Първоначално публикувано от
kaloyanv
Забравих да ви пиша. Но има нещо интересно 2 от много силните ми кошери, като отворих да ги насипя с оксалова киселина, бяха почти капут, много малко пчели. Честно да ви кажа, това ми се случва почти всяка година, обаче не знам на какво се дължи. Тези кошери по принцип или умират или оживяват. Горе долу след слънчогледа, като ми дадат най-много мед и когато трябва да снасят, обикновено има пило само на 1-2 пити. Тогава съм пробвал да слагам свободни пити, обаче пак ги запълват с нектар и си остават така. Каква може да е причината ? Калпава майка, понеже е работила супер много ? Ама те винаги са ми на по 2 години. Проблема е че тази слабост се появява чак след слънчогледа и някак си не знам какво да правя тогава. Не мога да обединявам, понеже всичките семейства са си много силни . Какъв мислите може да е проблема ? Има един колега, който се оплака от същото нещо, обаче той каза че са ръсили едни терени, където е имало цъфнало растение, обаче младите семейства им няма нищо. Значи не би трябвало да е от отровите, а от калпава майка, която е направила много силно семейство преди това .. И това дефакто и е първа силна година.
П.С - тая година обаче бях много корав към тях. Понеже като си бях счупил крака ме побъркаха и станаха 13 кошера почти двойно. Ги оставих след като прибрах меда и само третирания съм правил .. нищо друго. Но пък с тези години се убедих че съм твърде тъп, за да знам какво се случва в пчелното семейство и реших само да третирам, понеже всички казват че трябва и да го оставям с много мед .. и така ще бъде и занапред.