Няма рапица и наистина ще пръскат пшеница с посочените хербициди. Приятели пчелари ме успокояват, че е безопасно. Досега са пръскали само с наземна техника, но сега не могат да влязат с нея в нивите, кално е и затова пръскането ще бъде с хеликоптер.
Преглед за печат
Няма рапица и наистина ще пръскат пшеница с посочените хербициди. Приятели пчелари ме успокояват, че е безопасно. Досега са пръскали само с наземна техника, но сега не могат да влязат с нея в нивите, кално е и затова пръскането ще бъде с хеликоптер.
Удави ни токова дъжд :)
Не знам какво паша има в момента, но има много добър градеж. Днес и сложих нови пити за градене, предната за 3-4 дни беше готова а това са отовдки на 5 пити.
Блазя ви. При мен от месеци не е капнало. Пчелите ги отровиха два пъти и вместо да чакам да събират, давам. градежа е благодарение на подхранването. Мед грам нямат.
Да, храня ги постоянно има да градя много пити.
При нас валя, но пръскането със самолета в края на април си каза думата - силните тогава кошери все едно са се роили, а средните станаха силни, а акацията си прецъфтя непразно (поне за мен) .....Цитат:
Първоначално публикувано от Димитър Бонев
Два пъти пръсканията ми отнемаха всичката летяща пчела. Лишиха ме от плануваните отводки и първия мед.
Същата работа ми се случи бях останал без летяща пчела. Хубаво че липата закъсня и с цената на доста сироп пчелите се възстановиха...Лошото е че всичко си оставя за наша сметка. Сега остава и да падне малко дъждец и да изгрее светлина и на нашата улица...
И аз загубих двете си семейства след пръскане с самолет, те така и така си бяха слаби, но ден след пръскането не видях пчела да излиза от кошерите.
Обединих ги, но и сега са половин пита пчела, няколко пъти се канех да го убия, но нали съм новобранец и като ида при него ми е жал.
Вчера си купих 8 пчелни семейства, кошерите са много силни, но сандъците са стари.
Аз ги взех заради пчелите за това не гледах сандъците а и цената беше много добра.
Това добре, ама дойде проблема с превозването, такава мъка не съм брал.
Бяха в задния двор, по една тясна пътека и едни високи стапала, дъната бяха почти разпаднали се пчели излизат от всякъде, двама човека ни изядоха целите въпреки, че бяхме се облекли като ескимоси :)
Хубавото е, че всичко останало мина добре, и започвам работа по новите ми кошери да ги прехвърлям, че тези не бяха по план.
При моите пчели, с.Джурово рапицата и акацията се застъпиха. Извадих късмет с пръсканията на рапицата. При първото предцъфтежно пръскане, рапицата бе цъфнала частично и освен това, в нивите с рапица цъфтяха някакви плевели,вероятно мъртва коприва. Имаше известно количество загинали пчели. Местните пчелари се оказаха много борбени и непримирими - викаха полиция и подадоха жалба на прокурор. Благодарение на това, следващото пръскане бе следцъфтежно. Пчелите толкова се засилиха, че не мога да смогна да вадя меда. Докато извадя меда от всичките кошери, в някои кошери вече има отново мед за вадене. От както гледам пчели, толкова добро начало на годината не съм имал.