Тука нагази в дълбоки води - философия, теология. От зората на човечеството тези въпроси са се дискутирали безрезултатно - до всевалидна истина не се е стигнало.
Преглед за печат
Спор няма, че правят правят но има много статии по въпроса
https://www.dw.com/bg/%D0%BF%D1%80%D...%81/a-57459279
Това, че развитият свят си изнесе технологиите и производствата в Китай, не е тайна за никого. Ако не го правеха при китайците, щеше да се прави където е било дотогава. Това не променя факта, че непрекъснато "наливаме" в атмосферата парникови газове всяка секунда. Е, рано или късно, ще "прелее". Проблемът само се задълбочава с времето. Затова са всичките тези приказки за "нулеви емисии". Само нулевите емисии са решение, намаляването на емисиите е само временно отлагане на проблема.
Естествено. Ако имаш достатъчно милиарди, можеш да съсипеш икономиката на коя да е държава с далеч по-лесни начини от този. Най-лесно става с армия, историята е живо доказателство. Икономиката обаче е жилаво нещо. Ти го съсипваш, пък то след време пак се съвзема, само твоите милиарди вече ги няма.
По тези правила такива неща не се правят. Умишленото правене на такива неща е агресия, дори когато се нарича нелоялна търговска практика или друго там понятие. А такива неща се правят непрекъснато. Китайците съсипаха цели отрасли в развитите държави с дъмпингови цени /без армия/ и никой нищо не каза.
Да цитирам какво е написал преди 100 години по този повод Стоян Михайловски:
"Еднъж като приемем формулата на Монтескьо, че базисът на демокрацията е добродетелта - тряба да заключим, че развалените нрави са несъвместни с демократически държавен строй - сиреч че у развалените хора демократизмът бива нещо несъществено, безпредметно, едно повърхностно лустро, един безсмислен изглед, една изкуствена вънкашност, прикриваща пълно нищожество.
Такъв е демократизмът на русите, на гърците, на турците, на власите и на сърбите.
А преди всичко, такъв е демократизмът на българите."
Знам аз, че си враг на капитализЪма, ако и тука да те ядат като алчен капиталист.drinks; То така си отиде и комунизЪма - в състезанието не му издържа мотора. Остана само империята, която го създаде.
Имайки милиарди, навремето петролните държави рязко свалиха цената на петрола и пресъхна съществен поток от финансите на СССР. Това направо го повали и не можа не се оправи.
Аз също не разбирам от финанси и от макроикономика, но ми се струва, че на този западния модел на изкуствено поддържан и напомпан стандарт на живот вече му се види края. Тези западни, дългови икономики вече издъхват от печатане на пари, облигации - ДЦК, и единствения начин да почнат отначало е да се мине през някаква лека хиперинфлация, хем и да им се изчистят така задълженията към страните с реална икономика, като Китай примерно, само че китайците отдавна осъзнаха, че ориза не е основно ястие, и взеха напоследък да купуват реални активи с тези хартийки, отпечатани от Федералния Резерв, за да не духат супата накрая.
Така е. Франция и Италия са с още по-голямо дългово бреме от САЩ. Сътресения вероятно ще има. Никой голям участник обаче няма интерес за да ги предизвика/освен Путин чрез агресия/. Между другото САЩ са били в подобна ситуация след ВСВ и са успели да се измъкнат без особени сътресения. Явно добре са се възползвали от след военното възстановяване на Европа.
Защо Хората на Север Предпочитат да Живеят в Цистерни
https://www.youtube.com/watch?v=zdFeBXEP_t8
https://dariknews.bg/novini/sviat/po...e-ceni-2299008
Защо поляците ги уважават и са с самочувствието на хора? Защото не ги управляват мижитурки и наричат нещата с истинските им имена.
https://euractiv.bg/section/%D0%B5%D...-%D1%83%D0%B4/
Либерализацията на пазара на ток ще удари силно домакинствата, ако се прави без стратегия
,,Според националния план пълната либерализация на електроенергийния пазар в страната трябва да бъде факт до 2025 .,,,
П.П.Какво ще се случи с цените на електроенергията за бита след либерализацията към 2025 г.? Какви хубави думи с използват това либерализация това демократизация, дигитализация, натурализация,модернизаци си е направо свръхцивилизация.
