Колеги с такива фотокапани имаха сериозни затруднения с първоначалните настройки. Обаче като се преборят веднъж, после са доволни.
Преглед за печат
Колеги с такива фотокапани имаха сериозни затруднения с първоначалните настройки. Обаче като се преборят веднъж, после са доволни.
Съдейки по видеоклиповете, които съм изгледал, китайците са много напреднали в софтуерно отношение. Настройките на актуалните им среден и висок клас модели са почти автоматични-сами свалят настройките при вкарване на СИМ карта и трябва само да въведеш номер или имейл на който да се изпращат снимки. Смятам, че всеки, който може да си настрои ръчно "мобифона" за връзка с мобилен интернет ще се справи и с фотокапана. Не е изпробвано лично, но предстои:)
Ще вкарам безжичен интернет, имам електричество и съм приготвил около 500лв. Но като се разчетох видях че тези евтините не струват (нощно време се вижда само силует) а 500лева не стигат дори и за средно качество.
Преди около 4 години като си правех видеонаблюдението заложих на стандартни bullet камери с IR подсветка и DVR. DVR-ът е свързан с кабел към Интернет модема и камерите могат да се гледат в реално време през уеб браузър и мобилен телефон. Недостатъците към ден днешен (и доста напредналата вече техника) са консумацията на ток от DVR-а (ако си на акумулатори това определено има значение) и дългите комбинирани кабели (ТВ + захранване) до всяка камера. Колкото до нощното виждане - при ясно време е ОК - вижда се добре на ок. 20 метра пред всяка камера, при дъжд се виждат основно хвърчащите капки пред обектива и на заден план другото, при мъгла не се вижда почти нищо, при сняг в зависимост от посоката на вятъра винаги има някоя камера със заснежен обектив и бял екран.
Ако сега правя ново наблюдение със сигурност ще заложа на IP камери, отново с подстветка за нощно виждане. Наскоро си купих такава камера за едно помещение от Aliexpress за около 20 долара и върши чудесна работа - има подсветка, наблюдава се през РС и телефон, работи и с мрежови кабел и през Wi-Fi, има слот за SD карта за запис, има сензор за движение... Та с няколко такива камери при наличието на Интернет изграждането на едно видео наблюдението няма да е нито сложно, нито скъпо начинание. Инвестицията се състои от самите камери + захранващ кабел до всяка камера + адаптер 220VAC-->12VDC със съответния ампераж според броя на камерите.
И мислиш, че няма да можеш да влезеш в 500 лв.?
Нищо не ти пречи да вземеш една камера от Aliexpress и да видиш дали те устройва като качество на образа. Ако е ОК, поръчваш и останалите от там. Ако не, минаваш на по-висок клас, предлагани тук, но почти всички камери така или иначе се правят в Китай.
Аз взех това:
https://www.aliexpress.com/item/BESD...ceBeautifyAB=4
В графа Feedback има доста качени снимки (дневни и нощни) от хората, купили тази камера.
Цена: ок. 35 лв, доставка според зависи: между 14 и 45 дни
Ако до по-отдалечените камери Wi-Fi сигналът е прекалено слаб, ще се наложи да сложиш и Wi-Fi repeater някъде по-близо до тях, но и той не е скъп като цена: от порядъка на 20-30 лв.
Та личното ми неангажиращо мнение е, че за доста под 500 лв. можеш да спретнеш чудесно видео наблюдение с 4 камери - 140 лв. камери + 30 лв. АC-DC захранващ блок 5 ампера + 30 лв. Wi-Fi repeater + захранващ кабел и кабелно гофре за външен монтаж грубо по 1,5 лв. на метър и това е...
А ето как се вижда при хубаво време, като днес, с моите вече доста морално остарели камери с по 30 метра видео кабел, допринасящ за смущения в сигнала:
Прикачен файл 9196Прикачен файл 9197
@peter11_82,
Колко е приблизително разстоянието между камерата и кошерите? Можеш ли довечера да направиш няколко снимки от същата камера и да ги качиш?
peter11_82 виждал съм от доста по съпи камери нощните снимки са ужас. През деня е ОК но проблема е с нощното виждане. Говорил с техник от СОД и ми каза че за 200лв. на камера взимаш нещо добро.
