Явно , трябва отново да го пиша .
Търтовката се оправя с две пити разновъзрастово пило от здраво семейство .
Слагат се в средата на семейството през една и след два дни ще видите разликата .
Преглед за печат
Явно , трябва отново да го пиша .
Търтовката се оправя с две пити разновъзрастово пило от здраво семейство .
Слагат се в средата на семейството през една и след два дни ще видите разликата .
Тая година от 15 отводки, 2 останаха без майки, и станаха търтовки. Разбих ги и подсилих другите.
Ако на това семейство не му дадеш майка, още един месец чакане и ......!?
Като си спомня първата година какви битки водих за отъртавелите отводки...Тази г. имам само една и въобще не и се церемоних,ама в началото е така...
Имам силно семейство, което мисля, че е търтовка. Няма от къде да взема пити с младо пило да му преден. Какво да правя.
Здравейте на всички във форума.
Приложих гореописания метод на отводка,като преди това стръсках пчелите на 50 м. и върнах кошера обратно.След седмица имам идеално запечатано раб.пило на внесената рамка и нито един маточник.Моля за мнение,начинаещ съм.Поздрави.
Добре де. Направил си две отводки, едната си изкарала майка, другата, търтовка. Ако си я направил както трябва, би трябвало да си видял заложени маточници и преди две седмици снасяща майка. Ха кажи сега, какво си пропуснал и как разбра, че семейството е търтовка?
Здравейте!Знае се,че в стремежа да има майка,търтовката залага и на търтеево пило.Каква е бройката на маточниците?Тя може ли да бъде ориентир,затова,дали става въпрос за търтовка?Благодоря ви за отговора колеги.
Имам малко опит с търтовки. Залагат 1-3 маточника. Понякога ги разрушават и залагат нови. По снесените яйца е по-точно ориентирането. При майка търговка е същото. Подредбата на яйцата е различна
При наличие на майка изтъртена, са ми залагали един маточник. Разрушиха го и пак заложиха. Ако не си наясно кой снася, не е адекватно решението. При наличие на майка е едно, а при снасящи работнички друго. Маточника няма как да определи това. Трябва да е ясно. В общия случай, ако не видиш майка, а тя често се пропуска, ориентир става пилото и яйцата, подреждането им и поведението на пчелите. Маточника е само знак за обстоен преглед. Това е моето виждане, най-общо казано. В такива ситуации, типично за пчелите има доста варианти.
Търтовка е семейство което е загубило майката, не е успяло да си отгледа друга и една или повече пчели са започнали да снасят неоплодени яйца. Такова семейсво не залага маточници, дори и оплодено пило да и сложиш. Не приема и друга редовна майка, без да направиш определени процедури. Де факто, то не се чувства без майка и няма причина да залага маточници. Храни и отглежда търтиево пило, без значение в какви килийки е снесено и това е. Яйцата на търтовката се отличават лесно, не само не са на доното но са и по две-три.
Видях въпроса на колегата още от самото начало, но предимно не отговарям на такива в които дори не е ясно какво търсим. И преди съм го казвал - отварянето на кошера е с някаква цел. След като нещо те смущава му правиш пълен преглед. Първото е намиране на майката, ако има такава. Това решава част от въпросите. След това пилото, качеството му, мед, прашец, маточници и т. н.. Не става с отваряне, виждане на нещо що годе, хлопване на капака и ЗАЩО? Та Румбата е прав - преглед.
