Добър ден е вече!!
Преглед за печат
Василевсе, снощи по някаква причина реши, че корава глава е по-добре от празна. В конкретния случай ще ти кажа, че това едно и също. Щях да ти пожелая сам да си докажеш, колко много не си прав в тезата си, но се сетих че това трудно би се получило с единственият ти кошер(до колкото си спомням толкова е големината на пчелина ти) Не мислиш ли, че ситуацията е доста комична - ПАЛЕ (НА 16, 20 или 25г няма значение) НАЛАГА ТЕЗАТА СИ НА ПРОФИСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ. Ние коректно те изслушахме и се опитваме да ти кажем че това което си прочел е вярно но в действителност нещата не са точно такива. Искаш да ни се представиш като любознателен, а в крайна сметка като не искаш да чуеш какво ти се говори и не даваш да ти се обясни се представяш в една доста по лоша светлина. Неосъзнавайки колко е жалко поведението ви с колегата Слави 13 предизвиквате едни доста неприятни чувства в аудиторията. Не мога да разбера след като сте достигнали до истината за борбата с акара и роенето и оставате неразбрани, защо не използвате конкурентното си преимущество и да действате, а продължавате да ни навирате в лицето вашето вездесъщие.
Силно се надявам да вземете поука от настоящият ми последен опит да променя вашия тон и начин на комуникацията с колегите тук.
Колега rosty_sz, искам да добавя към неприятните чувства и най - вече КОМИЧНИТЕ чувства.:bigsmile:
За да не се налага всички да спорите за едно и също нещо като в историята за слона в тъмната стая, искам да направя няколко пояснения относно роевите инстинкти.
При подготовка за роене едни пчели изграждат само десетина маточника (Карника), докато други - повече от 300! ( Египетските пчели, Арменските пчели, Критските пчели)
Когато изпаднат в роево настроение има пчели, които напълно прекратяват всякаква дейност (Кавказки, Карника), докато други продължават да работят, да градят основи и да събитат мед както преди ( Италианки)
При някои пчели (умерено ройливите и липса на рапицова паша) преразширяването помага, докато при други - НЕ!
И още много други неща.... Това че даден метод работи при една пчела и даден район, съвсем не означава че той ще работи и при същата пчела, поставена в други условия.
Благодаря на Василевса за разбирането.
Това че нещата зависят от гена, пашата, микроклимата и т.н. се опитвам да обесня. Моите пчели изпаднали в роево продължават да градят, и да носят активно нектар, залагат огромно количество маточници. Наумят ли си нищо не е в състояние да ги спре.
Тази година няколко изпаднаха в роево точно преди акацията. Веднага бяха предприети различни мерки за прекратяване на роенето. Тези на които премахнах майките се справиха ОК. Тези които разширих ударно с по два корпуса с пити и основи прегледах след 5 дни ( 4 дни след цъфване на акацията) и не бяха заложили нови маточници, а в чашките нямаше яйца или личинки. След като свърши акацията докато им дойде реда (около 15 дни след завършване на цъфтежа) за взимане на меда и преглед се изроиха.
След като работим с мелези ние не можем да разчитаме че едни или други мерки за прекратяване на роенето ще сработят. Тоест няма как да дадем точна и ясна рецепта която да е валидна във всички случаи.
Какво ни остава тогава?
Хубаво е че има варианти.:ae:
Сменяме майките с такива със силно занижено желание за роене.
Работим така, че да не допускаме натрупването на млади безработни пчели в никакъв случай.
Веднъж решили да се роят разбиваме семейството, или на отводки или само на две като взимаме майката с част от пилото или с летящата пчела.
Солариса намекна само (до колкото забелязвам това е негов стил) даването на големи количества сироп не замества паша. Ефекта от истинска паша е доста по силен, но пак в повечето случаи е недостатъчен. Сиропа може да помага ако буквално до дни предстои истинска силна паша, но пак с уговорки.
Аз до сега съм вземал 2 мерки пред роеви. Винаги 1 корпус или магазин в повече... и даване на сироп когато се зададе дъждовно или лошо време повече от 2-3 дни... Инъче намерено семйество със заложени маточници правя отводки, като не търся майката. Правя го минимум на 3 отводки...НО да отбележа, че при мен е нямало никога масово роене на кошери.... ако има направо незнам :laughing:
Малко подкрепа и в теорията на Слави 13 за роенето.
В семейства които ги е хванала "лудоста" многократно съм виждал яйца в чашки до които майката няма достъп (ханеманова решетка)
Няма спор, че рапицовата паша е най големия катализатор на роенето. Няма спор и за силното озлобяване на пчелите по време на рапицовата паша. Ако обаче се замислим в кой период на пашата става това то категорично това е в последната третина(понякога и по рано заради гадни препарати с които пръскат но преминава за ден два). В последните десет дни от цъфтежа вече сействата са постигнали всички необходими условия за роене и нищо чудно това да е заради тези които се опитват да се правят на майки.
Ако обединяваме две семейства с вестник, че в някои случаи и директно почти не се забелязват нерви. Обаче ако обединим търтовка със нормално семейство два три дни е оле мале.
Руснака във филмчетата горе в темата говори и за натрупване на въглероден двуокис заради пренаселването. Не съм особено съгласен, но съм чел и от наши автори такива изказвания. Може да се докаже лесно ако поне малко в БГ имаше някаква научна дейност за да не ни се налага да молим хора които имат подходящо оборудване ( в случая Матеев) да правят експерименти и да споделят с нас резултатите.
п.п. И на мен ми е интересна теорията на м_пчелари и чакам с интерес да я сподели.