БРЯЯЯХ!!!!
Преглед за печат
БРЯЯЯХ!!!!
Отдавна ми се върти един въпрос из главата. Какво правите заешките кожи? Има ли пазар за тях?
Една агнешка кожа е 2лв.Най-вероятно има пазар и за заешките,но.......
колеги днес сложих автоматични поилки -но много ме е страх че няма да свикнат .ако някой има мнение по въпроса да каже и още нещо на каква височина трябва да е монтирана поилката?
Махаш всякакви други поилки. Хващаш един заек от клетката и му натискаш муцунката в нипела, колкото да се намокри и отиваш да си вършиш другата работа. Височината според заека, но да кажем - поне една педя или нагоре. Малките се изправят и на задни крака, големите и те могат да протягат шии нагоре.
Ясно. Няма пазар. Ще пробвам мангалите с мегафоните. Иначе на боклука или кучетата.
Между другото, с помощта на колега (най-добрия сомаджия сред пчеларите), открих производител на всякакви сита и мрежи. И за зайци, и за дъна. Цените са добри и може да се пазарува и без фактура.
Ама понеже обърнах света да го търся, а вероятно всички "профита" си пазаруват от там, няма да бия тъпана кой и къде е, само тука ще го спомена. Който иска да пита на лични.
Разкажи за мрежите- от какво са , приблизителна цена на квадрат, къде е тоз човек.. абе интересувам се. От време на време се сещам, че търся перфектното дъно...или перфектната клетка като цяло...
Нипелните поилки ще ги намерят и ще се научат да ги ползват без проблем, дори да не им търкаш муцуните в нея. Педя височина е добре, може и малко повече, но като има малки зайчета, подлагаш една тухличка да стъпят.
Адаш, на страницата на производителя пише:
"Изработват се от черни, поцинковани и неръждаеми телове с диаметър от 3.0 до 6,0 мм с квадратни и правоъгълни отвори, с различни размери.
Максималните размери на платната са 2500 х 6000 мм."
На място видях електро заварени мрежи и с по-малък диаметър на теловете. Мрежата, която "шефа" ми предложи за дъно беше с отвори 25х15мм и тел към 2-2.5мм (не питах точно), поцинкована. За страници - по-гъста плетка, но с по-тънки телове. Идеята е дъното да не се задръства, да не хлътват крачета и да даяни на урината, а през стените да не влизат неканени гости. Мрежата за дъното, беше с размер 80см на 2м и нещо, с идея, че това бил максималния размер за ширина/дълбочина на кафезите.
Цената точно не я научих, но човекът изглеждаше много разбран и вероятно ще се разберете по телефона или мейла и за цената, и за евентуални размери на платната.
Преди няколко години взехме от Сливо поле (сигур за тях говорим), една мрежа за службата, екстра е и верно има всякви модели.
За дьно на зайците - 1/3 или 1/4 може да е дьски.
Ей ги мойте убафци. Сичките от едно котило. А от утре ще стават самостоятелни :P
Прикачен файл 4189
И аз да покажа още един убавец......
Жорданич, какво го правиш това сено? И от каква трева е? Щото мойте гевезета нещо се опъват на тревата. Люцерна, да. Глухарче, млечок, мъртва коприва, върбалак - също. Даже и завехнала коприва им давам - не скачат от щастие, ама хапват. Вчера отрязах едни черничени клони и утре и тях ще пробвам. Ама сеното от тревата му се чумерят и само докато е по-влажничко го гризват по малко.
Опитвах и аз,преди години, да мина "метър"със сено.Мъчих ги една година,но......много е удобно за родилните сандъчета.Предпочитат да гризат клечки от балирана лцерна,дървета поставени нарочно и тях гризеха,но неможаха да се научат на сено.
Давай смело клонак сега. Трева косиш, сушиш и прибираш за на зима, като Баба Мравка. Жипката има ли теглич? Някоя бала слама ако видиш паднала на пътя, прибирай я и нея. Коприва суха също. От два вида храни си ядат която им е по-вкусна и ако са свикнали на нея, после по-трудно привикват на другата. Я подкарай някое котило още отначало само на сено и зърно и виж дали няма да кара докрая така. Да не сме аристократи...
Понеже всичко обръщат на игра и храната я използват за легло им измислих такава хранилка на моите юноши.