Тук не си прав. Залагат си маточници на търтеева личинка, но тя загива още преди да запечатат и ги изчистват. Залагат и на оплодени личинки, това е и единия начин за оправяне. Приемат и оплодена майка, е вярно с определени процедури. Та, търтовката не е никакъв проблем.:)
Абсолютно вярно е, търтовките си залагат маточници на търтиеви ларви, и прашец носят и каквли още не зулуми и на всичко отгоре бая живеят
В един съвеЦки учебник по пчеларство пише, че е нецелесъобразно да се "оправя" търтовка - напушват се пчелите с дим, за да се насмучат с мед, и се изтръскват в единия край на пчелина....и да се оправят поединично нататък...и аз така правя, въпреки че не съм профи пчелар...един пчелар, който може да си размножава сам безпроблемно семействата, не би трябвало да си губи времето, за да спасява търтовки...времето е пари все пак!!:laughing:
Зависи от търтовката ако е на 7-8 междурамия защо да ги съсипваш като в повечето случай общо взето не е никва философия да се оправи търтовка е вярно има някой де са за обединение или трепане.Начини различни аз съм фен на 3в1 или метода на Делтата.Де се дяна тоя човек.
Кога основно откриваме търтовките? - аз лично през март, при първият пролетен преглед, и късно наесен при зазимяването....най-много са търтовките напролет, т.е. майката е умряла през зимата по някаква причина....търтовките се състоят само от стари пчели, няма пило никакво, нито млади пчели...за мен това изобщо не е никакво семейство, че да се занимавам с него да го спасявам, март месец няма и майки на пазара....чрез бавното и напоително напушване привечер на търтовките, за да се насмучат добре пчелите с мед, и привечер ги изтръсквате в-у плат, прибирате питите и кошерите в склада, и пчелите ще се разлетят/приберат в другите Ви кошери, и така леко ще ги подсилите - няма да загубите пчели, даже напротив ще си засилите леко останалите семества за няколко минути време на търтовка, вместо да си губите времето с разни времеемки гимнастики...и так далше!!
Аз имам едно друго мнение, което не налагам на останалите. Смятам, че така изтръскана търтовката не допринася с нищо на останалите семейства. Защо мисля тъй? Насмукали ненасмукали все пак са чужди пчели и навлизайки към други кошери/предимно близките два/ в по - голямата час ще бъдат избити и някоя случайно ще се промъкне вътре, но това не значи, че ще продължи и вътре няма да я убият. Ако обаче навлезе и до някъде я приемат все пак тя също е НЕпредразположена към пчелите и майката и евентуална среща с майката може да е фатален за същата. Което води още до един кошер без майка. В книгите пише, че се разпределят, ние си мислим, че е тъй, защото не виждаме цялото това развитие на събитието и идваме до някакви може би НЕвярни изводи.
Яко си чел съвеЦки учебници, още те държи.:bigsmile: Подсилват другите семейства, ама друг път. Взех майката на помощно семейство / резерва -5 рамки във фибран, поставено до основно семейство/и понеже беше средата на сезона придадох 5-6 личинки да си отгледат майка. Стана търтовка, доста прилична на пчели та реших да подходя по съвеЦките учебници. Ха познай-пред кошера имаше голяма купчина мъртви пчели. Извода : зависи кое време на сезона се прави операцията. Явно напролет става, защото по този начин си подсилвам слабите семейства, а на есен-не. Абе-пчеларство, вариации-хиляди.
Само един съвецки учебник съм чел, ама той ми стига!!!...Баце и той е прочел само "Винету", ама стана председател на МС!!!:laughing:
Което означава мъртви пчели пред кошера /едва ли ще ги изнесат всичките надалече/. Аз имах бая търтовки по едно време, от тези, които изтръсках на земята, всичките им пчели си намираха къде да влязат. Убити пчели никъде не се появиха. Та явно има значение кое време е, както казва Атанасов.
Както казах по - горе, всеки трябва да провери това, че да е сигурно за какво става въпрос. Някой казал. ;) Може да се направи опит - напрашват се пчелите от търтовката с брашно, изтръскват се и се следи. Огромна работа, но ще доведе до някакви резултати. Иначе приемаме една идея и така. Аз съм приел, че не ги приемат, може да убият друга майка, може и да имат болест някаква и .....следва някакво решение.
П.П. При налитане върху слаби кошери майката винаги се слага в клетка. Защо?
