Някой оставял ли е кошер с изцяло пластмасови плодникови рамки да зимува и какви са резултатите ?
Преглед за печат
Някой оставял ли е кошер с изцяло пластмасови плодникови рамки да зимува и какви са резултатите ?
Действията ми са много логични и последователни. Просто вие нямате цялата информация и затова те на пръв поглед изглеждат странно. Затова ще се опитам накратко да ги разясня.
И така.......
Реших да ставам пчелар и след около месец лутане и проучване се хвърлих надолу с главата в проблемите. Така съм правил и друг път и според мене това е единствения правилен път. Няма как човек да се научи да плува, ако преди това не се хвърли надолу с главата в океана. А след това или наистина се научава да плува, или се удавя.
Та аз вече се хвърлих в океана - по точно започнах да купувам кошери и пчелни семейства на старо. Към днешна дата може би вече станаха 300. Някъде на ниво 500 мисля да спра, за да имам шанса да ги обслужа и да ги разпределя по пчелини до началото на май, с цел да оползотворя акациевата паша (ако господ даде). След това ще предизвикам роене или ще купувам готови рояци или отводки и така към август идеята е да достигна до 1000 броя. Това е плана за първата година. След като вече имам план и цел, всичко останало е просто следствие.
Първият проблем, който действителността ми наложи, се оказа хаоса от чужди кошери, с които вече се задръстих. Повечето от тях са стари и раздрънкани, от 100 различни модела със 100 различни стандарта куча марка. Близко до ума е, че трябва да направя някаква унификация, и поне в това отношение вече съм взел окончателно решение. А то е следното:
Ще практикувам стационарно и/или подвижно пчеларство в 10 рамкови ЛР кошери, като зимните компоненти ще са стиропорени (основа, 1 или 2 корпуса, хранилка, капак), а летните (N на брой ЛР корпуси) - дървени.
При това положение първият етап е да направя преход от наличните куча марка стандарти към ЛР стандарта. Решил съм това да стане по най-елементарния възможен начин - към 1-ви май на всеки един кошер, независимо от неговия стандарт, да добавя по 1 брой ЛР корпус. Този корпус трябва да е зареден с 10 броя чисто нови рамки с армирани восъчни основи. Ако господ даде добра паша, горещо се надявам пчелите да изградят всички рамки и дори и да ги напълнят с мед. Това всъщност ще си е техния мед, с който после мисля да ги зазимя. Ако годината и пашата са добри, мога да се опитам да изнудя пчелите да ми изградят и втори ЛР корпус с чисто нови рамки. Няма как - това е СТАРТОВА СТРАТЕГИЯ и в нея точка номер 1 е прехода към ЛР стандарта и изграждането на колкото се може повече нови ЛР рамки.
Та именно от тука ми дойде интереса към качествените рамки, както и изчисленията за необходимото планирано количество до 1-ви май - 10 000 броя, а след това за доокомплектоване на първите 1000 кошера ще ми трябват още 20 000. И тъй като организация за зачукване, обтелване и т.н. все още я нямам, а времето до май месец накъсява, готов съм първата партида от 10 000 броя да я закупя от външна фирма, независимо че това ще ми излезе много скъпо. Все пак не искам да загубя годината.
Ами това е. Нуждая се спешно от 10 000 готови ЛР рамки, сглобени, обтелени и с поставени восъчни основи, Предпочитам здравината и качеството и съм готов да жертвам пари за тези два показателя. Мога да си позволя още 7-8 дена да си чеша езика по форумите, но след това ще се наложи да взема окончателно решение и да предприема действия.
Другото, което трябва да организирам в следващия 1 месец, е изработката и/или закупуването на 300 до 500 броя дървени ЛР корпуси. Там също трябва да прецизирам качеството и след това да си намеря един или повече изпълнители, които да поемат поръчката - изработка, импрегниране и боядисване.
Тъй като в този форум наистина има много добри пчелари, както и много добри дърводелци - близко е до ума, че именно тука трябва да потърся съдействие. И ето - аз го правя. Отварям тема, предлагам идеи, след това обсъждаме, след това някой ентусиаст прави образци и историята приключва с поръчката на хиляди бройки рамки на фирмата, която предложи най-добро съотношение качество/цена.
