http://s23.postimg.org/fmudu0mpj/img035.jpg
Без коментар.
Преглед за печат
http://s23.postimg.org/fmudu0mpj/img035.jpg
Без коментар.
http://prikachi.com/images/650/6238650p.jpg
http://prikachi.com/images/661/6238661M.jpg
A very disillusioned person said of the French: 'Wantonness, inconstancy, desire for novelty and
fashion, that they follow blindly in not only the most serious, but also the most frivolous matters'. A
diplomat put it: 'The French are big babies who accept without hesitation what someone else says,
above all a stranger'.
And a historian wrote: 'The French have a mania for praising what comes from outside, at the
expense of what they have at home'.
For, although Dadant was French by birth, he was living in America. Moreover, the Dadant hive
that we use is not the one that Dadant used. And Dadant was more a manufacturer of foundation than a
beekeeper. Nobody is concerned about this.
Furthermore, the Dadant hive offers something for the entrepreneur. Businesses were started and
proliferated. They all ordered the Dadant hive that made them a living. With the skep they had hardly
any fittings to make for it.
Защо отричате българското а харесвате финландското.
Само да вметна че фирмата която произвежда финланските кошери наистина си ги и използва, повече от 20 години.
За информация, онова горе на снимката не е полистиролен кошер, а такъв против крадци - я се е опитал да вдигне капака я си е счупил кръста.
До г-жа kosheramika.
Провокатор, тази дума стана доста модерна.
Да провокирам ви да кажете цялата истина около този кошер. От отговора Ви , разбирам, че нямате никакъв практически опит с отглеждане на пчелни семейства в това изобретение, а и представа си нямате от пчеларство и като занаят и като бизнес.
Вероятно имате най-добри намерения и за това ви пожелавам успех. (Макар лично да съм убеден, че такъв няма да имате.)
За мен въпроса е приключен и не смятам, че има какво повече да дискутирам.
Желая Ви приятна вечер и успешна седмица.
Здравейте,
Нов съм в този форум и досега само съм преглеждал темите - но както се казва - Не става само с гледане, май ще трябва и писане!
Мисля, че от "Институт по керамично и пътно машиностроене" трябва да се замислите много по-сериозно по въпроса свързан с възможността за създаване на КЕРАМИЧНИ ГЛАВИ, с които да замените тези на "СПЕЦИАЛИСТИТЕ" СИ, тъй като очевидно, ДЪРВЕНИТЕ с които разполагат - са им недостатъчни.
Оставете ПЧЕЛАРСКИТЕ ВЪПРОСИ на самите ПЧЕЛАРИ.
Спомням си как преди време един "електронен инженер", обясняваше в един форум по електроника, че за да предпазиш чипове от статично електричество, трябва да ги забодеш в ИЗОЛАЦИОНЕН МАТЕРИАЛ - докато всъщност, за да ги предпазиш те се поставят в специална ПРОВОДЯЩА ПОДЛОЖКА.
Нещото, което може да предпази пчелните кошери от вредните електромагнитни вълни се нарича ФАРАДЕЕВ КАФЕЗ и ако основният проблем свързан с изчезването на пчелите, бяха именно вредните електромагнитни вълни - влияещи върху семейството ВЪТРЕ В ПЧЕЛНИЯ КОШЕР, А НЕ ТЯХНОТО НЕГАТИВНО ВЛИЯНИЕ ИЗВЪН НЕГО - просто щяхме да посъветваме пчеларите да си облепят с ФОЛИО ЗА ГОТВЕНЕ - дървените сандъци. Щеше да им излезе ПОД ЛЕВЧЕ на КОШЕР - а и щеше да бъде ПО-ЕФИКАСНО ОТ КЕРАМИЧНИЯТ ВИ ВАРИАНТ С ПРОСТА МЕТАЛНА РАМКА. Джебчиите отдавна използват алуминиево фолио за да блокират чиповете на стоките в Моловете - ние пчеларите не с ме по-глупави от тях, поне по-голяма част от нас.
