Не. Нападение може да има ако входа е преразширен и в кошера има примерно 5 междурамия пчели и 10 пити с незапечатан мед. И това пак не означава, че ще стане, но е предпоставка.
Преглед за печат
Не. Нападение може да има ако входа е преразширен и в кошера има примерно 5 междурамия пчели и 10 пити с незапечатан мед. И това пак не означава, че ще стане, но е предпоставка.
Колеги,при есенното стимулиращо подхранване може ли да се дава цветен прашец и ако е така как става-разтворен в сиропа или в сухо състояние.
Най-добре е да им се даде пита с прашец. Ако няма такава, може да им се даде медо-прашецова смес или в литър сироп да се добави по 50-100 г прашец, но би било хубаво да се знае дали произхожда от здрав пчелин, защото чрез него би могла да се пренесе някоя аскосфероза например.Цитат:
Първоначално публикувано от teo
Следващата година мисля експериментално да дам на отводките по 1 кг Апитом с цветен прашец, защото ми писна от сиропи, сухи млека, хлебни маи, дрожди, кокоши яйца и пр. глупости, ползата от които не е съвсем ясна.
Как може да давате подобни непонятни за тях работи?Ако района не дава прашец,нищо не може да го замести!
Ако не дава прашец, а и нектар, да ги оставим да измрат ли? Не е сериозно!
Нищо не може да замести прашеца, но нищото може да бъде заместено със заместители на прашеца, ако нямаме възможност да дадем прашец.Цитат:
Първоначално публикувано от Пламен Ганев
А ако районът не дава прашец, има ли смисъл изобщо да се гледат пчели? Проблемът е, че отводките, особено по-късните, може да не разполагат с достатъчно летящи пчели, за да си доставят цялото необходимо количество протеини. А при обилно хранене със сиропи и белтъчно недохранване, вместо зимни пчели, те по-скоро ще отгледат декемврийско-януарски подмор.
Ха, Цезарю, ти ме изненадваш ! Не мога да повярвам че ти писва да експериментираш cool; . Понеже напоследък ни сравняват с рибарите :D , все едно някой от тях да каже че му е писнало да се занимава със стръв и захранки drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
Колега,когато се правят отводки е закон да се натъпчат с прашец!След като се върнат летящите пчели,семейството буксува 15дни.Ако се правят късни отводки без голям запас от мед и прашец,ефективноста от извършената дейност е нулева.Цитат:
Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
Аз пък съм чувал за разни начини за сформиране на отводки, при които летящите пчели могат да се завърнат, а могат и да не се завърнат, а ако се завърнат, отводките може да "забуксуват", а може и да не "забуксуват". Нещата не са толкова черно-бели, колкото ги описваш.
Разбира се, че би било добре да се осигурят с повечко прашец, стига да не е за сметка на сериозното обезпрашецяване на силните семейства, но ако по някаква причина не сме ги “натъпкали”, каквото и да значи това, или пък сме ги натъпкали, но по време на “буксуването”, ако е имало такова, те са изяли всичкия прашец? А ако поради неблагоприятни климатични условия няма принос на прашец? А ако някой ни е подарил, продал, пробутал и т. н. отводки почти без прашец? А ако нямаме пити с прашец и не сме събрали такъв с прашецоуловителите? А ако сме уловили рой, който пък би могъл да бъде силен, слаб, ранен, късен? Тогава какво правим?
а) оставяме пчелите да умрат;
б) разформироваме семействата и присъединяваме пчелите към други семейства;
в) храним ги адекватно;
г) подсилваме ги с каквото можем и ги храним адекватно;
д) постъпваме в зависимост от конкретния случай и според възможностите ни;
е) постъпваме според закона (не знам какво гласи, защото не съм го срещал в ДВ wink;);
А колкото до големия запас от мед, каквото и да значи това, би било чудесно да го има, но той може да се окаже пагубен, ако е за сметка на свободните килийки, в които майката трябва да снася яйца. А мед може да им се даде и през септември, и през октомври, а дори през януари, ако се наложи... стига и тук да няма някой закон, който ми е убягнал. wink;
Не четеш внимателно. drinks; Не ми е писнало да експериментирам, напротив, догодина продължавам, но с Апитом с цветен прашец. Харесва ми как работи при зимно-пролетното развитие, но през втората половина на лятото не съм им давал от тази гадост, та не знам дали все пак няма да се появят странични ефекти. sweating;Цитат:
Първоначално публикувано от jordanov
Хаа,много поетично!Примерите които даваш колега са за малки бройки!Колко късни роеве ще хванеш?Колко отводки ще ти подарят?Бъркаш в силните с-ва и им даваш.Ако и там няма,значи мястото на пчелина трябва да се сменя.Раздели ги на две групи и опитай!На едните давай сироп с прашец,на другите само сироп.На следващата година ще видиш резултата.Природата не даде ли,каквото и да правим няма да стане така както искаме.
Сигурен ли си в произхода на прашеца/ако не е от твоя пчелин/?Не те ли е страх от зарази?