Прикачен файл 4316
Леле Мале, колко породиста кръв има тука! Комай скоро ще трябва да ги цепиш? Ъъ да отделяш мъжките имаM предвид. Освен ако не си се научил да ги скопяваш хаха. Висулката я модифицирай с една макара отгоре. Връзваш наръча черница или върба и им го пускаш, да не опира пода. Като го ошмулят, пускаш надолу. За боксово/стайно отглеждане е много удобна висящата люлка хранилка от всевъзможни телени каси, магазински кошници и так дале, моята съм я показал на 7 стр. в темата. И тоз сандък отзад що си им го оставил да го гризат? Я грабвай теслата и да си спретнеш едно десетаче, да си имаш за роячета;)
Сандъка е "катерушка", нали отглеждам щастливи зайци ... поне до едно време...
Имам проблем да ги различавам мъжки/женски в тая ранна възраст. Някакъв чалъм?
Ще им свикнеш. А и съвсем не са малки за различаване, би трябвало да се показват вече пишоците им...
Жорка,слагай във водата калиевперманганат или йод.Може да ги редуваш с няколко дена(седмица) почивка.
Колеги, колко капки йод слагате на литър вода?
Дезинфекция на устната кухина и натам.Хрупкат си всичко от пода,където и акат,пикаят.......
Една примерна схема за йодна профилактика. Изрезката е от преди около 20 години, вестник "Фермер".
Прикачен файл 4346
Eдин бърз въпрос към пилчари и кокошкари. Колкодневни от пронасянето може да са яйцата, дето ще се слагат за мътене под квачка? Знам, че трябва да се съхраняват на нормална температура, на НЕстудено и НЕгорещо и да се обръщат отвреме навреме. Така ли е? Благодаря.
Най-добре е да са съвсем пресни- от днес или на 2-3-4 дена. По принцип се каза, че ако се замътват ( да се затоплят за десетина минути), яйцата запазват добра люпимост 15 дни. Забелязал съм, че когато кокошката сама се насажда, демек несе, несе някъде, насъбере десетина или повече яйца и се насади, излюпва почти 100 %. Но като оставим настрана това замътване, добре е съвсем пресни яйца, средни по размер, чисти и съхранявани на стайна температура. В никакъв случай в хладилник!
Още едно трикче: Има едни малки гадинки, паразитчета, дето тормозят кокошките-въшка май беше някаква. Трябва да се пръска, но са упорити. Та, като насаждам кокошка аз, посипвам полога и върху яйцата дори с пудра за кучета против бълхи. Да е спокойна кокошката.
Мдаа, вярно е това. Имам едни японки, май че ги бях снимал някъде напред, миналата година един петел и три кокошки напълниха двора с дивеч, хаха. Изкарат отнякъде 12-13 пилета, отгледат ги и след 2-3 месеца - пак, докато застудей. Ний пък цяла пролет нагъвахме дивечово месо и супер яйца. Миналата седмица засякох една стара и една от младите как се залежават и си викам - а сега паднахте ли ми. Комшията гледа само брами и му измолих десет яйца и веднага ги насадих и двете, на нови места. Старата моментално си ги покри как си трябва, обаче младата не ще... Трябваше да я оставя на нейното място и с някое яйце от нейните, ама нали сме си тарикати и фащаме дявола у въздуха още, затуй другата седмица пак ще се моля на комшията:)
П.п. Тез въшки им викаме кокошинки на село, ама не знам дали това им е правилното име..
Йорданович, у дома и фазани имам, красота и феерия. Яйцата са по- малки и зеленикави , но по вкус не отстъпват на кокошите. От баба ми знам че яйцата трябва да са нечетен брой майsweating; в полога.
Да бе, не знам как ги броят, ама май и това с нечетния брой е вярно!? Значи това с фазаните ми е следващ проект / в светлото бъдеще/, тогаз вече ще помагаш!
Нямаш грижи.Таман ще ми дойдеш на гости.
Имам едно питане защо не давате на зайците си райграс?
Защото му се мръщят.
Да се похваля и АЗ.Ето Я моята майка.
А ето ги и тях.Родени на 18/19.05.2015г.
Аз пък да ви се оплача... днес пак една аутопсия и две "евтаназии"... от двумесечните вече 5 си отидоха. Подуват се, подрискват се и опъват петалите. А от две седмици не давам нищо зелено, а само гранули за подрастващи и байкокс във водата през ден (последно трето даване в неделя).
Много интересно - пукалясват предимно бели зайчета.
