Естабиен е видял, че изхвърлят яйца.
Цитат:
Първоначално публикувано от estabien6
Преглед за печат
Естабиен е видял, че изхвърлят яйца.
Цитат:
Първоначално публикувано от estabien6
И аз да се намеся, пчелите са ми на две различни места, и при всичките се наблюдава същото, само запечатано пило и тук таме яйца. Открито пило имаше само в едно семейство. Същото нещо - само запечатано пило наблюдавах и при други колеги, за същия период. Но това беше преди 2 седмици. В събота ще видя как е.
При тези резки застудявания, по вероятно е майката да спира яйцеснасянето или пчелите да чистят или изяждат яйцата.
Пчелите отглеждат толкова пило колкото могат да топлят.И да снася майката файда няма,или изяждат яйцата или изхвърлят ларвите които не могат да топлят.Нека в кошера да има 10 междурамия пчели пък да видим дали ще се прекъсне пилото...
Благодаря за вниманието! blush;
Венци,моя пчелин е от ДБ и е в Своге.Ако искаш можем да направим една отводка преди или след акацията.За плащане не говорим,просто искам да ти помогна пак да завъдиш пчелите.Може и да купиш от първите майки на пазара,а от мен пити с пчели и пило.Има различни възможности.Обади се ако искаш,ще ти помогна с каквото мога.Поздрави....Цецо
Тези твърдения са неверни.Пчелите не ядат яйцата просто така ,а само в екстремни ситуации /студ,глад,майка търтовка/.И не изхвърлят ларви които не могат да топлят ,а изхвърлят само болни,умрели или простудени ларви или какавиди.Цитат:
Първоначално публикувано от ivootur
Пилото може да се разглежда и като резерв от хранителни вещества, заместители на прашеца, а канибализмът е съвсем обичайно нещо за пчелите. При недостиг на нектар и прашец, както и при други екстремни ситуации, той се засилва. Първи го отнасят младите личинки, после възрастните, като търтеевото пило, ако има такова, бива изяждано с предимство.
Според Woyke, 1977; Еськов, Этология медоносны пчелы, стр. 46-47, сезонната динамика на канибализма е следната: През пролтта до стадий имаго доживяват 75-80% от развиващите се пчели, през лятото 80-90, а през есента едва 50-75%.
Не знам какво да кажа.Цецо ,ти си третия който предлага своята помощ.Сърдечно ти благодаря!Аз се намирам в с.Вл. Тричков.Вече започнах да правя преносни сандъчета.
Здравейте реших да се пробвам да гледам пчели,до няколко дена ще купя три отводки на по-пет рамки,системата е Дадан блат имам нужда от вашите съвети.На първо време колко рамки със восъчни основи за изграждане трябва да поставя във плодника??? Трябвали като са отводки да сложа магазини я корпус със рамките и восъчни основи.Сетих се и още нещо свободното пространство което остава между 5-рамковата отводка и стената на плодниковия корпус трябва ли да бъде преградено.Благодаря предварително и се извинявам за правописните грешки
Прочети 80% от форума и ще разбереш какво да правиш.