А ако не се появи такава фирма - ами ще се наложи да викам неволята и сам да си я създавам. Това ще отнеме пари и време и много ми се иска този вариант засега да не го разглеждаме.
Към момента съм поръчал на една приятелска фирма да ми подготви няколко различни образеца на дървени рамки, а аз лично си правя експерименти с армиране на готови восъчни основи. Ще се радвам ако други хора и фирми се включат в дискусиите и/или в изработката на опитни образци. Така или иначе темата за здрава рамка е от изключителна важност за цялото българско пчеларско общество, и ако някой наистина постигне успех в това направление, ползата ще е за абсолютно всички.
Матеев и аз от скоро съм пчелар направих си навези на пробните кошери над прелките и стиропорени ризи.
Резултатите са опомрачително добри в момента имам повече пчели отколкото когато зазимявах.
И аз като теб първо премислям и експериментирам, а после развивам. Започнах с 3 кошера лятото (ЛР) много хора ми казваха, че стиропорените ризи и навезите (пречещи на сняг и дъжд да навалява на прелката) са излишни, а сега същите тези ми казват Евала.
Експериментирай с 3-4-5 пчелни семейства, пробвай идеите си и като намериш златната жила за твоя регион вземи голям брой! Аз съм решил да ги увеличавам на година с по 20-30 семейства, за да мога да развия 5 степенна база от 100 кошера. По нататък, ще видим drinks;
Матеев погледни какво предлагат гърците:
http://www.anel.gr/ru/home.html?page...page.tpl&pop=0
Аз понеже обичам да експериментирам закупих 10бр. от тях за проба.Извода ми е ,че са по добри от българските пластмасови основи ,но трябва да се намалят малко за да влезнат в кошера,понеже стандарта им е такъв.
Преди повече от десет години си направих и станок за армиране на восъчни основи след посещението ми при Венер ,но не можах да развия идеята,нищо че имам всички условия за изработване на рамките.В момента си слагам кабзи и зателвам с неръждавейка.Бавен процес ,но е най-добрия за мен за сега.
Хубави са, ама цената им не е за нашия стандарт... 3лв на рамка са си пари.
Нещо да питам Матеев ако има желание да отговори. Харесва ми плана ви за развитие обаче ми изникнаха 2 въпросчета .
1. До сега отглеждал ли сте жива стока ?
2. При тези цифри за които говорите мислили ли сте по отношение пашата на тия хиляди семейства ?
Само се вмъквам да кажа нещо което съм видял 2002г. при Венер :Цитат:
Първоначално публикувано от Ивайло Георгиев - ingivo
-тогава бяхме голяма група пчелари на посещение при него и на въпроса за пашата той каза ,че така си е организирал нещата,че 1000 бр. кашери ги мести на 10км. за 10ч.
За мобилността не се съмнявам питам дали Матеев е набелязал къде ще му е пашата ,дали ще прави насаждения и посеви е такива работи . А за преместването е ясно че може да се организира бързо и лесно .
Ами на подобен въпрос в другия форум отговорих, че тази година съм залесил (ще залеся) 25 000 акации, 700 еводии, около 1000 липи и малко албиция и златен дъжд колкото за проба. Отделно преди 2 дена направих 10 кв.м. леха под найлон и в нея засадих за разсад 100 грама лофант и последно имам около 5 кг семе от фацелия, така че между липите и еводията ще засадя няколко декара лофант и фацелия.Цитат:
Първоначално публикувано от Ивайло Георгиев - ingivo
А бъдещите ми планове са около всеки пчелин да садя липи и акации навсякъде, където може. В планинските региони голям процент от земята е изоставена и никой няма да се разсърди, ако набодеш на нея акации и липи.
Имам едни 50 декара акация в Ловешко и тази пролет мисля да ги изсека на 90%. Останалите дървета ще ги оставя да правят големи корони с цвят и между тях ще слагам кошери. Но интересното не е това, а че на следващата година след изсичането акациевата гора ще е задръстена с фиданки. Нищо чудно от 50 декара да извадя 100-200 хиляди фиданки. Грехота е да се похабят, така че догодина ще падне голямо разсаждане.