Хрумва ми да я спреш тази гранула. Уж за подрастващи е, ама кой знае, колко мухлива люцерна са натъпкали вътре. Един приятел разправяше, как хрупал от гранулите, като отиде да ги купува, та да види, дали са приятни на вкус, дали не горчат...
Накоси малко трева, нека да изсъхне 2-3 дена и давай само това известно време.
Дай им пресни клонки от плачеща върба.Има запичащ ефект.
Ти го преби с тая плачеща върба. Де ще ходи да я търси сега?
Жоро, дай антибиотик (колитетравид примерно), това си е колибактериоза. От момента на отбиването до около 3-тия месец са най-уязвими. Байкокса убива кокцидиите, но коли бактериите си остават, а те предизвикват подуването.
Благодаря, вземам мерки.
Още веднъж некои съображения.
Най-рисковият етап в живота на подрастващите е от около 6-7 седмична възраст /отбиването/ до към 10-11 седмица. Подразбира се, че присъствието на Майката в този период при тях има антистресов ефект, но само това не винаги е достатъчно.
Гранулата. С нея гледам да съм приключил до момента на отбиването или наай-късно докато М е при тях, категорично! Дотогава трябва да са минали на храната която предимно ще ядат докрая. Всякакви междуградски цехчета отдавна ги заобикалям отдалеч, купувам само от 1-2 реномирани производителя и я ползвам само ако е в срока на годност. Напред някъде jojonov спомена нещо за лакомниците. Ограничаване или спиране на концентрирания фураж и само суха люцерна или качествено сено или пък листно-клонков фураж. Разбира се, ако се прилага някаква медикаментозна схема, нещата може и да са малко по-различни, но всичко според зависи...
За мене си, мога да кажа че намирам няколко сериозни грешки:
1. Поради яловия мъжки в началото - припряност в оплождането. Като добавим и комшията с неговите женски при нашия мъжки... имаме си всичко което върлува из село.
2. Слаба подготовка - липса на храна (люцерна и сено, а и зърно), както и на кафези за отглеждане на подрастващи.
3. Дератизация - своевременна.
4. Подрастващите проядоха зелено, преди стартер гранулата.
5. Липса на контрол за изконсумирания медикамент (който не съм купувал аз), че и тъщата им го даде, а тя без очила не вижда и не ги знае къде са...
6. След отделянето събрах 15 зайчета на едно място (някои по-лакоми, други по-дребнички)
7. Отделените зайчета бяха на пода в бетониран бивш курник (поради голямата бройка - липса на добра хигиена)
Сигурно има и други, но аз за себе си съм сигурен, че ако ще се занимавам със зайци за напред, не трябва да допускам повторно тези грешки!
Смяна на гранулата с ечемик- овес....и....йод......калиевперм анганат....за да бъде зайцевъдството рентабилно.
Ааа, гювече, замечательно! Аз ги събирам по 3-4 и зимно време в големия гювеч, пълна импровизация и обирам точките... Снимки като ни натисне Баба Зима, хаха!
някой знае ли ако си кандидатсвал по пчеларската програма за 100 майки и пуснеш анекс да се откажеш мой ли да те накарат да вземеш някакво количество после даже и минимално
Добре де, как избра баш тази тема да си изпльоскаш въпроса?:crazy::focus:
Никой не те задължава нищо. Ама по-добре според мен - вземи ги и ги продай по-тънко. По 10лв примерно. И ти щастлив и "клиентите ти" също, с "расови майки"...
Малко слонче с дълги уши - 4-та снимка . http://pcworld.bg/20643_18_snimki_ko...otoshop&page=3
Здравейте колеги. От известно време съм се захванал и с "зайчарски бизнес". Някакви предложения как да ми се разгонят първескините(около 7 месеца), който са мелези. Карах ги на мъжкар не искат. Купих им мъжкар не искат.Казаха ми да им давам магданоз и ечемик. Някакви съвети или да ги правя с магданоз? Дали годината е такава, защото и други хора се оплакват, че не им се заплождат.Ще продължавам с заешката виагра и дано стане.
И аз съм чел за магданоз и ечемик, но не ми се е налагало да пробвам. А как разбираш че не става работата? Зайките не дават, или дават ама не се заплождат, или по външни белези?
Братле и с таз "вагина" ли ще имаме "проблем"......Явно зайките са хранени добре и са угоени.Трябва да ги направиш като "манекенки"-гладни.Намали им дозите на половина за седмица-две.Ако не стане след две седмици,пробвай още две и така до Коледа.Тогава пак се обади.
