-
Разбирам ви напълно, но вие се правите, че не ме разбирате. Правото да притежавате оръжие ГО ИМА И В МОМЕНТА. Станете ловци и си купете оръжие и боеприпаси за третата световна война. Има и закони, които казват кога и как може да се използва това оръжие.
Какво повече искате? Формулирайте го точно и ясно.
Това с частната собственост е много мъгляво. Че то в България едва ли не всеки един квадратен метър е нечия собственост. Какво - да хвърчим ли?
Искате да защитавате точно вашата собственост, а да се разхождате свободно по чужда. Така ли?
Нещо не мога да разбера какво точно искате. Всичко, което го казвате, е урегулирано и в момента. Кажете какво ново искате, за да го обсъдим. Ама преди това си направете труда да прочетете законите и след това кажете "Този член не ми харесва. Аз предлагам да стане така и така...".
-
Това за кражбата на кошери е действие от бъдещето. Вие не сте пророци, за да знаете един влязал човек в имота ви какво мисли да направи.
Ето един пример:
Някой влиза в имота ви и се разхожда. Това достатъчно основание ли е да го гръмнете?
Отваря един кошер. Това достатъчно основание ли е да го гръмнете?
Този човек все още не е крадец. Все още не ви е направил нищо лошо. В кой момент ще решите че краде и защо ще го гърмите, като просто можете да му кажете да се омита от там и крака му повече да не е стъпил.
Та не бъркайте бъдещето с настоящето. В повечето случаи ще имате хора, просто влезли в имота ви, без да знаете какви са им бъдещите намерения. Нима искате това да е достатъчно основание за гърмене?
-
Ще се опитам да бъда пределно ясен.Всеки пълнолетен български гражданин към когото няма съдебни или други (медицински, доказани по съответния ред)ограничения има ПРАВО на лично оръжие.Дали ще се възползва и как ще се възползва от ПРАВОТО си е негов личен избор.
Ползвайки ПРАВОТО си всеки се съобразява със задължението да не нанася ВИНОВНО вреда на другите.
И понеже явно абсурдните примери са изкушителни , ще се огранича с един.Баба и дядо на по 80 години живеещи сами в откъснато село искат оръжие за самозащита.Коя ловна дружинка ще ги приеме за да станат ловци?Кои от сегашните изисквания за оръжие ще покрият? Като възрастни имат ли право да живеят достойно?Случаите на десетки и стотици наши немощни родители станали жертви на престъпления са очевадни.Държавата доказано не осигурява живот ,чест и достойнство на такива хора.
Нека хората имат ПРАВА за да осъзнават задълженията си.Обезправеният не се чувства длъжен никому и за нищо.От там и лесното отнемане на чужди права защото нямаш свои и не знаеш цената им.
-
Не трябва ли да изкара някакъв курс, на който да се научи как се съхранява оръжието, как се носи, кога и при какви условия може да се използва и т.н.? Не трябва ли да има изпит и ако го издържи - да получи някакво разрешително?
Та то за шофьорска книжка има изпит, за заварчици, мотокаристи, кранисти и т.н., камо ли за оръжие и неговата потенциална употреба.
-
Точно така .Всеки навършил примерно 25 години,не е криминално проявен и е психично годен да има право на лично оръжие което да стои в къщи-без право да го носи. Колкото до това дали ще стреляме по децата които са се качили на черешата ни ?? не знам всеки ще прецени за себе си. Аз съм набор 60 и като деца всички ходихме да си крадем ягоди,череши,грозде и какво ли не по чуждите дворове и градини и най-вече на текезесарския бостан. Родителите ни го смятаха за нормално и ни правиха забележка ама с половин уста. В резултат всички станахме КРАДЦИ!! Може да не си признаваме,ама всеки от мойто поколение е крал МНОГОКРАТНО. Някои неща ги крадяхме по принуда / нямаше откъде да си купиш болтове и гайки/ други щото е по-лесно,но кражбата си е кражба...днес си хапваш чужди череши, утре кокошка, други ден кон и тн. Така че ако имаме оръжие ще набиваме в главите на децата ни че не трябва да влизат в чужда собственост по каквато и да е причина. Вярно може да убият няколко деца заради череши,ягоди и ли нещо друго дребно и нищожно нещо,но ще станем хора. Въпреки че защитавам тезата за свободно лично оръжие вероятно и да се гласува такъв закон няма да си купя оръжие.
-
Когато го купуваш ти дават писмени инструкции които си длъжен да научиш,ако нарушиш нещо и те хванат си носиш отговорност. Говорим само за оръжие което стои в касата в къщи без право на носене.
-
Mateev,майтапиш се! Аз пиша за фундаментално ПРАВО , а ти питаш достоен ли е всеки нормален гражданин за него.Нормално е всеки който използва правото си да се научи как да го прави.Нали не искаш да кажеш, че ще стреляме хванали пистолета за цевта?И за успокоение, все още тези които са служили в казарма не са изчезнали , а това предполага , че не се крият под кревата при изстрел.И днес има стрелбища на които можеш да постреляш за да придобиеш умения.Всичко това е само повърхностната част.Основното е да имаш ПРАВОТО на лично оръжие.
Няма нормален довод ограничаващ това ПРАВО освен страха на управляващите от любовта на народа.
-
Венци, то всеки втори българин има психически отклонения. това не е майтап. Това го казват психиатрите. Проблема е, че повечето такива състояния трудно могат да бъдат хванати дори от специалистите.
-
Бонев, луди сме защото така ни отърва! Оръжието е отговорност и Свобода! Стига с тази робска психика! Някой щял да вземе да застряля някой и т.н. Ами някой взима колата и сгазва няколко! Истината е, че хем ни сърби, хем ни боли! Някой ми отворил кошера или ми бере черешите. Защо? Защото няма страх, от закон и собственик. Венци го е написал! Живеем с мисълта чуждото общо, моето си е мое!
-
Според мен преди да се разреши подобно свободно боравене с огнестрелно оръжие, трябва да има закон - оръжието не е удачен заместител на закона (а и казано директно - то и изобщо не може да бъде) Погледнато по този начин, мисля че е ясно, къде куца историята и защо подобни USA.TV примери, не само не решават проблемите, но и има огромна вероятност да ги задълбочат. (и/или да създадат нови)