И през зиме и през лете,търтовките,демек,пчел те "майки",не ги допускат в чужд кошер и ги убиват.Т.е.големината на купчинката убити пчели зависи от това,колко пчели са станали "майки"
Здравейте.
Да ви споделя и аз едно нещо за търтовките. Тази година ми се случи (ситуацията, а не да имам търтовка) да го забележа и потвърдя, до тогава само предполагах: ...
На един ред (който е най-отпред) имах 4 отъртавели (дали това е думата ;-) кошера. Прибрани рояци от рапичното роене.
Кой 5, кой 6 рамки. Доказани търтовки. Видях неоплодените майки, после че не са се върнали, и запечатаните търтееви килийки в нормалните 'пчелни'. Така.
Свих ги на по 3 пити всяка - извадих читавите пити и ги преместих в нормалните семейства. Ще чакам да се поизлюпят търтеите и ги изтръсквам. Чакам аз, чакам и в едната - редовно пило, къде измежду нередовното, къде на останалите пити.
Я? и майка! Оплодена и снасяща (едното задно дясно краче обаче обездвижено). Ок. Няма да те изтърся.
Проверявам и другите - ами търтовки са си...
Излезе ми работа и ги оставих за по-нататък.
Ей тая същата майка ще да е виновна, сигурно е. Тя обиколила и трите останали търтовки (щото в тях намирам същата 'куца' майка да снася), заредила им пило, а пчелите като видели редовно, залагат 2 -3 маточника и я пъдят.
И така 1-ви, 2-ри , че до 4-ти кошер. Накрая и стиснах главата.
И четирите кошера излюпиха маточниците, но само при един се върна оплодена майка.
Та в търтовка дето се е "оправила" сама да знаете, че се е 'присламчила' друга майка. Я изгонена някоя от смяна, я някоя неоплодена, избягала от съседен кошер. Търтовка НЯМА КАК да отгледа майка сама. Просто няма оплодени яйца за целта. От заложените маточници от търтовското пило излизат едни дебели търтеи. Грамадни колкото две пчели.
Общо-взето мине ли през търтовка пчелата почти няма начин да се съвземе.
Ако е силна (5-6 пити) (аз) вадя една пита ежедневно пило от друг кошер и и слагам. Заложи ли маточници, значи наистина няма майка. След това на място се преценява дали си заслужава спасяването, и дали ще има време да се запаси и т.н.
-------
Кошера, който отгледа успешно майка го оставих "за резервен" ако ми потрябва някъде майката. Ама не ми е потрябвала и скоро ще го ликвидирам (остана на 2 пити и няма да презимува).
Търтовка, която си заслужава оправянето /има много пчели/ я изсипвам пред кошера и отнемам всичките пити. Оставям я да се прибере в празния кошер и стои там три дни на пълна диета, без пити. На третия ден и подавам една пита с пресни яйца от друго семейство - без пчели и една пита пълна с мед и прашец. До сега при тази процедура нямам случай търтовката де не е създала маточници и да не си е отгледала майка. Друг е въпроса ако майката не се върне от брачен полет. Тогава операцията с начале.
Когато установим ,че един кошер вече е търтовка,това означава ,че е бил достатъчно дълго време без майка и в 99% от случаите не си заслужават никакви гимнастики по спасяването му.Местене на кошери ,изтръскване , прехвърляне на пило. Всичко е излишен разход на време ,труд ,пити с пило,мед.Не че повечето не сме го правили, но просто не си заслужава.Все пак не пречи ,който има мерак да се пробва,Това си е придобиване на опит по трудният начин.Трябва да има време , желание, и дано скоро не е хапан много.
Да тия от маточниците умират след запечатването им, а тия другите търтей де са нацвъкани навсякъде са си живи и здрави и си се излюпват само, че по мое мнение са си пигмей от където и да ги покледнеш на колегата от де излизат тия богатири колкото две пчели не знам.