В този период на годината е нормално заплождането да е трудно. Особено ако ги гледаш навън. Зайците също усещат, че идва зима, а не лято. Ако имаш възможност дръж ги близо до мъжкия, за да усещат миризмата му и през ден, два ги пускай при него в най-топлите часове на деня.
Благодаря за съветите. Клетките са долепени една за друга, първо женска, пак женска и мъжкия на края в редицата. Едната е угоена над нормата а другата си е нормална.Зайките не дават. Мъжкия скача, но са се свили и нищо не става.Даже "пухкавата" вчера така го почна на бой, че го отказа веднага.Днес не съм ги пускал,ама утре като се прибера от лов ще пробвам пак. Превърти ли ми шайбата ще се прибера със заешка слука.
Дали от моята закана, но вчера " пухкавата" взе, че се беше разгонила и стана работата два пъти.Лошото беше, че моят мъжкар не можа да свърши работата и я закарах на друг.Моят е тригодишен и може да му е омекнала патката . Утре най- вероятно ще му се случи случка ако съдбата се развие благосклонно.
Питам опитните дъното на кафеза е от квадратна мрежа и мърда. Възможно ли е да му е неудобно като му мърда под краката?
Аз лично досега в моята практика не си спомням да съм ползвал тригодишен разплодник. Иначе женски -да, или до десетина раждания, как пише по книгите. Кафезът трябва да му е познат и да няма неща дето могат да му докарат стрес. Абе М е много важен, тъй че си намери едно хубаво зайче да си го гледаш и да разчиташ на него година-две. Това с ходенето по чуждо;) при зайците не е добра практика.
П.п. Не си спомням тук или някъде из зайчарските форуми, един колега беше казал, че нещо ако не върви при зайците - забива камата срещу клетката и нещата се оправяли:)
Имам 3 заека за продан - подходящи за разплод.
За повече подробности:
http://olx.bg/ad/prodavam-3-zaeka-za-razplod-ID5H3Tg.html
Знам че темата не място за продажби, но предвид тясната специализация, реших да не пускам отделна тема. Ако не съм постъпил правилно моля, изтрийте ми поста.
Гоше, много ми харесват твоите зайчета! И с удоволствие бих ги закупил от теб. Обаче много ми е жал да ги коля бе брат! Иначе съм мераклия да ги отглеждам. Сега сигур ще речеш, че може и друг да ги оправи, ама пак ми е жал бе. Наздраве!
Покрай работата има един момък, дето ме подпитва за пчели отвреме навреме и като я подкараме, може и часове да минат... Та ме изненада оня ден - връчи ми една калифорнийка от неговите. Млада, хубава и заплодена, да я чакам по Зарезан:). Брях, от 35 години вкъщи не е влизал породист заек, дали ще се справя сега?
Че,като е породист,да не би да му стоиш на челна стойка.Като дойде време да влезе в тавата....тогава е по-сожното..мани-мани.
Мастер, само ти ми влизаш в положението... Завчера гътнах една заица от моите, великденче, трупче с глава и дробче - 3 кила и половина чисто. Таман влиза в тавата за фурната и не се губи КПД. Ся с тез калифорнийци ше трябва да даваш акъл с какво да уплътнявам тавата, че да не губя ефективност? Или па направо по два да слагам?
Наборе,докато ги имах(калифорнийците) рядко живееха повече от 5 месеца.По принцип новозеландецът и калифорниеца израстват най-бързо-4месеца.Зависи от храненето.Иначе достига полова зрялост на 4-5месеца...
п.п 1,5кг-2кг чисто-младите.
Това нещо не го обичам, но тоя път го направих поради липса на свободна площ. Събрах две зайчила след отбиване на едно място.
Прикачен файл 6855
Големите са на 10 седмици, малките на 8. Засега всичко е ОК. Другия месец ше трябва да им правя еротичен масаж...
Оппаа, и една японка изкара от някъде една шепа япончета:
Прикачен файл 6856
Наборе във водичката капвай йод или калиевперманганат.........
О знам го тоя номер, даже го и практикувам. Сега в сезона обаче, предпочитам, почти ежедневно в хранилките да има по някое орехова клонка. Така е до един месец преди реализацията.
А поилката, по отношение хигиена и практичност като че ли е най-доброто което мога да измисля. Измива се редовно и пак й капвам по някоя капчица;)
Пита ме тия дни един ентусиаст как са ми зайците...
Мии, добре са
Прикачен файл 9932
Чифтосват се даже...
