Благодаря колега evgeni.filimonov, най-после един смислен отговор.
Май имаме значително съвпадение в мненията.
Преглед за печат
Благодаря колега evgeni.filimonov, най-после един смислен отговор.
Май имаме значително съвпадение в мненията.
Благодаря.
Но всичко идва с времето си, а до тогава иска много четене и практика и експерименти - и мислене.
И аз в началото хлътнах по Венер, питах, разпитвах, експериментирах, купих и модулния кошер на г-н Котларски, и нищо.
Чак сега разбирам грешката си, и тя е че работех със слаби семейства. Силното семейство, по каквато и да е технология да го принудиш да работи, то работи.
И другото, има разни трикове, които помагат на пчеларя да постигн някакви по различни и бързи резултати.
А магазина-храна - наставка - подставка - това са няко много интерсни неща, които само гъвкавия пчелар използва и се радва на постигнатите рзултати.
Важни са принципите. Другото са съображения, адаптации и интерпретции.
Колеги, в електронното копие на „Пчеларска ферма Венер- Техника и технология на работа”-липсват 86 и 87 страница. Ако някой има възможност да ги сканира и пусне, ще съм му благодарен!!
Поздрави и весело посрещане на Новата 2012 година!!!
Опитай тук
iwan4o@abv.bg
Допущам, че това е човека който е сканирал книгата. Годината е била 2009.
Или някой колега, който я има на хартия, да се смили и да сканира тези 2 страници.
Иначе в електронен вид си се разпространява с този пропуск.
Имам ги, дай ми e-mail или скайп и ще ти ги изпратя.
Весели празници на всички колеги.
Здравейте колеги ,от DOX.bg не мога да сваля нищо защото файлат е празен
ако някои може да ми прати фаилат на ilianapvc@abv.bg или да ми даде линк аз ще го истегля
Мерси и леко посрещане на новата година
Поздрави
Да правси , не е там въпросаЦитат:
Първоначално публикувано от valyo
Весело изкарване на празниците
Ето дал съм!Цитат:
evgeni.filimonov написа:
Имам ги, дай ми e-mail или скайп и ще ти ги изпратя.
Един от недостатъците на тази система е рязкото увеличаване обема на плодника с поставянето на втори корпус при пролетното развитие. Обикновено майката продължава да снася само в единия корпус. Пчелите градят пити само 1 до 2 седмици годишно. Миналата година пробвах двустепенно увеличаване обема на плодника. Вместо еднократното увеличаване от 10 на 20 плодникови пити при пролетното развитие, при поставянето на втория корпус, аз поставих на двата корпуса преградни дъски и увеличих питите в плодника от 10 на 2х8, от които 3 са основите за градеж и след седмица махнах дъските и допълних корпусите с още пити и основи. Така успяха да ми изградят повече пити. При тази технология предпочитам да подменям повече пити-по около 5 до 6 годишно, тъй като по-късно в плодикови пити пчелите ще събират стоков мед. Също така , миналата година се сблъсках с неочакван проблем-в един от кошерите майката мина над ХР. Това го установих при ваденето на акациевия мед. Извърших ротация на корпусите, при което я поставих под ХР. При окончателното вадене на мед за сезона, тя отново бе над ХР. От този кошер почти не извадих мед.