Но това вече,са ви го казали и други хора от този форум.
"В продължение на шест месеца шестима учени са правили изследвания на различни показатели и са стигнали до извода, че глината, от която се произвежда кошерът, дава много по-добри резултати в сравнение с дървото. Керамичният кошер... е много по-хигиеничен, ПОДДЪРЖА ПОСТОЯННА ТЕМПЕРАТУРА, съхранява по-добре меда и най-вече предпазва от вредните радиационни и радиовълни."
Нека да ви обясним ние "технически НЕграмотните" пчелари - какво е "Коефициент на топлопроводимост" и защо кошерите е по-подходящо да се произвеждат от ДЪРВО, а не ОТ ГЛИНА.
При дървесината този Коефициент се движи в рамките на 0.1 - 0.2, докато при различните керамики той най-често е НАД ЕДИНИЦА. Което ще рече, че ДЪРВЕНИЯТ КОШЕР е ПОНЕ ДЕСЕТИНА ПЪТИ ПО ИЗОЛИРАН, ОТ ВАШИТЕ КЕРАМИЧНИ. Така, че вървете и дрънкайте простотиите си някъде другаде. Да наистина вашите кошери ще поддържат ПОСТОЯННА ТЕМПЕРАТУРА, но въпросът е дали тази ПОСТОЯННОСТ, няма да е свързана по-скоро с ОКОЛНАТА СРЕДА, отколкото с ОПТИМАЛНАТА ТЕМПЕРАТУРА, НЕОБХОДИМА ЗА ПРАВИЛНО РАЗВИТИЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА.
Трето поколение пчелари сме. Спомням си преди много години, как баща ми и чичо ми, бяха свалили един СТАР БЕТОНЕН СТЪЛБ в нивата ни, В КОЙТО СЕ БЕШЕ ЗАСЕЛИЛО ЕДНО ПЧЕЛНО СЕМЕЙСТВО и което НЕ ИЗДЪРЖА ВТОРАТА СТУДЕНА ЗИМА. Беше им любопитно как се е развило точно и това, което аз лично забелязах първо беше, че ПЧЕЛИТЕ ИНСТИНКТИВНО СА ПОДЛОЖИЛИ МНОГО ПРОПОЛИС И ВОСЪК ПО ЦЯЛАТА КУХИНА на самият стълб, за да се изолират от "ПРЕКРАСНИЯТ" БЕТОН, ПОДДЪРЖАЩ ПОСТОЯННА "КЕРАМИЧНА" ТЕМПЕРАТУРА.
Керамиката е страхотен материал за кошери. Той е бъдещето на пчеларството - как да се свържа с Вас за да ми ИЗПЕЧЕТЕ 100-на кошера?! drinks; :D
"...В продължение на ШЕСТ МЕСЕЦА ШЕСТИМА УЧЕНИ са правили изследвания на различни показатели и са стигнали до извода..."
Ей, като легенда звучи това " ШЕСТ МЕСЕЦА - ШЕСТ УЧЕНИ " :D
Кои точно ШЕСТ МЕСЕЦА, от ПЧЕЛАРСКАТА ГОДИНА, сте си избрали за да ИЗСЛЕДВАТЕ ПОТЕНЦИАЛЕН ДОМ ЗА ПЧЕЛНО СЕМЕЙСТВО?! ЗИМА-ПРОЛЕТ-ЛЯТО-ЕСЕН?!
Само при изричането на това съчетание от думи "ШЕСТ МЕСЕЦА", всеки що годе разбиращ от материята си ПЧЕЛАР, би СЕ ИЗСМЯЛ ОТКРИТО на "НАУЧНАТА" ВИ "ПРОЗОРЛИВОСТ".
