Никой ли няма да сподели тайната рецепта с кристална захар :)
Преглед за печат
Никой ли няма да сподели тайната рецепта с кристална захар :)
Седят си горе на Олимп и тънат във високомерие.Ще видат те като ги почна с мандарина!
Нямам личен опит, но попаднах на това."В емйлиран съд се сипват 4 – 5 части захар и една част вода и се варят на слаб огън при постоянно бъркане. Варенето продължава 30 – 40 минути, докато по стените на съда започне да се образува кристална корица или когато капка от сиропа, пусната в чаша в студена вода, оставя след себе си тънка нишка и запазва формата си във водата. Готовият сироп снема от огъня и се разлива в плитки (1 см) мукавени кутии, предварително намокрени с вода. След кратко време сиропът се втвърдява и питките се дават на пчелните семейства по същия начин като кърмовата маса, като се се обръщат надолу без да се обвиват."
http://to-bee.blogspot.bg/2011/01/blog-post_20.html
Намерих и един вариант във видеоклип (на руски)
http://m.youtube.com/watch?v=Qb_FA34_6Sg
Удачно ли е да се работи така и какви добавки може да се използват(витамини примерно)
Аз миналата година правих така.В тенджера нераждавейка слагам да заври 1 литър вода,след което изсипвам 5 кг захар.На слаб огън бъркане около 20-30 мин.Така или иначе захарта не може да се разтвори напълно.Оставам сместа да истине до около 40 градуса,след което прибавям течен мед един буркан.Разбърквам добре да се смеси и изливам във 10 литрова туба от минерална вода.Повратрям няколко пъти процедурата докато си направя необходимото количество.На другия ден сместа си е още течна но доста гъста, отивам на пчелина и пълня хранилките,като прегракта е махната за да имат достъп пчелите.Изрязвам от хартиените листи А4 за копирна машина с големина да покрие плътно сместа отгоре за да не залепват пчелите и това е.Хапват си го без никакви проблеми.За сравнение на половината кошери дадох питки от апифонда пак в хранилките и ги вземаха по бавно.
[QUOTE=rumenggr;76770]Човека два пъти каза, че прави клипа за начинаещи пчелари.
QUOTE]
Руският ми е втори майчин ,но явно съм го пропуснал това. :( Обикновенно начинаещият пчелар има малко на брой семейства ,моя съвет е купувайте си готови продукти.По възможност истински.На мен като ми умрат 20-30 семейства ще ми останат 100.На начинаещите може нищо да не им остане.:bigsmile:
А готовите питки дето ги продават как ги правят?
Като изключим Апифондата и гаражните производства (двата екстремума), останалите да не би да ги правят с пудра захар?
Горната рецепта е точно за това как се правят "захарни петлета" или "sugar bricks", с малко повече готвене и стават твърди като джам шекер.
Ако знаех ,нямаше да задавам въпроси и щях да спретна една манифактурка.Да не ошашкаме колегата .Аз му препоръчах купешки питки ,защото уж са по-хубави.Много хора ги хвалят.Аз си ги бъркам сам ,но сега научих ,че меда не е препоръчително да се връща в кошера отново под някаква форма.Ще пробвам с инвертиран сироп -апиинверт.
От предлаганите на българския пазар - само немските, на Хохута ( от Халкидики, гръцките), и може би сръбските ( виждат ми се меки/високо водно съдържание, но за сметка на това имат коагулант. Никога не съм ги пробвал и не мога да правя сравнение). ОСТАНАЛИТЕ...... по-добре домашно производство!