако подбора е ограничен единствено до признак генетична близост (по-голяма роднинска връзка) т.е
, то подбора на пчелите би бил субективен ( винаги е!), а (като цяло) не базиран на по-добър генетичен потенциал. Биха избрали за своя майка някоя своя супер-сестра, пред някоя с по-добри гени.Цитат:
-при осиротяване на семейство се залага преобладаващо на ларви от определени търтеи, като пчелите предпочитат да залагат на ларви които са им пълнокръвни сестри (тоест с общ баща-търтей).
Как ловите пчели за да ги слагате в клетката при майката? Аз като пъхна майката в клетката оствям отгоре малко отворено и затискам с пръст дупката. С другата ръка хващам някоя пчела за крилата и внимателно я пускам в клетката при майката. Това работи, но понякога има фалове. Ако някоя пчела ме ужули при пъхането, тя остава в клетката и до 24 часа умира. Аз внимавам, но все пак понякога вътре имам и такива "повредени от мене" пчели. Такава пчела не мога да я извадя. Отделно ловенето за крилата и вкарването в клетката, не е много лесна работа. Искам да се изхитря някак...
Това което се сещам е следното. Имам две клетки замазани с канди. В едната пускам майката, а другата я отварям 10мм и я оставям над рамките. Привлечени от кандито в нея ще влязат доста пчели. После долепям двете клетки (с прозрачната част една към друга) и леко ги отварям и двете. Очаквам пчели (не всички) да отидат при майката, или пак тя да иде при тях в другата клетка. И двата случая ме устройват. Теоретично добре, но дали ще сработи?
Почти съм сигурен, че има лесен начин и не трябва да откривам ТОПЛАТА ВОДА отново...
Здравей колега,аз съм начинаещ пчелар,но ще ти кажа как процедира мой приятел с 30 годишен стаж
.Взима майката и клетка от тези кръглите с шипове,които се забиват в питата.
След това слага майката в клетката и я забива върху люпещо се пило.След 1-2 дни се излюпват млади пчелички майката приема тяхната миризма и така пчелите приемат по-лесно майката и я освобождават от клетката след това просто махаш клетката и това е.