Най-лошото в тази държава е точно това - ВСЕКИ "СПЕЦИАЛИСТ" В ЧУЖДАТА ОБЛАСТ. Гледайте си КЕРАМИЧНОТО И ПЪТНОТО МАШИНОСТРОЕНЕ...
Видях, че някъде споменахте, че сте били ЛЮБИТЕЛИ ПЧЕЛАРИ. Любител Пчелар, аз лично наричам пчелар, който току що си е купил пчелни семейства и до ВТОРАТА ГОДИНА или СТАВА ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЧЕЛАР или просто си ОСТАВА БЕЗ КОШЕРИ. Та Вие, какви точно ЛЮБИТЕЛИ СТЕ?!
Mateev :D :D :D
Някога работех в БАН. Повярвай ми - СРЕДНОТО НИВО НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ТАМ е ПО-НИСКО от това на СТРОИТЕЛНА БРИГАДА РОМИ. Нямаш представа, какво е положението в тези "Институти"... Тея И ПОНЯТИЕ СИ НЯМАТ ОТ ПЧЕЛАРСТВО.
Накарай ги да дойдат тук и да ни обяснят предимствата на КЕРАМИЧНИЯТ КОШЕР, като ни отговорят на Въпросите, които ще им зададем.
УЧТИВО ТЕ КАНЯТ ДА ГИ ПОСЕТИШ, ЩО НЕ ХОДИШ.. ?! :D Може поне да гушнеш някой лев и да почерпиш по една бира след това drinks;
Colony collapse disorder
Ако трябва да перифразирам Mateev - тази Керамична Еуфория, която е завладяла медиите у нас, не е нищо друго освен отзвук на една ПО-МАЩАБНА МАРКЕТИНГОВА СТРАТЕГИЯ, която цели да имплантира НЕРЕАЛНИ и НАПЪЛНО ИЗМИСЛЕНИ СТРАХОВЕ в измъчените, бедни човешки душички - след което, ГРУПА ТАРИКАТИ да извличат НАПЪЛНО РЕАЛНИ ПЕЧАЛБИ, като експлоатират същите тези страхове.
Както се казва - Всичко "хубаво" тръгва от Америка.
"Colony collapse disorder", "Масовото изчезване на пчели" или както го наричат у нас "Синдром на Празният Кошер" е поредната такава ЛЪЖА измислена от Американци, с много добрата идея да ЗАТРИЕ развитието на пчеларството в другите райони по света, докато в Самата Америка, то просперира, все повече и повече.
Сигурно голяма част от Вас не разбират същността на тази измама и как точно работи. Нека да се опитам да ви я разясня.
Както казах, произхождам от семейство 3-то поколение пчелари. Аз лично бих бил 4-тото, ако се занимавах с него пряко, а не да спонсорирам Баща ми да го прави вместо мен. Целият опит, който имаме в тази област, може да се обобщи само в едно изречение:
"ПЧЕЛАРСТВОТО Е ЛЕСЕН ЗАНАЯТ, С ГОЛЯМА ПЕЧАЛБА И МАЛКО ВЛОЖЕН ТРУД, СРАВНЕНО С ПОВЕЧЕТО ДРУГИ ДЕЙНОСТИ ЗА ПРЕПИТАНИЕ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА МАСОВИЯТ БАЛЪК"
В него също не е нужно да имаш много познания - стига ти да спазваш няколко основни правила и всичко ще е наред. Ако ще и професор да си в тази област все тая - няма до повишиш драстично резултатите си, в сравнение със селянина, който може да различи майката от търтея и пчелата работничка, като същевременно не знае какво е нозематоза.
Но нещото, което най-много плаши КРУПНИТЕ СЕВЕРНОАМЕРИКАНСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ е свойството на ПЧЕЛАРСТВОТО да СЕ САМО-ПОДДЪРЖА и СРАВНИТЕЛНАТА НЕЗАВИСИМОСТ на ПЧЕЛАРИТЕ от останалата икономика.
