По принцип колегата Ангел е прав, но всяко правило си има изключения.Преди 5 години направих мой приятел пчелар.Той държеше кошерите си 5 броя 10ДБ на моя пчелин.Реши да ги мести, като новото място беше на 6 км.Казах му да ме предупреди, но той не сметна за необходимо.Мислих да му кажа една тънкост при местенето.Отидох 3 дена след това на пчелина и видях,че където му бяха неговите кошери се въртят много пчели.Сложих нуклеус с М в клетка по средата където бяха ошерите му и той се напълни с пчели.Наложи се да го местя в 12ДБ.Та така разбрах,че пчелите могат да летят и на по големи разстояния.Всичко е много относително.Споделих с олега пчелар за случката и той ме попита дали между двете места има язовир или рибарник.Аз се учудих какво общо има това с местенето а той се усмихна и каза ,че това е разковничето.Работата била в това,че пчелите идвали на водопой и след това тръгвали към старото място.Нещо повече,че голяма част от тях/говоря за водоноските/ през време на паша стават носачки на нектар защото вода вече имало в изобилие.След време го срещнах моя приятел и той сподели,че много са му отслабнали семействата.Аз нищо не му казах.Беше ми ясно защо.