Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
всъщност защо да няма blush;
има много начини да се печели от пчеларството.
Производството на луксозни видове мед е една добра възможност за съжаление не е развита в българия. Ние сме свикнали примерно само акация и липа а има райони в българия където може да се добиват редки и луксозни медове от които всеки 1 кг мед да струва колкото 1 тенекия от моя които произвеждам че дори и повече.
Наскоро един познат се възмущаваше че видял в някакъв магазин във Варна гръцки мед на цена от 300 лв/кг. За мен това не е възмутително просто меда е луксозен и скъпоструващ а гръцкия пчелар се е ориентирал към определена пазарна ниша от която да печели. Той не гони количество него го интересува дали при анализа полена ще го определи като съответния монофлорен мед и оттам дали влиза в графа луксозен и рядък.
Ще дам пример за мед тук в България. Това е мед от тънколистна върбовка. Растението се среща в Осоговската планина в района на Сребърно коло и местността Сажданик и поне доколкото знам никъде другаде в българия. Добиването на такъв мед може да не е много като количество но като цена и печалба за пчеларя нещата стоят по друг начин. Оригиналния мед от бор също е рядък и локсозен мед има и други но незнам защо колеги пчелари не се възползват от възможностите които им дава дадения район.
Аз например искам да опитам мед от кестен но в добруджа няма просто защото няма такива масиви от кестен за да се добива. Или мед от глухарче такова чудо нито съм виждал нито опитвал но го има в България и се е добивал.
Това е пазарна ниша от която може да се печели и то добре.