Как да се конкурираш с ЕДИН МИЛИАРД ГЛАДНИ ИНДИВИДА ПО СВЕТА, ОСТАНАЛИ БЕЗ ПРЕПИТАНИЕ, КОИТО В ТАЗИ КРИЗА ЩЕ СЕ ОРИЕНТИРАТ КЪМ ПЧЕЛАРСТВОТО, КАТО АЛТЕРНАТИВА и ЩЕ ЗАЛЕЯТ ПАЗАРА С ЕВТИНА СТОКА?! Тези хора ще станат АБСОЛЮТНО НЕЗАВИСИМИ и ТИ по никакъв начин НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПРЕШ.
Тъй като ПРОМИШЛЕНИТЕ ПЧЕЛАРИ не са ФАРМАЦЕВТИЧНИ ГИГАНТИ и нямат толкова много ресурси, за да се борят СИЛОВО И ЮРИДИЧЕСКИ С КОНКУРЕНЦИЯТА - са стигнали до извода, че като НЕ МОЖЕШ ДА ПОБЕДИШ ВРАГА СИ СЪС СИЛА, ЕДИНСТВЕНИЯТ ВАРИАНТ КОЙТО ТИ ОСТАВА - Е ДА ГО НАПРАВИШ С ХИТРОСТ.
Може да смъкнеш цената на продукта изкуствено и временно, докато откажеш малките от играта, но това е трудно да се направи, когато живееш в не много евтина държава, а курвите и яхтите там струват доста скъпо, сравнено с някоя друга азиатска дестинация, където дори при ниска цена на меда, бедните хорица ще се радват на няколкото стотин долара годишна печалба от него.
Може да повишиш цената на инвентара необходим за пчеларството - но колкото и да го повишаваш истината ще си остане открита за дребните рибки - ИНВЕНТАРА СЕ ИЗПЛАЩА НАЙ-МНОГО ЗА ГОДИНА, А СЕ ПОЛЗВА ДЕСЕТИЛЕТИЯ - плюс това винаги може да си го направиш и САМ.
Наистина нямат много опции горките Американчета да се противопоставят на МАСОВАТА ПЧЕЛАРИЗАЦИЯ по света. Очевидно преките мерки са недостатъчно ефикасни.
Затова... където свършват материалните възможности, започва ПРОПАГАНДАТА.
Колко мислите, че струва да купиш "ЕКСПЕРТНО" МНЕНИЕ на няколко ГЛАДНИ ПРОФЕСОРЧЕТА В УНИВЕРСИТЕТ за да си ИЗМИСЛЯТ ЕДНО "ИЗСЛЕДВАНЕ" и НЕГОВИТЕ "РЕЗУЛТАТИ". Колко си мислите, че е струвало на КРУПНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА МЕД В АМЕРИКА, които са 20-на фамилии да си купят един термин като "Colony collapse disorder"?!
Аз ще ви кажа - ЖЪЛТИ СТОТИНКИ - точно толкова, за колкото може да купиш и български "учен" да ти скалъпи подобно "изследване".
Малко по-скъпо струват журналистическите подлоги, които ще ти разпространят тази измама по света, но ако използваш слабостта им към новини, които всяват СТРАХ И ПАНИКА, заедно с благоговеенето им пред еврейчета "мъдреци" изричащи "афоризми" от рода на "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му останат само четири години живот"(докато всъщност пчелите съществуват повече от 100 милиона години и най-вероятно, по-скоро, те ще ни надживеят, отколкото ние тях) - може да минеш много по-тънко от обикновено.
Истинският превод на фразата "Colony collapse disorder" на български звучи, като "Синдром на Празната Пчеларска Кратуна" и както виждам от този форум - върши точно това за което е създаден.
