Аз ги направих на 2.5 см разтояние от горната табла до долната летва на питите.Подвижните ми са на такова и нямам проблеми.Цитат:
Първоначално публикувано от petkofire
Преглед за печат
Аз ги направих на 2.5 см разтояние от горната табла до долната летва на питите.Подвижните ми са на такова и нямам проблеми.Цитат:
така съм ги направил-тесни,за да не опират в перваза на корпуса при затворено положение.
В предната си част на корпуса не слагам перваз.Днес си направих труда да го сметна като цена.Цитат:
12 бр винтчета по 3 ст=36ст., мрежа 2лв., дървен материал за 5лв. плътното дъно ми е от 1см. ПДЧ и ми е без пари взимам го като отпадък, 4 панти по 20ст=80ст, 4 малки райбера по 10 ст=40ст.Без да слагам труда ми излиза 8лв и 56 ст. На пазара вървят по 30-35лв.Мисля че си заслужава.
Много си прав.И аз мисля,че дълбокото дъно не е за отхвърляне.
Отречено,....но от кой...??? :D :D :D Н е се обиждаи,но аз лично от тези пчелари които са минали на дълбоко дъно не познавам хора да са се отказали.Обясни кой се е отказал от тези дъна и поради какви пречини,при положение че всичко на 80% са плусове.Цитат:
Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
вярно е това.и аз съм само на дълбоки дъна (80 бр.) тази пролет ще правя още 20 ДЪЛБОКИ дъна без плътна табла.
Ами аз съм един от отказалите се.Цитат:
Първоначално публикувано от bumbalov
Юри, ако не тук поне на личн би ли споделил защо си се отказал от дълбокото дъно....Събишрам мнения за и против за да реша дали да ги ползвам....
Ами не е тайна. При моя начин на пчеларстване, дълбокото дъно ме улесняваше за подхранване на долното семейство при двумайчини кошери. Но и от тях се отказах. Не че е лошо но излиза доста по скъпо и по-трудоемко за направа. Въздушнат възглавница която се получава, се получава и от един допълнителен корпус. Бил той ЛР или Фарар. Добрата вентилация си я получавам и с целогодишно отворен мрежест отвор на обикновенно дъно. Лесната проверка за състоянието на пчелите през зимата си я правя, като отворя капака на кошера и погледна през найлона. Аз прашец не събирам, но и за неговото събиране има по-опростени дъна. А изрязването на далаци пуснати в него е излишна и ненужна работа.
Казано накратко дълбокото дъно не е лошо, но има и други, по-икономични варианти за постигане на неговите удобства.
Напълно споделям казаното от Юри.И аз бях с дълбоки дъна,но постепенно ги преправих като ниско дъно.Всички следващи,които ще имам ще бъдат-ниско дъно с мрежест вентилационен отвор.