Прикачен файл 9933
И по-здрави от един пич с голямо п..
Прикачен файл 9934
Другото няма да го снимам, че нещо ме е страх от хора с лош поглед :)
Опаааа...
След една дълга пауза, пак съм в занаята... Смених селото, като на новото живея постоянно. Имах планове за заешки изпълнения ама те бяха в дългосрочен план.
Докато не се обади един приятел и каза махам един кафез с 3 саека и един кафез с 20-30 пъдпъдъка, искаш ли ги? И аз нали съм фен на зоологическите градини...
Кафезът е модерен (от онези от профили за гипскартон и мрежи). На три реда, горе две женски долу един мъж. Преди две седмици едната роди (2-3 дена след транспортирането) на гола кутия - 7бр. Едвам ги спасих - топлих, масажирах, напълних бокса с вълна от един дюшек. Оцеляха 5. Преди седмица, другата роди 5 за сега всичките са добре.
Снимки по нататък, че останах без телефон с работещо фото...
И аз снощи бях приятно изненадан от едната ми зайка.Мислех да и слагам червен гердан,че не се окучи на датата,но снощи 3 дни след термина гледам се оскубала и нещо мърда в пуха.Дано да оцелеят в студовете.
Браво бе! При мен нещо се пообърка графика /както сигур съм писал и напред - графикът ми е две зайчила есен и две пролет/, нещо ги отървах, позатлъстяха и сега не щат да се чифтосат, ама ще наваксаме някой ден.
Живи и здрави!
Дядо Боре, щом имат пух студът не ги плаши, па то и няма студ сега. В книжката /по памет/ пишеше , че когато е малка бройката на новородените е нормално да ги доизноси още 2-3 дена. При голяма бройка е обратно. Та ще бъде интересно като ги видиш, да споделиш и с нас.
Аз пък днес, за първи път топих заешка мас и добре се получи. Преди няколко дена заклах една млада заица дето не щя да става майка и отделих бая масчица, та сега я оползотворих.
Зайчетата са само 4.Родиха се на 2 декември,а вече прогледаха ,щъкат из клетката и се опитват да ядат от люцерната на майка си.На 22 пак пуснах майката при мъжкаря и той изврещя и падна по гръб.Като си дойдат внуците ще направим кръщене на зайчетата,че са 4 на 4 и всяко иска да си има зайче с неговото име.
Дядо Боре, кой ще ги коли после? Нека внуците изберат имена на малките, ама да са необвързващи, така да се каже. Аз спазвам една традиция - навремето дядо като вземеше някоя овца за тамазлък и й слагаше име обикновено на стопанката отдето сме я взели... Това разбира се, само за наша употреба, не сме го разправяли из село, хаха. Аз сега като взема мъжки /по принцип мъжки вземам отвън а женско си оставям от моите/ му слагам име свързано със стопанина. Щерката обича да измисля имена, ама не й давам на тия дето са за клане да ги именува. Котките са ни достатъчни за творчески изяви.
При тебе с тая малка бройка значи се подтвърждава писаното в книжката. Ще станат бързо за реализация. Следващото зайчило и то ако е малко, пускай пак след седмица-две.
На времето си кръщавахме прасетата на политици. Най-добро излезе Сашко.На Александър Йорданов.Тоя сега е слабичък и не става, ама и прасета няма.Та мисълта ми е, че за политик никой не жали.
Моите внуци са запознати,че човек отглежда животните за да ги изяде и на 4 години са виждали как става заколение на овца,прасе,заек и кокошки.Аз от най ранна детска възраст съм участвал в ритуалите и съм поливал с канче на касапите.Това е част от живота.Ще си отгледат зайчетата и после ще има конкурс кое е било по вкусно.Нали си спомняте в Българи от старо време ,как хаджи Генчо обучаваше децата.Като заколи на някое дете петлето му дава с възпитателна цел да отгледа друго малко пиленце.
Хаха, браво, това с Хаджи Генчо го бях забравил... А другото си е точно както трябва да бъде и както е вървяло от памтивека.
Ето каква жилищна кооперация сътворих по празниците:
Прикачен файл 10642
Сега мамите са вътре докато младежите свикнат без тях за 3-4 дни. После каките отиват да се подготвят за раждане около 13-16.01, а юношите по 2-3 в клетка почват да трупат килограми.
Групи, забравил си да окачиш табелките "Образцов Дом"!
Не виждам хранилки и поилки какви са? Дърво вътре - нали знаеш че трябва да има.