Няма нужда да ви обяснявам по нататък схемата. Може и сами да се сетите. Млади "пчеларчета", купуват кошери. Зимата измират 20-30% поради неправилно зазимяване. Следващата година вместо да ги възстановят, те се опитват да ги издоят на макс, за да си "избият инвестицията" докато все още могат - ЩОТО ПЧЕЛИТЕ ИЗЧЕЗВАТ :D И така "нормално" за 2-3 години идват на НУЛА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА, НЯКОЛКО ПРАЗНИ САНДЪКА и МАЛКО ПЕЧАЛБА ОТГОРЕ. Теглят една майна, сравнително доволни, че поне не са на загуба и отново се нареждат на опашката за БЕЗРАБОТНИ, като упорито продължават да разпространяват слуха, този път "подплатен" със "собственият им опит" на препатили от "Colony collapse disorder", че видиш ли "ПЧЕЛИТЕ НАИСТИНА ИЗЧЕЗВАТ".
След известно време, пчеларството ще се върне в първоначалната си позиция от преди век, когато с него са се занимавали само РАЦИОНАЛНИ и ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА, които заради характерното им свойство да са под 5% от населението, няма да са някаква особена заплаха за така нареченият Commercial beekeeper.
Между другото, същевременно ще се премине от конвенционално пчеларство, на промишлено, където Пчеларството вече няма да е толкова независимо от Америка, а пчеличките ще ти се доставят в пакетчета всяка пролет, с надпис "РЕЗИСТЕНТНИ КЪМ СИНДРОМ НА ПРАЗНИЯТ КОШЕР", с допълнение Made in USA cash; :D
Така, че БАЛЪЦИ, продължавайте да вярвате в тази глупост и ако искате си купете няколко КЕРАМИЧНИ КОВЧЕЖЕТА ЗА ПЧЕЛИ, от тези "МАШИНОСТРОИТЕЛИ", които дори не са част от ЗАГОВОРА, а просто са някакви ГЛАДНИ, НЕОБРАЗОВАНИ ШАРЛАТАНЧЕТА, които се възползват от условията, които той е създал - ЗА ДА ПРИПЕЧЕЛЯТ НЕЩО И ТЕ.
П.с. Само да попитам. Тук виждам доста "изпечени" пчелари, да коментират много грамотно и научно различни теми. Някой от вас, занимавал ли се е с Пчеларски Бизнес по времето на Соца?!
Ако не сте, запитайте някой който е, какъв е бил процента на смъртността тогава при пчелните семейства. Аз доколкото си спомням, пръскаха с отрови по-често и от дъжда; горяхме кошери на поразия заради различни болести; през зимата ни измирахa до 30-на процента и да ви кажа честно - НИКОГА ПЧЕЛИТЕ НЕ СА НИ БИЛИ ПО-ЗДРАВИ И ЖИЗНЕНИ ОТ СЕГА. Не само, че няма ИЗЧЕЗВАНЕ НА ПЧЕЛИТЕ, но и в тези кризисни времена, когато кооперациите пръскат по-скоро с ВОДА, отколкото с ОТРОВИ, а пчеларството е НЕДОСТАТЪЧНО РАЗВИТО, за да има ПОДХОДЯЩИ УСЛОВИЯ ЗА ЕФИКАСНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ПЧЕЛНИ БОЛЕСТИ - направо си е ПЕСЕН ДА ГЛЕДАШ ПЧЕЛИ.
Както казах, гледайте си кошерите по старите изпитани схеми и модели, и не се занимавайте с "еко" глупости. Пчелите буквално могат да живеят и в дупката на задника ви, ако им създадеш няколкото необходими условия за това - и тази различни типове кошери са измислени по-скоро за човешко удобство, отколкото за тяхно. Ако някой измисли кошер, който да е по-практичен за МЕН и достатъчно удобен за тях - да заповяда и да ми го предложи. Винаги съм отворен за нови идеи, стига да са практични. Да ми предлагаш КЕРАМИКА, без да си обосновал правилно и компетентно нейното предимство пред дървото, като се опитваш да ми насаждаш масови заблуди, като аргумент за нейното ползване, при това толкова тъпо, ненаучно и нелогично - бих ти показал само един среден пръст.