@Nik_m При такова малко разстояние между камерите и кошерите според мен няма да е толкова зле положението. Както писах вече, не ти пречи да вземеш 1 евтина камера и да пробваш, преди да набиваш толкова пари в камери. За съжаление моята се ползва на един обект (закрит) и няма как да я сваля за 2-3 дни да ти я пратя, за да видиш, как ще работи нощем на открито.
Отделно, като имаш ток, няма ли да е доста по-изгодно да сложиш няколко LED прожектора и да решиш генерално въпроса?
@tsc1 Вж. снимката по-долу. Пак казвам, че това са стари бюджетни камери с прекалено дълги видео кабели. Довечера ще кача снимка как се вижда на тъмно.
Прикачен файл 9199
Нещо в перспективата на тази снимка и посочените разстояния ме смущава!
Като имаш ток проблема с нощното снимане може да бъде решен относително лесно и евтино. Както колегата подсказа можеш да сложиш ЛЕД прожектори. Тези които ще светят към кошерите не трябва да светят постоянно. Светлината дразни пчелите и ги събира край нея издразнени. Там може да се изберат варианти за дистанционно пускане или пускане при алармен сигнал и т.н. За да се избегнат тези упражнения могат да се ползват и ИЧ прожектори които всъщност са допълнителна мощна подсветка.
Прав си, доста съм се заблудил с разстоянията. Сега измерих с линията в Google Earth Pro - значи разстоянието от снимащата камера до първия сандък от 2-рия ред кошери, което съм писал, че е ок. 15 метра, е цели 26,5 метра. Разстоянието от камера 2 до първия същия този сандък, което съм писал грубо ок. 6 метра, се оказва 8,5 метра.
Взех, че прочетох първите страници от тази тема. Там въпроса не е ли доста разчепкан вече от инж. Матеев?
Туй то.....
Прикачен файл 9202
Да, същото съм виждал и аз.
Nik_m, би ли пояснил целта на видео наблюдението? По-рано днес колега беше питал същото. Охрана, осведомяване за положениео ...? Доста експерименти, време, консултации и средства имам зад гърба си с оглед на "охраната" на овощната ми градина с все пчелин в нея (40 дка.) + бараки със соларна с-ма, техника и т.н. и мисля, че бих бил полезен. В радиус от 1,5 км няма жив човек, а най- близките живи същества са "индианци" или покнижовному роми.
Понастоящем камерите са ми предимно за осведомяване (на мен и СОТ-а, който би трябвало да ги следи в реално време), а за охрана разчитам основно на PIR датчици за външен и вътрешен монтаж, периметрална защита (ИЧ и УЗ според разстоянията, защото ИЧ при мъгла и по-големи разстояния се дъни), датчиците на ТСК1 в капаците на кошерите, някои други дреболии и късмет :-)
Сега отварят пак програмите и от пролетта ще започнат отново кражби. При мен живеят хора и риска не е толкова голям, но пак си ме е страх, никой не е застрахован. Искам да ги сложа за мое спокойствие, за няколко минути съм на пчелина и мога да реагирам ако трябва.
Казваш че за няколко мин. си на пчелина. И се чудя за какво са ти ако ще слагаш друга алармена система. Всяка такава има изход който да управлява външни устройства. Слагай прожекторите да се управляват от алармата и при алармен сигнал става ден и камерите снимат перфектно.
Точно това е най-добрият вариант. Алармената с-ма подава на изхода напрежение и активира за зададен период от време ЛЕД прожекторите. Поглеждаш камерите през телефона и преценяваш, дали алармата е истинска и има ли смисъл да ходиш. Защото каквато и алармена система да си избрал, не вярвам да няма риск от фалшиви аларми.