https://www.emi-bg.com/%D0%BD%D0%BE%...4%D1%8A%D0%BB/
,,От началото на годината петролът сорт Брент поскъпва с около 43%, природният газ, търгуван на холандския TTF – над шест пъти, а цената на квотите за СО2 – близо три пъти. Всичко това естествено се отразява и върху цените на електрическата енергия във всички страни членки на Европейския съюз, независимо от енергийния им микс. Цената за базов товар на пазар „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса се увеличава близо седем пътиот началото на годината. В същия период регулираните цени за електрическа енергия за домакинствата се повишават веднъж, от началото на юли 2021 г., с около 4,4%,,,
П.П.Като ни либерализират битовите потребители седем пъти ако е като небитовите леле не ми се мисли
Направихме се на еврогейци и отказахме дългосрочните договори. За да прекараме Путин и да няма той сигурен доход за години напред, плащаме сега. Горкия Путин. Как го прекарахме само. На Орбан му е през ... за еврогейците и си поръчал газ до 2036 година на твърда цена. Да ама тоя не е любимец на Усра фон дер Лайен като нашите.
Интересното е друго. Въглищата за централите с фиксирана (и с години непроменяна) цена ли са за ТЕЦ овете - с фиксирана. България плаща ли за въглеродни емисии от нашите данъци - плаща. Защо тогава от този ток с непроменена себестойност и заплатени, де факто от нас, емисии трябва някой наглец да забогатява а на нас да увеличават сметките (на граждани и фирми)?
"От кадя на кадя"!
"Веднъж, един човек попитал мъдреца:- Учителю, моля те да ми разясниш нещо. Не мога да разбера, защо когато отидеш у някой беден човек, той винаги е приветлив и гостоприемен... и е готов да ти услужи с каквото може. А богатият никога не ти помага и гледа само себе си. Защо става така?
Вместо отговор мъдрият човек попитал:
- Погледни през прозореца. Какво виждаш там?
- Ами жена ми, децата, съседа, градината...
- Добре. А сега погледни в огледалото. Какво виждаш там?
- Е, то е ясно... виждам само себе си. – казал учудено човекът.
- Ето, виждаш ли... И прозорецът и огледалото са направени от стъкло. Трябва само да добавиш малко сребро и вече виждаш само себе си."
Енергия от магнити.Независимост или мит .
Прикачен файл 11329
https://www.youtube.com/watch?v=O90Wd6JnecI
Здравейте. Вчера говорих с един мой познат в БГ.Преди време си прекара газ и още не я е ползвал а вече говори за алтернативно котле с водна риза . Обмислял и клпматици .На къде отиват нещата с киловата ? Килпвата дървен ли ще е следващата зима или електрически?
Здравейте.Зимата какъв киловат мислите да ползвате ? Електрически , дървен или някакъв друг ?
Зима е . Езерото отново ще замръзъзне.............И така всяка година.
Има ли някаква алтернатива на скъпия ток и газ ? Или отново ще наточим брадвите ?
Този човек казва че бъдещето е в разлагането на водата.
Друг пък казва че това не е сериозно.
Скоро чух че в Автралия вече разлагали водата без електричество.
До къде се простира реалноста и откъде започва фантазията?
https://www.youtube.com/watch?v=5NB31iWEDW4
Скоро пак се подхванаха коментарите около Брауновия газ, покрай търсенето как да се съхранява енергията, добита от ВЕИ. Добиването и съхранението на газа обаче също е проблем, както стоят нещата и с водорода.
А Мирчо Табаков е действително голям изследовател и изобретател, който заслужава уважение. На времето беше създал една телевизионна антена ("Мирта"), най-простата, компактна и с добро усилване антена, която съм виждал. Приличаше на закачалка за дрехи и зевзеците така я бяха кръстили - "Закачалката на Мирчо"..
Дали всичко е точно така с тоя браун газ или или само разлайват кучетата?
Всеки има нужда от пари.Парите били вид енергия.
