Първоначално публикувано от
kaloyanv
Днес се прибрах и да дам 10 магазинни рамки на един приятел. Като отворих кутиите, ги е нападнал молец, така ми се развали настроението. За първи път ми се случва откакто се занимавам. Съхранявам ги в кутии пластмасови и уж много добре съм ги затворил, но явно ... Сега не знам какво да правя, тези много наранените ще трябва да ги претопя. Но другите които не са чак толкова, или съвсем леко пробити, мога ли да ги запазя, трябва ли сега да ги пръскам с нещо или ... И по принцип срещу този молец, какво мога да направя, есен да ги пуша ли с нещо..
Използвах вечерта сега към 17.30 понеже е слънчево да ги мина за втори път за нозема. И като ги отворих са много спокойни, без пушек ... Проблема е че са се засилили много. Имам един който е на 9 рамки и една преградна, до преградната е пълен с пчели. Имаше един на 6 или 7 рамки дето го бях стеснил , на предпоследна имаше пило открито на цялата рамка и го разширих с една. Другите са в същото положение, даже има един който е на 7 преградна и 2 пити зад преградна. Имаше пчели на рамките зад преградната, почти колкото и на другите пити. Утре пак ще ги отварям, нещо да разпечатвам да разширявам не знам .. Ще ми се да изчакам до сряда, когато ще е по - топло времето и се чудя какво да правя. Това с тези рамки дето ги е нападнал молеца ми отваря още работа , а и имам още друга работа ... И сега утре трябва всички пити да преглеждам.
А този с 9те рамки пълни с пчели, даже и не знам какво да го правя . Не мога да го разширявам с магазин, понеже ще е студено и още е рано... направо не знам.
А този другия с вестника се е обединил, но като цяло ако преди по криви сметки беше 3 рамки +още около 4 .. Сега не е на 7 тамки пчели, а покрива плътно 5 само. Явно някои са налетели по другите кошери. Утре ще го видя по подробно.