Братле, и в хралупата и в японския и в другите системи кошери има восък.Затова "блядовете" са измислили термокамерите.Иначе един "калорифер"и в лежака мога да поддържам 45*C-48*C.
Преглед за печат
Има восък братле но няма акар, там е разликата и не са необходими термо камери. ако ми намериш в хралупа акар ела ми се обади по спешност, това е като да завали червен сняг.
Василевсе в хралупите може да няма акар, но според мен това е поради честа смяна на хралупите от дивите пчели, било поради роене било поради септемврийски ройчета :bigsmile:.
А за даданблата мисля, че при тези жеги които бяха от по 38 градуса ако пчелите не вентилираха не знам кво щеше да стане в кошера.
Аз си задавам въпроса защо руските теоретици се мъчат като грешни дяволи да пържат пчелите посред зима а просто не си направят японски кошери.
По МЕТЕ на Андерс Раава се случва това за което пише vasilevsa. Ползва се МК(9) който е с рамки с височина около 10 см. През 12 дена плодника се разделя с празен корпус с основи. Понеже плодника е разцепен, много пчели се заемат да градят. Именно това струпване на пчели повишава температурата в плодника. Има пило над и под корпуса в които се гради. Акара се оказва продължително време под топлинно въздействие. Този факт според Раава влияе много отрицателлно на акара. В книгата е описано много подробно.
Ааааааааааааааааа.......така е малко по ясно!
Иво какво точно ти е по-ясно?Евреинът(поне така ми звучи) разделя гнездото,а при японския обема се увеличава от долу.Освен това акара се развива в запечатаното пило,а температура по голяма от 38*C вече е проблем за пилото.При температура 45*C и нагоре восъкът омеква и килийките се деформират,а пчелите изпадат в колапс.Както пише за "борбата"с акара са необходими 45*C - 48*C............
След празниците имам среща с един момък,който си има 2-3 японски от 4-5 години...Няма да забравя да го попитам..
Приятелю, ти наистина ли си вярваш. Не температура, японски кошер ами и огромни концерни като Bayer, стотици учени и университети засега НЕ МОГАТ да ни избавят от акарите. Каквато и борба да се води с тях тя е насочена за намаляване популацията на акара. Начините за измерване на опаразитеноста са известни и не веднъж сме ги дискутирали тук. Това, че не виждаш акари по летящите пчели и дъното е чисто е направо смешно.Защо смятам така:
1.Акарите са основно в пилото те там се размножават, което им е основната функция през активния сезон.Често се забелязват и по младите новоизлюпени пчели(за кратко) а те не излизат от кошера.
2.Ако акара е по пчелите той умело се крие и дори може и да не се забележи от пчеларя и при стояща пчела вътре в кошера, а да не говорим изобщо за излитаща или кацаща на прелката.
3. По това време на безпашие навън излизат много малък процент от летящите пчели и то основно сутрин.
<p>
Раава е естонец. Според Раава акара мъчно понася продължителна разлика от да кажем 0.5 до 2 градуса. Понеже това се случва през всичките 21 дена. Примера който дава е с човек който е в сауна. Да може някое време в сауна на 100 градуса. Но не и 21 дена в сауна на 38.6 градуса. След 21 дена на 38.6 градуса човек ще е инвалид. Числата са примерни вижте в книгата, човека обяснява много подробно.</p>