Вярвайте на тази лайна за "Изчезването" само когато се събирате пред кооперацията и медиите за да тръбите, колко ощетено е пчеларството и как не трябва да пръскат с отрови - но не и когато ви предлагат да закупите нещо заради нея.
На новите пчелари в този форум, така наречените Любители, ще ви дам само един съвет и то напълно безплатно.
Другият превод на "Colony collapse disorder" се нарича "Синдром на Алчният Пчелар". Отворете наръчниците по пчеларство и прочетете ВНИМАТЕЛНО с КОЛКО КИЛОГРАМА МЕД СЕ ЗАЗИМЯВА ЕДИН КОШЕР... друго не ви трябва... за годинка две в занаята, ще знаете повече и от мен. drinks;
dachkov
"А той ми отговори: "пчела в сандък? Това не можа да бъде!"
Има един тип хора, които са особено популярни в комплексираната ни държавица. Така наречените ПСЕВДОИНТЕЛЕКТУАЛЦИ. Основната характеристика на този екземпляр е: ЧЕТЕ МНОГО, МИСЛИ МАЛКО.
Изказването на някакъв ИДИОТ от преди повече от 100 години - лепнато ми тук, като някакъв вид препратка към темата КЕРАМИЧЕН КОШЕР... сравнявайки ни с него, по ниво на недалновидност - е направо тъпотия. Ти да не си от КЕРАМИЧНИТЕ КРАТУНИ сътворили това чудо?!
"А той ми отговори: "пчела в КОВЧЕГ? Това не можа да бъде!"
Както писах в предният коментар - кошерът Дадан-Блат е измислен с идеята за ПРАКТИЧНОСТ, а не с ИДЕЯТА ДА СЕ ПЛАСИРА КАТО ПО ЕСТЕСТВЕН ЗА ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО от ТРЪВНИТЕ КОШЕРИ.
Разликата между този СЕЛЯНИН отпреди 100 години и мен - най-вероятно е в колосалната разлика на информираността ни, както по въпросите за Пчелите, така и по други въпроси от научно естество. Ние не отричаме КЕРАМИЧНИЯТ КОШЕР, като вероятно място, където ПЧЕЛИТЕ МОГАТ ДА ЖИВЕЯТ, ние го ОТРИЧАМЕ, КАТО ПО-ПРАКТИЧНО СРЕДСТВО ЗА НАС ОТ ДЪРВЕНИЯТ ВАРИАНТ и КАТО ОЩЕ ПО-ЛОШО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ ОТ ГЛЕДНА ТОЧНА НА ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО.
Когато тези СЕЛЯНИ са ВЪВЕЖДАЛИ ДЪРВЕНИТЕ САНДЪЦИ в БЪЛГАРИЯ вече е имало практичен опит по отношение на тях. А в нашият случай, някакви НЕНОРМАЛНИ ШАРЛАТАНИ, които ПЧЕЛА НЕ СА ВИЖДАЛИ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ, направили КОВЧЕГ, без дори да го изследват достатъчно дълго време, преди да го предложат на пазара.
Защо отричаме БЪЛГАРСКО ЛИ?! Не е ли очевидно?!
Charles Dadant е бил един много ЗАПАЛЕН ПО ПЧЕЛАРСТВОТО ЧОВЕК, чиито живот е бил отдаден на него. Тук някакви НЕНОРМАЛНИЦИ, без КАПКА ПОЗНАНИЕ ПО ПЧЕЛАРСТВО, ни пробутват ИДИОТСКИ ТИП КОШЕР, без дори да са изследвали - ТИПИЧНО ПО БЪЛГАРСКИ.
Здравей!Добре дошъл.Цитат:
Първоначално публикувано от EnchevEG
Салатата неми стигна.... drinks;
Тоалетната хартия и тя свърши sweating;