Алармата може да активира също и функцията за запис на камерите върху SD картите... Можеш да си сложиш сирена с активиране през телефона в случай на реална заплаха. Варианти много.
Може да търси момента на изненадата, тогава тия варианти не са удачни.;)
Според мен най - добрият момент на изненадата е евентуалните крадци да си плюят на петите при включване на аларма или осветление. В другия вариант има много неизвестни , като например , кой колко тежи и какво носи в джоба си.
Според мен, като се хванат крадците, на другия ден да им се направи един уърк-шоп на същия пчелин с образователна цел, как се правят майки и отводки.
Здравей ! Тази система работеща ли е още ? Опитвам да я направя но имам проблем с настройките . Можем ли да се свържем за малко информация ? Благодаря ! 0899844123 Тодор
Здравейте!Има някой,който е наясно със слънчевите панели да ми даде съвет?.Става въпрос за следното:имам кантар със сим карта,с който дистанционно отчитам притока на нектар.Кантара е с акумулатор 12V,6Ah,но много бързо се изтощава(лятото за 2-3 седмици,зимата за 1седмица),та искам да му сложа един панел да го зарежда,но не съм в час с тази материя.Моля за съвет от човек,който разбира.
Най-правилно е да се зарежда акумолатора с ток 10% от капацитета. В случая това са 0,5-06А. От тук правим и сметката панел 12v който дава 0,5А е с мощност 6w. Имайки предвид смешната сума която струва въпросния акумолатор и че ако се зарежда с малко по-голям ток не е чак толкова вредно бих сложил 10-15 w панел за да може за 5-6 часа слънцегреене да стига за пълен заряд.
Като се разрових в цените на малките соларни панели ме заболя главата. 15 вата пикова мощност за ок. 50 лв... ами аз моите 200 вата пикова (монокристални) ги купувах по около 250 лв.
Иначе, философията не е голяма: панели, соларни кабели, контролер - в случая панелченце, най- тънките кабелченца, най-слабото контролерче (PVM, няма нужда от MPPT) и дори в най-облачните дни акумулаторчето ще се дозарежда за минути.
Здр! Каква е системата с кантара , може ли малко информация и цена ?
В неделя монтирах видеонаблюдението, в 20.30ч. го настроих в къщи на комютъра и седнах да вечерям. В 21.00 реших да видя на тъмно как предават и гледам няма възка. Помислих си че нещо съм объркал понеже инсталирам за 1ви път, но на другия ден като отидох на къщата гледам че е разбита а камерите с прерязани жици. Като прегледахме записа в полицията видяхме кой е и каво е правил. Не е очаквал да има камери и си е направил цяла фотосесия и после като видя камерите изряза кабелите. Та не знам карък ли съм или късметлия, 18 мин. след слагането на камерите ми разбиха къщата.
Така е, не може, но е допълнение от което поне имат визията на злосторника и би могъл да се намери, пък от там на сетне .... А самостоятелно охранителната система не е надеждна, защото не е лишена от фалшиви сработвания и на ентия път ще си кажеш, пак фалшив сигнал за тревога, а то точно тогава може да се получи това, което и при Ник, за което му съчувствам.
Ако знаете държавата колко е ударила дъното, просто не е истина. Аз знаех че е зле, но то е било абсолютна трагедия. Нито аларми нито камери нищо, емигриране това е. Поне от тук на татъка зная как да действам, сам трябва да се оправям.
Виж Ник, ще ти кажа моето виждане, изграедно от 15 годишния ми опит в проектирането и производството на такива системи.
1. Охранителните системи (независимо че това наименование е придобило гражданственост) не охраняват, защото нямат активно физическо въздействие върху крадеца или вандала. Тяхните задачи са други:
- да усетят човека, тръгнал да краде преди той да ги е усетил и опитал да обезвреди;
- да известят по всякакъв възможен начин собственика на имота за предстоящото посегателство;
- да покажат на крадеца, че той вече е разкрит и може да очаква всичко;
- да предизвикат в него страх, да спрат, осуетят или забавят плана му и да дадат на собственика време за реакция.
