-
Моя съвет е когато се прави отводка, без да имаме готов маточник или майка в клетка.ВИНАГИ да се изважда майката в новата отводка. Това се прави, защото в отводката няма пчели в добро съотношение на възрастовата структура и микроклиимата се подържа много по добре. Пчелите винаги избират най-добрата личинка-яйце на която да заложат промяната и в майка!
-
Отводката ми е с 4 пити пило и една пълна с мед, но когато сложих основата преди 3 седмици започна да гради от страната към другите пити и почети покри цялата основа но тънко а от дръгата страна съвсем малко петно с диаметър около 5см и от тогава до сега нищо не се е променило преди 3 дни и сложих меден сироп за да я подхраня малко. Все още не мога да разбера защо спря градежа. Вие какво мислите?
-
Липса на принос, проблем с майката.Добре си направил, че си я подхранил.
-
Сега като се замислих малко и ми хрумна нещо, понеже си произвеждаха сами майка и мина доста време докато се излюпи първото пило и ме съмнява, че те са почнали да градят, но след като са минали по реда си да градят сега вършат друга работа. Явно трябва да почакам новото поколение!?
-
По-скоро трябва да почакаш да цъфне слънчогледът, ако при вас има такъв. Ако няма обилна паша или обилно хранене със сироп, не се надявай да има градеж...
-
Другите ми кошери градят стабилно, тази година нямах много изградени магазинни рамки и 70% бяха с основи и дори най слабия почети ги е изградил. Дано да е от пашата сланчогледа ми е до гъза и до края на месеца се надявам да започно да цъфти.
И като стана въпрос за магазини, мога ли да ви помоля за съвет два от кошерите ми почети са си напълнили магазините, остават тук там по края на 1-2 пити да се запълни, и сега се чудя да изчакам да го запечатат и да го извадя или да сложа под тях нови магазини, защото тъкмо ще стане слънчогледа а те ще трябва да запечатват и няма да има къде да събират вие какво ще кажете ?
-
Сложи отдолу втори магазин.
-
Когато по крайните пити има налят нектар, задължително се слага допълнителен магазин. В противен случай , губиш продукция и затормозяваш пчелите.
Ако е с изградени рамки, аз го слагам отгоре, ако е с ВО, го слагам под пълния. Ако нямаш допълнителен магазин - изпръскваш добре запечатаните рамки и ги връщаш обратно.
-
А защо ако е с изградени е отгоре?Не мога да взема решение crying;
-
Аз следвам наученото от книгите на Венер и Лонин. Когато върху плодника има магазин с мед, то това за пчелите е медова шапка и по този начин не трупат много мед в гнездото и не блокират майката. Слагам поредния магазин над пълния и когато го залеят с нектар, разменям местата и пълния отива отгоре за дозапечатване. След изпръскване на пълния магазин го връщам пак отгоре и чакам отново да го налеят с нектар, стига да продължава пашата. А в книгата на Лонин пише, че всеки следващ магазин се слага отгоре. Например ако имаш 2 магазина и втория са го наляли с нектар и по крайните пити, то слагаш трети отгоре. Когато запчонат да работят в третия магазин, това означава , че първия вече е запечатан. В момента имам такова семейство и в събота ще разбера дали е така, макар, че надникнах вчера в първия магазин и гледката беше добра.
Според мен многото мед над семейството, допринася за това пчелите да бъдат по спокойни и по работливи. Също така по този начин винаги вадиш добре узрял мед.