Не съм гледал за търтеи. Специално гледах за младите майки. Преглеждах ги набързо. По принцип все още се забелязват търтеи в моите семейства, така че би трябвало и в самосменните да ги има.:yo:
Преглед за печат
Погледни ги утре или друг ден/ако имаш възможност,разбира се.Не можеш да уйдисваш на всеки./.Тогава предположението ми ще е ще добие по–реална форма.Но,въобще не се притеснявай.Ако останат и двете до пролетта,ще се кефиш да ги гледаш как сноват на 2 съседни пити,като совалки на много машинничка по Татово време.И на края ще остане едната.Понякога–старата.
При мен търтеите изчезнаха преди 10–на дена,а имам експериментални нукове.Но наоколо пчелини бол.Все някъде ще има останали расови самци.Наличието на търтеи в дадено с–во не говори добре за майката.Отбележи си ги и догодина ги смени.Поне аз така правя и съм доволен.Не е задължително,разбира се.
Добре че не сме всички хитри като Гогол ,ще останат селата без кочове,аз няма да гледам търтеи да гледат другите аръм тарикат ,ами всички ако са като тебе обричаш всички късни самосмени на провал.Какво постигаш с тази селекция,колко ще подядът тези 10 тина търтия които има в семествата сега.
Наличието на търтеи и търтеево пило може да означава намерения за самосмяна ранна пролет, но може да се навият и на късна есен, ако са по-нервни. Във втория случай може да се сдобиеш зимата с търтовка ако не ги наблюдаваш.
Хмм, това от наблюдения ли го казваш. Или така те учат на лични...:bigsmile:
П.П. До преди 7-10 дни се виждаше по някой търтей в кошерите МИ. И предишни години е било пак така, пък не съм имал зимни търтовки... Па сега да сменям майки-това значи да сменя 70-80% от майките в моите кошери. При положение, че тая година съм извадил 1 тон слънчоглед от 20 кошера за мен няма смисъл да сменям майките, само щото има по няколко търтея. Ааа и не вервам, че ако сменя 70% от майките, добива от тия 20 кошера ще стане тон и триста.hi;
Миналата есен се сблъсках с точно такъв случай! Писал съм за него. Тогава зададох въпрос, но не ме отразиха. Семейството с най-много пило(фрапиращо повече от останалите), Октомври единствено имаше търтеи. Опита самосмяна, но не му позволих. Направило е вероятно края на Ноември. За да съм точен, трябва да погледна записките си. Беше ми интересно и ги следях внимателно. След студовете ме посрещнаха с навирени дупета и отдавна излюпени маточници. Получиха веднага запасна майка. Всичко това съм го писал вече!!!
П.С. ".... на лични...". Лекомислените подмятания не ти правят чест!!!
Вчера мина едно ято пчелояди над пчелина. Изглеждаше огромно, не можах да преценя бройката, но небето почерня от птици. Хубавото е че заминават, лошото е че стават все повече. Иначе пчелите ме чакат с нетърпение да им дам хапване че приноса е почти нулев. По кошерите работа няма, започнах да обединявам запасните майки, като убивам калпавите и прехвърлям пчелите при тези коитп ще зимуват.
Намерил се кой да ми говори за чест, подмятания...:bigsmile:hi;