-
http://dox.bg/files/dw?a=a49a015de9
Това са изчисления, които съм направил на база зададените параметри.
Към тях не са предвидени разходи за анализ и не са предвидени продажби на дребно, тъй като ако се сметнат разходите за продажби на дребно, то цената почти се изравнява с тази на едро.
Ако някой не е съгласен с нещо да сподели.
-
501 кошера според мен не се гледат с 12 работника и 1000 лева заплата ми се вижда не реална за тази работа.Амортизация сгради 2000 лева пак е не реално за мене.Със каво превозно средство дърпаш платформите си ако е с руски трактор примерно Болгар за 1500 лева подръжка ще мо слагаш чип тунинг сяка година.Мисля че тези разходи са много завишени може и по евтино да се мине.Не видях да си сложил разход за лекарстватаа.
-
Колегата е изчислил , как да изхрани 12 човека , а по-интересно е какво е нужно за 1000 лв. за един човек стационарно ? wink;
-
Колеги,
според вас един човек може ли сам да обслужва 500 кошера. Според мен не. Ще му трябват поне двама работници. Всеки от тях има осигуровки и заплата. Ще се убедите, че като имате 500 кошера, то тези помощници ще ви трябват целогодишно. За това в разчета си съм предвидил целогодишна заплата от 500 лв на месец.Освен това в натоварените периоди ще ви се налага да ползвате допълнителна помощ. Вярно е че може да се намери и по-евтина работна ръка, но за да е добър един работник и да си върши добре работата, той трябва да получава достатъчно. Иначе не разчитайте, че ще имате полза от него.
Всичките тези разчети са правени не за подвижно, а за стационарно пчеларство. Без транспортно средство няма да минеш. Освен това няма как да чакаш добиви ако сложиш всите кошери на една поляна.
Казвате амортизация сгради 2000 лв е нереално. Нека да видим колко ще ви струва да построите пчеларски помещения на пчелините и склад за съхранение на продукцията. Много. Повече от колкото си мислите. И това нещо освен че иска поддръжка иска и първоначалната инвестиция да се изплаща. Това означава амортизация. Заложил съм изплащане на инвестициите за срок от 20 години.
Транспортното средство е необходимо не толкова да дърпаш платформите си(разчетите ми не включват подвижно пчеларство, т. е. не са предвидени и средства за закупуване на платформи), а основно за да транспортираш материали и продукция, а това с трактора надали ще можеш да правиш. А всяко транспортно средство има и цена и поддръжка и данъци и винетки и застраховки.
Да наистина съм пропуснал препаратите за третиране. Но това едва ли ще промени много картинката.
Лошото е че ние не сме се научили да смятаме какво влагаме и какво получаваме и да преценим каква ще е рентабилността от нашата дейност.
Вместо да се подигравате по-добре си помислете къде и какво сте инвестирали, какво сте дали и какво сте получили. Аз си правя тази сметка и виждам колко много средства отиват за съпътстващите неща.
-
Бонев, не се подиграват "колегите" просто не са наясно с много неща! Имам предвид колегите с малко семейства!
-
Нямам никаво намерение да ти се подигравам но не мога да ти схвана изчисленията.Познавам един дядо за мен на 66 години който сам гледа 265 кошера.Синът му и снаха му идват да му помагат само при вадене на меда.Системата му е ДБ повечето и няколко лежака.Всички кошери са на едно място.Единсвените разходи са му за лекарства ,рамки , гориво за колата за да стигне до пчелина ,някой дъска ,някой котия с боя , данаците и членския внос.Медът го вади във фургон а скалда му е друг фургон.Подхрамва само с мед пролетно време.Не събира млечице и прашец.Парите средно на година които ги изкарва са около13 хиляди лева чисто.Това е за изминалите 5 години.За сам човек без разходи за работници за скъпи центрофуги машини за разпечатване подхрамвания изкарва повече пари от някой с 501 кошера.За това не мога да се саглася с тебе.
-
Така. Нека погледнем за какво става въпрос и да не спорим излишно.
Първо ти пробвал ли си да се грижиш сам за 250 кошера. Аз не мога, за теб не знам. Мисля, че тавана с който може да се справи сам човек е не повече от 150-160 кошера.
Второ казваш че Синът му и снаха му идват да му помагат при вадене на меда. Това пак си е допълнителна работна ръка.
трето Всички кошери са на едно място. Това е безумие. Причините можеш да ги прочетеш във всяка една книжка.
четвърто Единствените разходи са му за лекарства ,рамки , гориво за колата за да стигне до пчелина ,някой дъска ,някой кутия с боя , данъците и членския внос Това далеч не е така. И в това съм абсолютно убеден, особено при факта, че отглежда толкова много кошери на едно място.
пето Медът го вади във фургон а скалда му е друг фургон скоро ще му се наложи да си построи и сгради отговарящи на изискванията за първична преработка и съхранение на пчелните продукти.
шесто Подхранва само с мед пролетно време -това също е разход за подхранване макар и в продукция.
седмо скъпата центрофуга не е лукс а необходимост. Евтината поцинкована центрофуга разваля качеството на меда.
Няма да споря с теб Пробвай да създадеш 200 кошера и тогава ще си говорим.
Все пак когато започваш ти е необходима и първоначална инвестиция.
Казваш някоя дъска някоя рамка, някоя основа, за 260 кошера далеч не е някоя. И ако стареца си прави сметка само какво е взел, без да смята какво е дал сигурно сметката ще излезе, но не мисля.
-
Интересен е спора.
Ако системата е ДБ или
Лежак, защо да не може сам човек да се грижи за 250 семейства?Добивите може да са малко по-малки, но мисля,че е напълно възможно. Съгласен съм, че много кошери на едно място също не е добре, но при наблюдаваната цялостна тенденция(статистика)за намаляване на семействата, пренаселеноста би трябвало да отпада.
Дядото е вложил дълготрайна инвстиция, затова разходите му СЕГА са малки.Ако човек тепърва започва тогава наистина сметките ще са интересни и може би на Бонев доста верни.
За да ''усетиш'' печалбата според мен са нужни да минат поне 5 години.
-
Не знам за вас но според мен ако очаквам добив от една тенекия на семейство изобщо няма смисъл да се занимавам с пчеларство(не важи за производитеите на прашец и др.). А относно пипкавата работа по ДБ няма да коментирам.
ПС:В изчисленията като приход е пропуснато продажба на отводки и семейства. Мисля, че от там също може да има съществени приходи.
-
Ако за теб една тенекия е нищожен добив за нашите райони е почти максимума, който може да се получи от стационар. За това повечето колеги са се ориентирали към добив на прашец. А отводки и семейства да може, но съгласно закона за пчеларството това е монопол само на майкопроизводителите или иначе казано е незаконно и доцента ще ти конфискува пчелина ако те хване да продаваш отводки.
В момента планирам да увеличавам броя на кошерите. Търся място за пчелин, подготвям помещения,правя сметки да си закупя и транспортно средство, но ще се наложи да изчакам с него. Приходите дето последните години съм реализирал от продажбите на мед отидоха обратно за пчелите и все още съм до никъде. Явно ще трябва да инвестирам и много допълнителни средства, които ще чакам да се изплащат през годините, за това в сметките съм заложил и тези разходи. А ако наистина някой е решил да печели от пчеларство, то или трябва да се занимава с едро пчеларство или да стане майкопроизводител.