Драги майка не видях,но сигурно е някаква нефелна,кекава..Яйца правилно снесени ,по1 и на дъното,около 50 запечатани търтееви килийки, но разпръснати по питата,2 запечатани с нормална големина маточника в долния край,3 броя захранени и 4-5чашки.Пчелите разтревожени,но по това време,как да са.Е Чане,щом имам запечатани,ще се излюпи ли майка?Как мислиш?Работническо запечатано пило нямаше.
Да, стара нефелна майка. Не си я видял, защото най вероятно е пукясала вече. Пчелите са разтревожени, защото ги натискат крадлите. Да ,ще се излюпи, но какво ще стане само господ знае. Миналата година , за спорта експериментирах с късна майка , някъде по това време беше . Едра , хубава, започна да снася-демек оплоди се. Нарлолет -фурия, но в един момент гледам слабо движевие, другите се скъсват от работа, а тези -гела мара. Отварям и виждам красива майка, но пило тук там, и повечето търтеево. Извода : зависи колко търтея има на линия.:)
Наистина е възможно (и почти сигурно че ще) умре ларвата. ОБАЧЕ, АКО търтовката е "достатъчно силна" да си отопля търтовското пило ларвата не умира. Излиза си съвсем редовно от маточника, но е търтей. И понеже е хранен 'царски' си е по-едър и от редовен търтей.
Ситните 'пигмеи' се излюпват от заложените ларви в пчелните килийки. Но и те дават фира, ако не са отоплени.
Жалко че не направих една снимка да ви покажа що е то 'Търтей на стероиди'. Та да се обедите с очите си, а не само от моите думи.
Вместо да си хортуваме как да отгледаме максимално качествени майки, а сме се запънали кат магаре на мост в последните 100 поста как да спасяваме търтовки на по 2-3 рамки - е няма как да просперираме в пчеларския бранш с това мислене, другарки и другари!!:laughing:drinks;
Мисля, че първостепенното де трябва да помисли пчелара е пашата не, че майките не са важни но медоносите, времето и ако е рекъл Господ стават нещата.
А търтовките са ненормално състояние при пчелите де се среща нормално слагаш две пити с пило и пчели през една в средата и си пиукаш ( делта метод).
Аз съм фен на двукратното пренасяне на личинки след около 10 часа, повторното пренасяне на личинки вече след изваждането на първите и захранването с пчелно млечице, наистина има убийствен ефект за производството на максимално качествани майки!!
Ами за този период имаш едно смотано семейство и две търтовки взимаш търтовките слагаш една мукава или платно пред кошера със смотанотоо от него вадиш всичко без питата с майката взимаш всичката гад от трите и я стръскваш на платното питите подбираш и подреждаш гнездото.Става манджа с грозде толкова са ошашавени от стреса, че не се бият.Ако е рекъл Господ презимува що годе нормално и напролет му трепеш майката при добро стечвние на обстоятелствата лови слънчогледа.
Иначе имаше момент есента де се стртскват по пита пред кошер но не съм го правил струва ми се рисково.
П.П.Говорех принципно а не конкретно, че не е кой знае каква философия и труд да се оправи търтовка в повечето случай де.
И става едно мазало.......!! Не прочетох в последните коментари някой да постави въпроса какво е здравословното състояние на търтовките и дали заболяване не е предизвикало това състояние. При повечето моите експерименти с такива семейства в последствие съм имал рецидиви. Отнасям се с тях като потенциални източници на зараза. Имал съм случай на две успешни придавания на майка на осиротяло семейство и то пак загина късната есен.
