Да де! При популярната рецепта с 3,5 %, е наблюдавано че пчелите не консумират сиропа.
Преглед за печат
Разтвора ми е 30гр ОК на1л дестил.вода,3÷4мл. на страна. Захар не ползвам.
Но остава отворен въпроса ми:Как третирате с ОК чрез пулверизиране? Ако някой третира по този начин...
Прав си! Буквално преведено
We did not observe ingestion of the OA solution by adult bees, че не се е наблюдавало поглъщане на разтвора.
Но извода предполага ,че се е наблюдавало непоглъщане...
Rhino, дай информация откъде ги вземаш тези рецепти?
Тази която знам за накапване и се е доказала, е захарен сироп 1:1 и 35 гр Оксалова киселина.
От научните публикации се споменава че захарта помага разтвора да полепне по пчелите и се разпределя при отъркването им една в друга .
Напълно съм съгласен с теб,но ако става дума за накапване.И аз така го правя.Но , аз питам при пулверизиране с препарата .А там формулата е тази.Четох много ласкави думи относно този метод. Вкючително и статий на Петър Бонев. Исках а пробвам,и затова търсех хора сблъскали се с този казус за съвет.
А на въпроса: от къде?Отговора е: от търсачките разбира се! ;-))) напиши -третиране с ОК чрез пулверизиране .
Хайде прочетете още веднъж и тогава продължете с разсъжденията си.
http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post58082
Оксаловата киселина /ОК/ може да бъде приложена в периоди без пило чрез пулверизиране или чрез накапване. В първия случай 30 g оксалова киселина дихидрат се разтварят в 1 000 ml вода. Питите се наръсват от двете страни с 3-4 ml разтвор с пулверизатор. При накапването се използва захарен разтвор /75 g ОК за 1 l захарен сироп/ - по 5 ml за всяко междурамие. У нас има регистриран препарат на базата на оксалова киселина - Оксавар, който се прилага под формата на спрей.
След няколко прочитания на научни статии и дисертации на английски, осъзнавам колко фантазии има из пространството. Такава концентрация 7,5% на ОК, каквато я дават, не мисля че е здравословна. Ако дозата за накапване е сгрешена, то трябва ли да вярваме и на тази за напръскване.
In Central Europe, adult bees tolerated a single
autumn trickle treatment concentration up to 4.6% OA (Büchler 2002, Charrière and
Imdorf 2002, Nanetti et al. 2003). Liebig (1998) quantified the impact on colonies when
applying OA solutions with concentrations greater than 5% and described significant
adult bee mortality, poor over-wintering ability, and impaired spring development.