Това че пчелите трудно градят магазини пити при мен не е така.Миналата година слагах само рамки с основи в магазините,всичките ги изградиха и напълниха.Имали силно семейство и паша,пчелите градят много бързо
Преглед за печат
Това че пчелите трудно градят магазини пити при мен не е така.Миналата година слагах само рамки с основи в магазините,всичките ги изградиха и напълниха.Имали силно семейство и паша,пчелите градят много бързо
Туй незнанието е голяма работа.:bigsmile: Стига да има паша слагаш празните рамки и си готов. Нямаш рамки - слагай само горниците. И това нямаш? Слагай празен магазин и след това само режи далаците. Изкарай меда, а след това другото на восък. Еееех, къде е тази паша и аз да съм там и да нямам рамки? Ха, ха..... клони от върбата ще дялкам и ще поставям само и само да се хване този благодат.:bigsmile: Нямала буля вретено.
Емко, ако взимаш изградени рамки от всякаде не се знае каква болест ще си навлечеш, ако може даже първата година смени всички плодникови рамки. Има една поговорка; много баби,хилаво бебе.
ето такова развитие исках на темата , не да ми се каже за 2 дни 4 часа и 20 сек. се изгражда магазинна пита .... Просто хората да ми кажат с какво са се сблъскали и как са отреагирали .
И да попитам това за градежа го знам 10 рамков - 9 рамки и т.н. НО дали ще ми е слабо семейството ако сложа на 10 рамков кошер 8 рамки ,1 преградна дъска и 1 строителна (разделена на 2 с половин основа . Тоест да речем 8 рамки и половина .
да разкажа набързо за една случка по тая тема.. българската завист ...
срещам една колежка , която знам че мъжа и гледа пчели иииии почвам аз отдалече : Как е ? Има ли паша ? Смъртността как е? цитирам ...
-Ооо моя Данчо цял ден чете книги за това книги за онова ,мед много , много добър доход е даже вземаме повече и от основният за който ходим на работа..
решавам вече да и кажа че и аз вече имам само сандъци ,инвентар и местенце за кошерите и дали няма как да ми даде някоя книга и се чува :
-Ооо ма то да знаеш много трудно, ние нямаме книги нз от къде ги взема Данчо... нямаме време за нищо ..то не е така както си мислиш и умират и болести сега .. и мед не пускат ние не сме вадили от всичките кошери ...
Та така с моята случка :bigsmile:
Преди три години и аз бях в подобно положение - в началото на май взех три отводки на по 3-4 рамки и едно изстрадало семейство на починал пчелар. Имах нови-новенички кошери, току-що сковани рамки и много мерак. Хранех отводките, но напредваха много бавано докато не измолих 6-7 стари плодникови рамки от колега пчелар. Сложих ги и семействата дръпнаха - появиха се пчели и започнага да градят основите. Към края на юни понапълниха плодника в стана време за слагане магазини, а изградени магазинни пити нямах. Четох тук-там, питах във форума и реших - вдигнах няколко осеменени плодникови рамки в магазините и допълних с основи. След 5-6 седмици имах изграден по един магазин напълнен с ливаден мед. Това ми беше първият сезон - тръгнах с отводки, изградиха ми пити, мед ядох и за почерпка остана.
В резюме - по-важното е да имаш няколко резервни плодникови рамки, за да има къде да снася майката в началото. Другото си идва на мястото след като засилиш семействата и хванеш някаква паша.
Идеята ми беше да пълнят,не да си правя магазинни рамки,все пак се губи време докато ги изградят,а акациевата паша е кратко време .Иначе е ясно,че при наличие на паша и силно семейство,може и само на основи да ги сложиш,и пак ще извадиш мед.Тези без магазините бяха миналогодишни отводки,които бях развил ,но не толкова,че им сложа рамки с основи само.Трябва много армия и много силно семейство при голи основи...