Под рецидив се разбира ,, Повторение, възобновяване на нещо,, а в нито един учебник не се казва, че търтовачността се причинява от патогенни микроорганизми а е ненормално състояние в живота на пчелното семейство, настъпващо след загуба на майката и невъзможност да се излюпи нова или при наличие на майка-търтовка.То тогава едва ли може да се използва думата рецидив а и търтовките минават през два етапа първо са анатомични търтовки в следствие на консумирането на пчелното млечице /има си ги по-всяко време: например преди роене, по-време на главната паша и прочие/ и след поемането на млечицето тази богата на белтъчини, мазнини, въглехидрати, растежни фактори храна се предизвиква развитие на яйчниците и сформиране на яйца у младите пчели /анатомични търтовки/, част от тях започват да снасят яйца и имаме наличие на физиологични търтовки.Част от написаното е от глава Търтовачност на стр.237 във ветеринарен справочник на пчеларя от проф. д-р Стойко Недялков/Земиздат-1975г.
Мислиш ли, че това е твоето мислене по въпроса? А правил ли си го Адашче?
Особенно сега /по това време/ търтовка не може да се оправи.Не подвеждайте този който е попитал/не знам кой е, защото не се върнах назад да разбера.Ще изпусна друго четиво тук,а мунутите цъкат/.Да ги изтръска в средата на пчелина и да седне да си пие безалкохолното на сянка.Те знаят какво да направят.
Адаш здравей!
Радвам се, че отново обменяме опит макар, че моя е повече теоретичен но се страхувам, че си направил същата грешка като мен да четеш отгоре отгоре.Мици ме пита същото и аз отговорих след този пост, че пиша по принцип а не конкретно за случая и не за този сезон и предложих обединение не, че е най доброто просто това съм правил, кога бях по млад и по прост и пробвах щуротията с късни отводки.То може да си е добра но при мен а и най вероятно и аз имам няква вина но късни майки не стават лястовиците ги ядът яко и имах доста търтовки, че доде отида да ги видя и те станали търтовки.
Иначе по друго време на годината съм фен на метода на Даскала за което съм му благодарен просто лесно и ефективно.
За мен беше чест и удоволствие май по- често трябва да поглеждам какво се пише тук поне е за пчели макар и търтовки.
Казвам че търтовката често е следствие от неблгополучие в семейството/включително и патогени/. Кое семейство тръгва да сменя майката в активния сезон? Което чувства че не може да развие сериозен потенциал и решава най-често че причината е майката. Да не говорим за случаите когато самата тя загива от заболяване. Ти събираш три семейства с такива проблеми и очакваш да се получи здрава единица. Не го разбирам. Наблюденията ми са че откакто намалих да "спасявам" такъв тип семейства и заболяванията ми в пчелина намаляха.
А аз мисля, че макар и изявен пироман не сте винаги прав това, че е имало болна търтовка не означава, че всички са такива даже напротив всеизвестен факт е, че търтовките са дългоживи а много, често много силни семейства по брой индивиди са с нисък имунитет.
Ми по- скоро като начало може да се пробва например с трудовете на Анна Маурицио, или да се помисли има ли зимни и летни пчели дали найстина след главната паша голямия брой пило до късно от млада майка ще доведе до едно силно и здраво семейство от така наречените зимни пчели.И т.н.
Не знам какво по- точно си видял, но по принцип всеки си гледа от неговата позиция. Ако имаш 200кошера защо да се занимаваш с търтовки, но ако си хоби пчелар имаш 10 семейства и едното ти се изрой началото на май месец и стане търтовка защо да не го очовечиш и евентуално юли да хване паша. Нима да направиш отводка не е равносилно като труд и време.
Но всеки си има мнение и това де е добро за един не означава, че е добро за друг затова крайни позиции са неуместни.
Мое си мнение.
Ти май забрави че спора тръгна от идеята ти за смесване на три семейства със съмнителен здравен статус. Такива съвети за мен са вредни и затова беше моята реакция. Но спирам с този спор защото вижда каква ерудиция кръжи тук. Както научна така и религиозна.
