Съмнявам се сега да има пило независимо, че е по топло времето освен ако майките ти са произведени август и началото на септември.Моите пчели не съм ги виждал сега да пият вода на поилките.
Преглед за печат
Съмнявам се сега да има пило независимо, че е по топло времето освен ако майките ти са произведени август и началото на септември.Моите пчели не съм ги виждал сега да пият вода на поилките.
Ако имам 180 кошера, щеше да ме е срам да задавам въпроси като за детската градина.
Щях да си отворя кошера, който лети за вода и нямаше да се излагам.
Още повече, че не много отдавна колежката каза, че е потрошила много пари, за да се образова по пчеларство и затова няма да споделя с нас скъпа информация, а само общи неща. Жалко, че колегите го изтриха това грандоманско и пренебрежително към нас мнение.
Здравей колега, вече са 250 бр кошери и са проверени последно на 30.11.2011 год. за себе си въпроса съм го изяснила но никога не е зле да чуеш още мнения по темата . Относно думата /потрошила/ не бих я използвала, със сигурност съм казала - инвестирала в литература. А на този който е попитал е получил компетентен отговор, рещенията си остават за пчеларя. Ако искам нещо го казвам там където му е мястото и само на този които иска да го чуе, явно ти не си от тях.Цитат:
Първоначално публикувано от iris
Незнам килегата iris защо напада колегите с повече кошери и който са кандидатствали по програмите и са си направили големи пчелини.
Могли са , трудили са се , направили са си ги и няма нищо лошо и те да попитат,поне да сравнят своето с чуждото мнение.
Колега iris защо и вие не кандидатствахте и не направихте толкова голям пчелин като сте толкова голям пчелар, а не да нападате колегите,ама то изисква отговорност,риск и много труд.
Всеки прави каквото може, колега. Аз толкова мога.
Но колежката с 250 те кошера няма морално право да пита след изцепката, дето я направи преди няколко месеца. Тогава останах втрещена от това изказване. И продължавам да съм след наглостта, която демонстрира тя отново.
Съжалявам, че мнението й е изтрито, но нищо, аз бих й го напомняла всеки път, когато попита за нещо. "Потрошила" е моя интерпретация, смисълът е такъв - не съм похарчила толкова много пари, за да науча пчеларство, за да споделям с вас тук разни важни неща, а само общи.
И след като иска "да чуе още мнения по темата", може би ще трябва да ги чуе от някъде, където не се е компрометирала по този начин. Тя пак не споделя своя опит, а само иска да чуе нашите мнения ...
Да, нищо лошо няма да си направят хората пчелини по този начин.Цитат:
Първоначално публикувано от Lazrov
Но ако на вас не ви прави впечатление обидното отношение на подобни изказвания, аз не мога да проявя конформизъм и да ги подминавам.
И колега, извинявай, че си се почуствал нападнат wink;cvete; , някои на това му викат ухажване. :D cvete;
Хайде колежке, щом си го изяснила, би ли споделила, какъв е бил проблема, че и ние да научим нещо.Цитат:
Колежката Valiapetrova написа:
Здравей колега, вече са 250 бр кошери и са проверени последно на 30.11.2011 год. за себе си въпроса съм го изяснила но никога не е зле да чуеш още мнения по темата.
Благодаря.
Здравей колега, моето мнение е следното:Цитат:
Първоначално публикувано от apolo_bg
1. В кошерното пространство няма влага.
2. Няма наличие на пило
3. За разпечатването на хранителните запаси и разреждането им до консистенция за усвояване на храната е необходимо вода.
4. Все още са високи среднодневните температура и те по-често облитат за да изпразнят ректомата, и така се налага попълване на хранителните запаси в гушката за да могат при по-дълго застудяване да могат да подържат необходимата температура в пчелното кълбо.
Благодаря предварително на тези от вас които се интересуват от моето мнение по темата. Но въпреки всичко бих се радвала да чуя мнения/мисли - расъждения/ по темата .
Хубав ден!
Не мисля че са некачествени , а по скоро липса на влага/конденз/ в кошерното пространствоЦитат:
Първоначално публикувано от valyo
Аз съм 200км. по-на юг от Павликени и при мен сигурно е още по-топло.
Онзи ден 6 семейства от Даданови ги прехвърлих в по 2 корпуса на ЛР- пита по пита(с пчелите по тях).
Целта е на пролет с 3ти корпус минавам на ЛР рамка.
- Пило въобще няма.
- Над кълбото има още незапечатан мед
- Пчелите са в долната част на питата.
- Никакви проблеми!
- По дъното 5 – 8 умрели.
Летят си от време на време пчелички, но не забелязах да носят вода, щото, ако носеха щях да забележа.
Та си мисля да не би колегата valyo да е прав?