2. Всички тези действия на системата трябва да са предвидени от създателя и и заложени в нейната програма. Те трябва да се извършват автоматично, без намесата на собственика на имота.
3. Няма непреодолима охранителна система. Колкото обекта на кражба е по-ценен и скъп, толкова повече средства се отделят за неговата охрана. Системите се дублират, резервира се захранването и средствата за комуникация. Това прави преодоляването им също скъпа и високоинтелектуална дейност, която не е по възможностите на всеки крадец.
4. Няма охранителна система, която да е абсолютно надеждна и никога да не дава лъжливи сработвания. Възможностите за такива са толкова много и разнообразни, че опита за отстраняване предварително на всички тях би направило системата супер скъпа и сложна. А прекалената сложност винаги води до намаляване на надежността. Получава се омагьосан кръг.
За това в системите за охрана се прилага един основен принцип - този за разумната достатъчност.
Къде да се сложи границата на тази разумна достатъчност всеки собственик решава сам!!!
Ник, пусни го в нета. Публичното назидание не е за подценяване :)
Няма смисъл, той е тотално деградирал и не го интересува нищо. Денем стои заключен в къщата си където няма ток и вода, нощем разбива къщи без да взима нищо. И всички дела се прекратяват по маловажност. Жалкото е безпомощността на държавата и безхаберието на институциите. При мен е направил голями мизерии, изчупил е много неща и е взел само захар. За 1 пакет захар е нанесъл щети за 300лв. 2 дена работа и 1седмица обикаляне по институции напълно безсмислено.
Здравейте,
Аз наскоро си взех Соларно Видеонаблюдение - безжично с WiFi - 4G. Изключително съм доволен, наблюдавам го от телефона по всяко време, дори ми обясниха, че ако някой счупи камерата записът се качва на FTP сървър.
За сега работи на полето системата само със соларни панели. Купих си я от XPI с обхват на наблюдение 50 метра, камерата може и да се върти на 180 градуса директно през телефона това е въпросната камера: https://xpi.bg/solarni-sistemi/solar...deonablyudenie
1380лв за да охранявате 1/4 от пчелина си??? Това не е ли твърде скъпо удоволствие, ако разчитате само на нея? Все пак ъгъла на виждане е само 90гр, в който тя регистрира движение. А останалите 270гр кой ги охранява?
Бай ти Ганьо би казал: "Имал бол пари - платил"!
Еми дай ни алтернатива, за да не се набутваме. Не можеш, нали? Тогава не ни прави сметка на джоба.
Аз съм инвестирал 3000 лв. в охранителна система включае и алтернативното ел захранване. И мен сигурно ще изкараш "луд". Може и такъв да съм, но съм си направил моята сметка, съпоставяйки я с дереджето на джоба ми. Така че престани да ни даваш наклон на оная работа. ;)
Пуста му и старост - нерадост. Колко пъти да ти напомням, че нe ти пропускам мненията от мемента, от който се изгаври жестоко с мен. Вярно, опита си е опит, но то това твоето, с магарето, не си е хвалба. :bigsmile:
И помни, за да не ме питаш пак - и в тая стая и в другата ще съм подире ти, не за друго, а за да не постъпваш и с други колеги така. Явно няма да запомниш, но си е за твоя сметка.
За цветущия ви речник получавате награда от 7 дни почивка. :mad: Малееей, и това хора с уж много акъл/ум, образование, култура/.
работих в магазин за техника и са идвали доста пчелари при мен и единственото нещо за наблюдение на кошер им препоръчвах ловна камера и gps локатор , така успя да си намери кошарите след като му ги откраднаха в момента има акция на такива камери и са в намаление в сайта https://spy.bg/lovni-kameri/ , ако му се налага на накой да звънне и да каже камера за пчелин