Добре и аз спирам имаме различни мнения по даден казус което си е нормално, спора и аз загубих идеята от де почна но като цяло защитавах и продължавам да защитавам тезата или хипотезата, че ако едно семейство е търтовка то това не значи, че е болно от някакви патогенни организми не е изключено но не е и правило.
А иначе аз баш не споря по-скоро изразявам мнение /не влагам нищо лично/, но съм съгласен с теб няма смисъл да продължаваме то вярно, че е скука ама и не бива едно и също да си повтаряме.
Много ми е интересно, че някой дойде отнякъде, плесне някаква мисъл де добра, де не много, изчака един два поста от някой и започва да търси сметка на списващите, че не са ерудирани нито научно, нито религиозно. Другото е също интересно, защо като влезеш не вземеш, че да покажеш твоята ерудиция - научна и религиозна, че да видим срещу какво стоим. Подай си темата, седни срещу компа си и чети, разсъждавай, мисли и след като прочетеш, разсъдиш, помислиш и ако си достатъчно ерудиран за да разбереш, че тук има хора ерудирани и не до там такива, но това не ги прави различни. Всеки има право да изрази мнението си, а по какъв начин, зависи от багажа му. Ерудираните би трябвало да влязат в положение на по - слабите на знания в каквато и да е област и да направят всичко възможно да ги разберат, да влезнат в мисловния им процес и да извадят това което са искали да кажат, а те от своя страна да предоставят качествен отговор. Ако ли не могат, то явно са толкова "добри" с акъла за който претендират. В другия случай Х и чао. Никой не е длъжен да им търпи изблиците.
И да започнем да се замерваме с научни и ненаучни изводи от експерименти които сме приели за абсолютни истини? Вече нямам търпението да се впусна в това. Аз съм изказал опасения относно нещо с цел да предпазя някои колеги от погрешни стъпки /според мен разбира се/ като съм е аргументирал , не и да се доказвам пред някого. Ако нещо е прозвучало обидно или надменно моля за извинение.
Гледам дата на регистрация и брой постове - е, ми няма как да падаш от небето. Добре познаваш хората които пишат във форума, знаеш подхода им, знанията им .... и ред други неща. Мисля, че няма как да стигаме до извинения след като добре се познаваме. Просто е необходима малко обиграност в постовете с цел разбираемост и от двете страни. Това е.
Абе важното е да я оправим тая търтовка.....
В това клипче разказват за някои от способите за "оправяне" на търтовка. В коментарите към клипчето също има описан друг способ.
hi; https://www.youtube.com/watch?v=T9pQT2yoI_0&feature=youtu.behi;
3 брая отводки останли без майка, викам да и сложа пило да не станат търтовки. Да но съм закъснял станали търтовки и заложили матоници на новото пило. Днес ги отварям и гледам работещи майки и всико гъмжи от търтей :) След слънчогледа ще и помогна с по 1 рамка пило, иначе трябва да ги зазимявам на търтей.
Казано на кратко, търтовка се оправя с глад. По време на гладолечението се придава майка или маточник.
Моя метод за оправяне е стръсква рамките на разстояние извън кошера като налетят пчелите затварям и местя на другия пчелин след което или обеденявам с някое по слабо семейство с майка или предавам оплодена майка, зависи от случая и дали имам оплодена майка под ръка
Вчера /11 Февруари/ в едно от семействата забелязах само търтиево пило и майка на същата пита. Семейството е резултат от обединение от есента на един добре работещ Фарар с един проблемен ДБ . В ДБ плодника е пълно с мед. Семейството е в магазините, които са над плодника. В другите семейства търтиево пило не видях. Дали има някакъв шанс майката да пронесе работническо пило, т.е. да изчакам ли още малко или още сега да взимам драстични мерки.
НЕ,майката няма да пронесе оплодени яйца.Обединяваш с най слабото семейство,като предварително премахнеш майката.След,като го осиротиш,слагаш магазините в/у редовното сем,като предварително ги почерпиш с ракия и пушек...