Благодаря за съветите! Ще се постарая да ги затопля, че при нас зимата е доста студено! Дано оцелеят! Разчитам на съветите Ви! Ако смятате, че може да пропусна някаква процедура ще съм благодарна да ми кажете!
Преглед за печат
Благодаря за съветите! Ще се постарая да ги затопля, че при нас зимата е доста студено! Дано оцелеят! Разчитам на съветите Ви! Ако смятате, че може да пропусна някаква процедура ще съм благодарна да ми кажете!
И 3те отговора са коренно различни, което за пореден път доказва, че всеки си има начин на работа. Аз не бих разделил сега кошери, вместо сега на 2 след акацията пролетта на 4 и щяха да станат повече бройки тогава градят повече и имат по голям шанс да презимуват, но вече са разделени и ти пожелавам да изпролетят всички.
Пролетта, 10-на дена след като ги купих, направих една сборна отводка. Разви ми се до 12 рамки. Обаче исках и мед да извадя и затова спрях с отводките. Зная, че рискувам, но дано Бог е с мен, а каквото е неободимо и зависи от мен ще го направя!
Не рискуваш кой-знае колко. По принцип зимното кълбо се нуждае от много малко мед. Може би някъде около 700-800g на месец, максимум 1kg. Проблема започва пролетта, когато се появи първото пило. Тогава консумацията на мед рязко скача на ниво 4, 5 или дори 6 kg на месец. Ако тогава започнеш да храниш интензивно, ще успееш да решиш проблемите със зазимяването на семействата с малко мед. Но внимание - храненето тогава трябва да се прави редовно. Нито за ден пчелите не трябва да остават без храна. Аз тази пролет загубих над 5% от семействата си, защото си бях въобразил, че е достатъчно да ги храня само веднъж в седмицата със собственоръчно направени тънки пити от по 500-600 g. И когато размера на пилото нарастна, докато се усетя, умряха известно количество семейства, които бяха презимували успешно. Намирахме ги с изядена до дупка кесийка и вероятно за спасяването им е трябвало просто да отидем и да ги нахраним ден по-рано.
Ами да. Последното мнение на г-н Матеев може да го приемем като сентенция на тоновете мастило които сме изписали за зазимяването и зимното хранене, спасително и подбудително. Макар че в дървените кошери няма опасност от толкова рязко развитие, ако пчеларят не се е престарал или пък ако добре знае какво прави.Така че, Невена , прави си добре сметката и хубаво преценяй кога -какво. Успех!
"пита с мед, буца лед"стара пчеларска поговорка.За ДБ на семейството са му достатъчни за зимуване и пролетен старт за силно семейство 9 -10 пити, на средните медения венец м/у. 1/2. -1/3 от питата и краините 2 с перга.След което зависи от пролетта идва ред на подхранването. Чичко Jordanov е един от форума от който може много да се научи, но трябва понякога да се чете между редовете му. И колежке топлата есен може да ни изненада с по голяма консумация на мед и пролетта да преценим как, колко и с какво да подханваме
Благодаря Ви за съветите! Успех на всички!
Ще продължавам да питам и ще разчитам на напътствията Ви, нищо че много е изписано във форума! Отделеното внимание към някого е и вид подкрепа!
Желая Ви прекрасна вечер!
Матеев ви казва истината, храна на кошера му трябва на пролет! От няколко години правя късни отводки, Юли-Август. Семейството презимува на 3-4 пити, с пита захарно тесто поставена края на октомври. Посредата на кошера, без преградни дъски и затоплящи материяли. На пролет силно хранене и до май оспява да се развие, и да даде, и магазин мед.
blush; Много, много съм доволна от всичко, което написахте по въпроса ми! Смятам, че се получиха най-конкретните препоръки! :yahoo:
А колкото до разбирането "между редовете".... не зная с тази руса главица дали всичко ще проумея..., само дано нервите на г-н Jordanov да са по-дебели ;)