Не броиш меда в плодника, а много хора вадят и него ;-) Както и да е, много избягахме от темата. Според мен нищо не пречи да се пробва лечението, пък ако има и допълнителен ефект, добре дошло.
Преглед за печат
Здравейте!Отворихме кошера и открихме на 2 рамки по десетинна мумифицирани и вкаменени ларви(незнам дали това трябва да ме успокоява,че са толкова малко....Тези проблемни рамки ги бракувах(и без това бяха стари и черни).Сложих 2 ВО да видя дали ще продължат с граденето.Кошера си работи нормално.Според колегата това се е получило от стари плесенясали рамки и от влагата,а преди да ги преместя в 12р имаше влага.Като отварях капака на 10р започваше да тече вода,някакъв страшен конденз имаше.Това е било от стериопора който беше залепен на покривната възглавница.След като го остраних нямаше вече влага,но може би това е благоприятсвало тази спора да се развие и да се получат тия аномалии-с две думи прехвърлил съм в 12р заразено вече с-во.Сега влагата я няма вече и според мен пчелите са започнали упорита борба с тази болест.Мисля утре да пробвам с метода,който мипредложи колегата Дамянов(струва ми се най-безболезнен и биологичен),след това със смяна на майката ще пробвам и ако все още продължава да има такова пило му драсквам клечката...sweating; За лютият пипер незнам още.Нещо не ми вдъхва доверие,но може като алтернатива да прибегна до него,ако няма подобрение след лимонената киселина.
П.п. При проверка на другите в кошери в един открих на едната рамка 2-3 вкаменени ларви(навярно пак търтееви)и сега се чудя дали незапочва да се разпространява тая гад...:mad:.Ще пиша за ефекта след третирането с лимонената к-на
има едно малко скъпичко английско лекарство - сол... :laughing:
Пчелите нямат рецептори за люто.
Лютите чушки или лютия червен пипер съдържа алкалоида КАПСАИЦИН, на който дългата му въглеводорода опашка, се свързва с протеините в митохондриите и засилват апоптозата на заразените клетки.
Поради това си свойство, капсаицина помага не само на човека но и на пчелите и то за доста болести. Както се досещаш - важна е дозата.
За лютите чушки могат да дадът информация колегите от Плевен.Е ,тези на възраст.:laughing:Преди години -около 25 имаше "Плевенска технология" , подхранване със смлени люти чушки в сиропа.Нека да не скромничат ,че не ми се рови в старите броеве на сп.Пчеларство.