hi; Аз пък се радвам,че най-сетне си доволен.И щастлив.
Преглед за печат
hi; Аз пък се радвам,че най-сетне си доволен.И щастлив.
ееее че как да не съм, много присърце съм я взел тази работа. онзи ден вместо да гледам мотори на мотосъбора в голяма желязна обиколих всички пчелари и кошери в селото. :D :D :D :D :D :D направил съм много готини снимки на един пчелин с около 50 кошера тези дни ще ги кача и ще ви ги покажа.Цитат:
Първоначално публикувано от kosta zhelev
Приятелю,
направо тази тема трябва да носи твоето име, по точно твоя НИК - GILLAN. Заслужи си го.
няма да повярвате..... току що в 23 и 40 се сдобих с 2 рояк. един приятел който има около 15-16 кошера в берковица ми се обади към 20 часа че е излезнал рояк от единия му кошер, а той е в софия и няма как да го хване а и няма къде да го сложи и ми вика. гилън оди ако искаш по бързо и го хващай за теб подарявам ти го. аз му казах как бе то след малко ще се стъмни. а той ми вика абе ходи че майка ми е казала на комшиите и може те да го хванат. та в 21 часа вече бях там, рояка се беше хванал на 1на череша много високо и неудобно място.до към 22 и 30 подпушвах под тръвната а те влизат само няколко и излизат. и продължават да пълзят към върха. мен ме хванаха нервите и изрязах малките клончета около рояка.и го стръсках в един чувал, по който клонки имаше оште пчели ги изрязах и тях и както пчелите са си на тях ги пуснах в чувала. завързах чувала и пак подпуших под тръвната влезнаха още около 2 шепи пчели а другите се пръснаха по съседните клони. сложих тръвната в чувала и седнах да изпуша цигара.и видях че пак са се събрали на топчица, хванах около 80 процента от рояка, другите останаха там но няма как да ги хвана. много на високо са а клоните са тънки постояно пръщяха под краката ми докато бях стъпил. не си заслужава според мен да се претрепя за другите пчели. дано съм хванал майката, а и да не съм утре ще им сложа маточник ако е останал някъде 1, а и да не е останал ще и м сложа пита от някое от семеиствата и те ще заложат маточник. утре ако остане време може да ида пак и ако са още там другите пчели да пробвам да ги хвана и тях.в кошера дето ги настаних им сложих една магазинна пита с малко мед по нея, една основа и една почти изградена пита която имах в резерв.тъкмо приключих и си лягам. утре по обяд ще ги видя на какво дередже са.знам че направих грешка че не изчаках до утре, но утре съм свободен чак след 17 а дотогава я камилата я камилара.ако я няма майката те ще приемат ли маточник ако им дам, или ще си заложат ли такъв от пита с пило. имам варянт да подсиля отводките но мисля да не го правя защото рояка е доста силен не искам да преувеличавам но тези който ги хванах са около 2 кг.утре ще ги подхраня с сироп за сега не се сещам друго щото адреналина ми е малко множко, ако се сетите нещо което съм пропуснал и трябва да направя кажете
Колега,
По твоите думи мога да съдя, че най вероятно майката си е с рояка. Сложи празна пита за да има къде да снася и след един ден провери за яйца. Ако няма тогава ще му мислим, но съм почти на 100% убеден (съдейки по написаното от теб), че е в рояка. Успех.
Ако я няма майката и пчелите няма ги намериш днес sweating;Цитат:
Първоначално публикувано от gillan
Земляк на 1 април тази година слижих на моите дб. магазини за развитие.Естественно не всички майки се качиха да осеменяват,но на 12дб се качи.Около 25.04.ротирах корпуса и осеменения магазин,като върху плодника поставих два магазина. Рапицата беше цъфнала една седмица по рано.Две седмици след ротирането(акацията вече беше зацъфтяла),двата магазина бяха пълни.При свалянето на меда ротирах плодника и долния магазин,като отгоре върнах двата изцентрофугирани магазина.След още две седмици(акацията беше приключила седмица по рано) горните два магазина бяха почти запечатани,а първия(с пилото)беше напръскан.Само това семейство успя да избегне пълния блокаж от застъпилите се рапица и акация и да напълни още два магазина до края на липата.Така че невиждам причина,с малко помощ,12дб на два корпуса да се развие за акацията.Цитат:
Първоначално публикувано от Цеко Сифоня
Пробвай колега !Все пак това са 24 плодникови дб.Той ще се развие до акацията но ще има много открито пило а пчелите няма да оставят пилото и да хукнат на медосбор.
Не разбрах с каква цел ротираш магазина с плодника като се има предвид че пилото в плодника ще се излюпи по-рано от това в магазина и на негово място ще складират мед според мен заради обилната паша от рапицата.И защо ще блокират плодника аз след рапицовата паша никога не центрофугирам плодникови пити и няма блокиране на майките.Ако крайните са заети с мед а другите са заети с пило де ще складират освен в магазините.Блокиране на майката би могло да се случи при по-слабо,разширено преждевременно ,с малко медови запас в гнездото семейство или майка която снася слабо.
Как се ограничава майката да не се качва да снася в магазина? С ХР или по друг начин?
Защо си търсиш белята - ХР е единия начин, другия да търсиш калпави майки, така и така, явно силата на плодовитата майка ти пречи. (;