Сериозна работа викаш?:laughing:
Преглед за печат
Хъса с който пише за тях,упоритостта с която им настоява и грижите досега отделени за тях ми навяват помисли,че ще има това спокойствие и безстрашие / ако се страхува,по-добре да не пробва/ да го направи тази пролет и да изпита удовлетворението от едно мимолетно сливане с тях. А бе......е тръпка,Кразз.Понякога нямаме думи и слова за да изразим това което изпитваме в дадена ситуация.
п.п.Сигурен съм ,че ще го направи.
Много ти благодаря! Радвам се на хората като теб, които го оценяват. Не ме е страх да ме кацат, даже напротив, радвам им се. Често, когато съм без предпазно облекло около кошерите, кацат пчели по мен и не ми е проблем. Лятото, например, бях в едно комплексче с басейн и явно наблизо имаше пчелин. Пчелите идваха да пият вода от басейна и се давеха. Когато видех пчела в басейна й давах пръст, ръка, тя се качваше, после я чаках да изсъхне на ръката ми. Тя почваше да вентилира веднага и отлиташе след време.
Бих направил това, което казваш, но не ми е съвсем ясно как, какво трябва да стане, а и като стане - това значи, че ще изпусна един рояк, нали така ? Не трябва ли да се подготвя предварително ?
Благодаря!
Бъди здрав!
На мен също ми носят удовлетворение да ги гледам, най-вече докато ям. След като преместих кошерите миналата година, сега вече имам възможност да ги наблюдавам докато обядвам :) Носи ми голяма радост да ги гледам как носят прашец, за ужас на някои други около мен, които ги е страх. :)
Най-вече ми направи впечатление хигиената, която държат - умрелите пчели на прелката се грабваха от други пчели и ставаха един тандем, който можеше да се проследи с поглед. Направи ми впечатление, че доста далеч ги изхвърлят - издигнаха се и излезнаха над външната ограда, едва тогава пусна мъртвата пчела.
И да използвам случая да споделя малко размишления:
1. Все още не съм правил първия осведомителен преглед.Времето не ми е позволявало, а когато е било ОК - не съм бил там.
2. Два пъти съм ги хранил след Нова година - с по 1 кг пита на кошер, т.е. 2 кошера по 2 кг. питка.
3. Втората питка беше с препарат за третиране от нозематоза.
Този месец, ако ми се отдаде възможност и времето е подходящо, ще ги отворя за един бърз преглед. Четох, че сега е момента за ротация на рамките, т.е. тези с мед да се придвижат по-близо до пилото (би трябвало вече да има такова), както и да се бракуват тези, които са по-черни. Въпроса ми е има ли някаква "схема" как да стане това ? Примерно на тази, която съм набелязал да я сменя, ако има пило, какво правим ? И как да ги ротирам - на една с пило, една с мед ? Отделно - да ги стесня ли малко Април месец, за да се засилят и да са готови за първата паша ?
Благодаря!
Лошо е, че кошерите са ти далеч. По това време, трябва да си направил преглед, да добиеш представа, в какво състояние са семействата. На питките с лекарства недей разчита. Иска си третиране. Рамките за брак, по това време , не им е мястото там кадето има пило. Полека- лека трябва да ги изтеглиш към края, но е рано за това.Относно стесняването, аз не го практикувам нито есен, нито пролет. Не ползвам и преградни дъски и затоплящи материали. Иначе традиционната практика е стесняване на толкова междурамия, колкото пчели има и разпечатване периодично на малки участъци мед.