Да, всяка смяна на системата е революция. И слава Богу прехода наистина беше мирен. Само че попрочети малко какво е постигнала България за 25г след освобождението от турците и за 25 г след 44г и какво постигна сега за 25г и ще ти се доплаче!
Преглед за печат
Ако питаш от къде -това е от неплащане на получена стока.Консервените фабрики първи изгоряха ,защото останаха без оборотни средства.Ако питаш какво е станало с тях -естествено не са ни ги превели.Дадоха ни някакви резервни части за армията и това беше.
Аз съм по-малък и това ми дава възможност да не съм предубеден и да погледна обективно. Завода на Итонг в София работи от 70-80-та (не помня точната година)!!! Бил съм в завода и да ти кажа...почти всичко е спомен от соца. Завода е купен на цената на халвата и никои не може да ми каже, че е бил неефективен, че нямало пазар и т.н. Само автоклавите струват повече от платената цена. ГОТОВ ЗАВОД - идват и започват да произвеждат без да вложат и една стотинка.
АЕЦ-а си е наш, но трябваше на дълго да пиша за енергетиката.
Циментовия завод в Девня, ако ми кажеш какво му беше лошото...след над 20 години го модернизираха...ама малко...
Агрополихим - Чак сега го модернизират, но имаш ли на идея колко такива завода в света имат ЖП линия и пристанище? А за вредните газове...не ми се мисли, че знам колко често сменят филтрите.
Тука си имахме едно консервна фабрика - само земята без сградите е струвала в ПЪТИ повече от платеното.
Ако БТК го бяха продали за скраб, щяха да вземат повече. Това са милиони от такси пренос на информация, всичките мобилни оператори и интернет доставчици зависеха от тази компания, 100% монопол. Кой луд продава 100% монопол :tres:
Енергото - ? И то неефективно?!? Сигурно 100% монопол е бил неефективен...
Тецовете?
Мините?
Стотици преработвателни предприятия...
Корабостроене
Онези малки заводчета за боя? - Подарили са ги
Топлоцентралите?
Фабриките за дървени плоскости и мебели - питай колегите дърводелци.
Завода за CD-та
ВАМО - струговете струваха повече http://vbox7.com/play:b5f1a751
ЕЛПРОМ - http://eldominvest.com/
Радиозавод Варна - погледни задължително - http://petel.bg/Da-si-pripomnim-za-r...-Varna-__63079
Завод Метал - патрони за врати
Оръжейни заводи
ИХА
Химпроект
Балканкар
Каолин?
Текстила?
Пивоварните? drinks;
В България много рядко има нормални инвестиции, масово се е инвестирало на черна поляна. Тоест, инвестират с цел да купят завода и да го затворят, защото е конкурент и/или защото искат да вземат техниката, но затварят завода.
Скапаха земеделието и си изкупуват земята на стотинки. Погледни една карта на почвите в Европа и после една на реките. Хората се чудят как да поливат, а ние тука ще се издавим. Баба ми казва така: "На нивата няма два камъка орех да си счукаш"
Съгласен съм, че е имало много неефективни производства, но масовия случай е да се продават работещи или апетитни заводи. По-скоро трябва да намерим кои са неефективните, че са по-малко :( и по-лесно ще ги изброим.
Най-важното е обективно да погледнем историята и да се учим от нея. Историята трябва да отразява истината, а не какво на нас ни се иска или какво е изгодно да се говори.
Темата е много интересна и дано да се запази добрия тон и лафчето!
Borislav aleksandrov, Трудно ми е да те цитирам или грешката е моя?
Бъркаш. Икономиката ни в ” най-силните години” се крепеше предимно на дотации от суровини пристигащи от СССР. Имах възможност да разговарям с хора от външнотърговски предприятия и отдел планиране към министерски съвет и повярвай ми това което се проповядва официално е страшна мъгла. Военната ни индустрия и ембарговите зони е друг пожар, добре потушен. Замислете се какви суровини имаме и вижте списъка от заводи на Дамян, а той въобще не е пълен. Някой знае ли колко суровини сме реекспортирали по така нареченото ” второ направление” официално и неофициално. Пропагандата е велико нещо! Знаем ”това което трябва”, а реалността е....(тука се псува).
Дамянов ,така си учил ,така си чувал и няма начин да имаш друго мнение.Да напомня ,че една система фалира.Една империя фалира.Фалира СИВ.Фалира България /справка : Жан Виденов / ,а ти не вярваш ,че заводите са фалирали. Е ,да някои може да са умишлено фалирани ,защото другарите трябваше да си подсигурят бъдещето. Незнам аз предубеден ли съм или не съм ,от гледна точка финансови възможности за мен няма голяма разлика от преди и сега.За другите възможности просто не може да става сравнение. Още нещо -аз съм патриот ,но не от тези ,които мразят Турция а обичат Русия.Аз обичам само България.