Имало е къде по-лоши години...
Например 2022.
Тая година пролетта и началото на лятото, според мен, не бяха добре ама, каквото дойде. Ще се справяме някак. Аз досега не бях имал варовито пило, но сега ме пипна... в началото на Юни...
Преглед за печат
Аз говоря не само за пчелите, а цялостно. Понеже ходя и по планините и виждам и как растителния и животинския свят се развива... Много сериозни са движенията .. Промените се случват внезапно. Мога много примери да дам и за планината ... Но не знам дали има смисъл да ги пиша..
Точно за тези 7 дни, температурата на водата от изворите под връх ботев е поне с 10 градуса. Хванах кърлежи едни миниатюрни, а не ми се е случвало преди. Тук по плевен се появиха не папатак, но едно още по-малко и безшумно. Горе долу за 2 седмици и изчезна. Комари няма въобще ... А миналата година, нормалните комари ги нямаше, а почти основно бяха тигровите .. Тази година не знам къде са, няма ги ..
И сега пчелите погледнах, хем има много слънчоглед, хем минаха почти 10 дни и все едно пчелите са намалели. Царевицата почти увяхна а допреди 7 дни, беше все едно ще е най-хубавата година за нея. ...
Да видим ... Досега наистина времето не беше лошо, допреди 10 дни да кажем ... Въпроса е от тук насетне какво става, както писах и по-рано.
Зимата съм така, но за лятото не съм се замислял...
Всъщност, нямам и плодници, в класическия смисъл. "Плодника" ми е съставен от два магазина един върху друг. Демек, е по-висок с три см., но те едва ли оказват кой знае какво влияние в случая.
За лятото наистина не съм се замислял.
Тук ми се обади един стар пчелар да ме пита как е при мен. Горе долу това се наблюдава и при него, пчелите просто са намалели за тези няма и 10-12 дни, не знам какво е станало. Дали заради топлото време не остават по слънчогледа. Някой все пак от района, ако забележи подобно нещо да пише и да каже, как е ... и ако знае на какво може да се дължи това.
Няма как да са натровени, аз следя тук производителя какво прави. Той си ръси слънчогледа, само когато е много малък, около края на април. После не ръси повече. Не съм виждал пръскачки въобще, а пък аз движа постоянно с колелото или ходя да бягам. Иначе да, нищо драматично и аз не виждам, просто като прегледах кошерите има малко пчели. Не видях иначе нито необичайно поведение, нито нищо.
Въобще не разчитай на дъжд по Плевенско. Аз гледам моя модел и не дава нищо. Евентуално чак след понеделник там 1ви юли, но там точноста е много малка. Ти каква прогноза си гледал и за кога ?