Снощи много дъжд. Тази сутрин вятър със скорост 31 км.ч. Температура 3 градуса. Абе - зима е вънка вие вук, тате маа пръжки с лук.
На мен ми се маа акациев мед ама нема!
Преглед за печат
Снощи много дъжд. Тази сутрин вятър със скорост 31 км.ч. Температура 3 градуса. Абе - зима е вънка вие вук, тате маа пръжки с лук.
На мен ми се маа акациев мед ама нема!
Нещо скоростта на вятъра ми се струва.....
Или ми е стара информацията, или съм видял грешно! Сега дадоха, че е бил 72 км.ч.
Днес пак облаци и студ. Летеж никакъв. Прогнозата за още по лошо време. Почти сигурно изтървам акацията. Положението е такова при всички колеги с които поддържам постоянен контакт. Положението е много зле и заради факта че семействата ще влязат в роево заради бездействието всеки момент. Всички които гонят целенасочено акация знаят че за да я хванат трябва да докарат семйствата до ръба на роенето и сега границата много лесно се изтърва.
Днес ги проверих и се готвех мед да цедя но разочарование.в магазините изградили някоя и друга пита и напълнили по една две с мед и това е.не си играх от кошер да взимам по две пити и направих отводки.да ги държа силни за какво?да ми се изроят в идващите дъждовни дни.по добре нови семества.пчела много но мед събран няма.слаба година за акацията.а за липата очаквам да вали още повече.цъвтежа ще съвпадне с големите майски валежи.
То сега май се изваля, дали ще остане нещо и за Май месец? :)
Стига да не е както преди 2 години лятото...
Аз очаквам да вали.Още по-лошо да отмие нектара и по липата.Дано да греша.
Залеза над Раковски
Прикачен файл 6646
Вчера снимах залеза, хванах в далечината и един планерист. И като погледнах , то точно преди отбивката за Раковски (на магистрала Тракия ) . Ачка приятно изкарване на празника.
Наздраве!
Реших днес да видя какво е положението с моите пчели. От доста време не бях виждал такъв летеж. Както вика бат Венци- КЕФ. Две семейства си мислят глупости- има запечатани и незапечатани маточници. Направих две отводки с роеви маточници. На други два майките осеменили и част от магазините. Има и запечатани магазинни рамки с мед, но повечето са незапечатани. Въобще, правят каквото си искат!:)
Проверката от днес: Чиста акация няма да вадя(голяма част от събраното са го свалили),а единични рамки не ми се въртят.
Две семейства заложили маточници бяха разформировани на по три.
Останалите дариха по рамка с пило. Следващата седмица ще има ново отслабване ако времето продължава по този начин.
В перспектива се надявам на разни треволяци след тези дъждове, и ако съдя по 2014г. не са за подценяване като медонос.