Те корпусите е ясно, че са при теб ама на пчелите да не им правихте вечерна проверка да ги пребройте :D Шегувам се, не се сдържах blush;
Слънчев, малко ветровит и още по-малко дъждовен текущ месец drinks;
Преглед за печат
Те корпусите е ясно, че са при теб ама на пчелите да не им правихте вечерна проверка да ги пребройте :D Шегувам се, не се сдържах blush;
Слънчев, малко ветровит и още по-малко дъждовен текущ месец drinks;
След вечерната проверка всички са на лице,с изключение на геройски незавърналите се.И аз се притеснявах за малкото разстояние ,но пред кошерите има голямо оживление/като пред Лидъл при откриването му/,постоянно носят прашец и видимо всичко е наред.
имам пчели които искам да преместя сега май месец на около 1км от стария пчелин ще има ли проблеми при положение че семействата са много слаби
Проблемът по- скоро е, че новото място е прекалено близко до старото и може да се объркват пчелите и да се връщат на старото място. Има два варианта- да ги преместиш някъде по надалече от 6-7 км временно и после да ги върнеш на новото мятсто. Или да ги закараш директно на новото място и да натрупаш слама и клонки пред прелката, за да може да се огледат пчелите преди да излетят и да запомнят мястото..
ще пробвам вторя вариант дано да стане .. благодаря
Внимавай да не затрупаш кошерите. :D :D :DЦитат:
и да натрупаш слама и клонки пред прелката,
Днес ще си превозвам една отводка в ЛР корпус.Ще измина 32 км .Човека от който я вземам ми каза че понеже е мрачно може да ида и по рано та въпроса ми е: кошера ще си е на мястото около 7 часа вечерта, но може ли да го отворя към 9 защото по това време животните на тъста ми ще са на 15 метра от кошера и ме притеснява да не им налетят,става въпрос за биволи които могат да бутнат къщата ако се уплашат :D На дълбокото дъно има вентилационна мрежа около 13 на 13 см,на корпуса има кръгла прелка която ще оставя на проветрение с малките дупки а мишепредпазителя ще е обърнат и затворен.
Тези биволи да не ти направят беля.
Ако оставиш мрежестия отвор отворен, можеш да не ги отваряш веднага.
По-принцип по добре е да ги отвориш веднага ,защото ще им е по лесно да вентилират,предполага се ,че ще има пило и ако са повече пчелите нищо ,че има вентилационен отвор то може да се запари.И да ги държиш до другия ден затворени те пак ще се облетят като ги пуснеш и пак може да обезпокоят някой бивол.А биволите са своенравни!Цитат:
Първоначално публикувано от doviciozo
Те са затворени в отделен двор и нямат достъп до пчелите, но пчелите имат до тях и като са раздразнени може да ги нахапят, затова мислех да ги отворя към 9 да се поуспокоят.