Преди час говорих с едно момче от БГ.То ми разсказа за негов познат в чужбина .Каза че това момче купило двор .Било сонда . На същото място направило маза . Отгоре отляло бетона плоча.На плочата поставило една подвижна къща на колела.Казало че само ток плащало . Оставали му повече пари и можело да отиде на почивка . Не му се налагало да работи по 12 часа.
Друг живот живеят младите.
Колко струва 1 киловат брун газ ?
За да направиш сонда за вода,ти трябва .....и от няколко години "откриване на стоителна площадка"
Ако ще и на кокоши крака да е,едва ли ще се размине без ....и данаци.
Колко струва 1 киловат браун газ ?
Грешката е моя . Виновен.Цитат:
Първоначално публикувано от tsc1
https://www.youtube.com/shorts/BuINud7Q9F4
Здравейте. Понеже в различните държави ползват различни видове енергия и поради тази причина попитах колко струва 1 кв. енергия. Става дума за зимния период когато сметките нарастват многократно. Някой са на дърва .Други изцяло са преминали на ел. енергия. Трети по смели разбиват водата на водород и така се отопляват. Вярно е че ел енергията се явява най предпочитания метод за отопление но след като и в такива страни като Германия започна да се чувства недостиг си задавам въпроса дали занапред да не помисля за някаква алтернатива ?
Алтернатива е задължително да имаш за извънредни ситуации! Особено за осветление и готвене(затопляне) на храна.
Колкото до дългосрочна алтернатива за отопление, това е въпрос на сериозен анализ.
Да, още преди дестина и повече години. Сега е модерна тук думата диверсификация. Та в къщи нещата са разпределени между ток и газ пропан бутан. Основно се готви на газ и се пече на ток Една бутилка газ обикновено стига за 30-40 дни. Отделно има и малка туристическа бутилка в резерв. Отопление основно с климатици, но парното е винаги в готовност ако няма ток да развъртя крановете. Топла вида от ТЕЦа, но в една от баните има и 80л бойлер, когато има авария или планов ремонт. Осветление - само ма ЛЕД и в момента работя по неговата непрекъсваемост - акумулатор, зарядно, инвертор и едно реле. Днес получих вече инвертора и утре ще тествам схемата. Акумулатора ще е същия като на колата, за да ми служи като резерв, ако този от колата даде фира.
PS.Има мерки обаче, които трябва да се вземат на ниво блок или вход от блок.
Спре ли тока, спита и парното и топлата вода. Помпите работят с ток и тук акумулатор и инвертор не помагат. Тук с домоуправителя взехме решение да направим още тази седмица събрание за събиране на пари и закупуване на генератор, който в аварийни ситуации през зимата да захранва абонатната станция на блока.
Здравей . И при мен ситуацията е същата.Газова бутилка и ток. Разликата е ше есамостоятелна къща с двор.Трябва да помисля по кактв начин ще се топли къщата. Кой ще ми е изгоден . Като се съдаде и някаква алтернатива .
С въпросния генератор какво мислиш да захранваш ? Само бойлера е 3 киловата. И на мен ми се върти в главата отделно ЛЕД осветление.
https://www.youtube.com/shorts/MrXDvHLH9os
Превод.
Зареждаме водород в Калифорния . ! кг водород струва 19 $ = 100 км . 1 галион = 3,7 л . = 6.5 $ . Когато пресметнахме на бензин излиз по скъпо.
Заливаем водород в машину: что почём и на сколько км хватает? ⛽️ - YouTube
Колко струва 1 кв ? Топлото струва толкова на каквато цена купиш дървата или там на каквото се грееш . Моя познат в БГ си монтира радиатори и си купил някаква камина Прити икономик с водна риза . Помпата харчела 100 вата. Има прекарана и газ. Вчера ми каза : Какъв хамалин съм бил когато бях заврян зет . Всеки ден да нося кофи и да паля 3 печки . Чувам че и дръги хора предпочитат дървата за огрев . Вероятно цената на дървата е паднала значително?
Цената на дървата не е паднала,нооо.Дървата си остават последното гориво,на което немогат да маниполират калоричноста.....плащаш 220 волта,а получаваш 180....