Юри , явно четем две различни теми .
При малко муха следваща дейност е стесняване на входа .
При липса на пило - преглед и обединение с отводка .
Преглед за печат
Днес погледнах 4/5 кошера и сигорно ще са наложи да са събират 3/4 семейства а не сем. и отводка трагично е положението от тази суша.
Колкото и муха да има е все едно, важни са пчелите. :ae:
Съгласен съм с това което казваш, на пак не разбирам как на две еднакви семейства, като стесниш входа на едното и то ще увеличи пилото, за разлика от другото на което входа не е стеснен. Разбира се това може да се случи, но причините са други, не стесняването на входа. Ето това питам: каква е връзката на големината на входа с количеството пило през Август?
Наистина ли мислите че през Август, 1 градус повече или по-малко влияе толкова много? Ами какво се случва през деня, при 32 градуса на сянка с тези кошери с намалени входове. За мен това е несериозно.
Юрий ще ти задам един един въпрос.На 1 август ти натровят пчелите с нещо,от 10 рамки станат на 3-4 рамки.1 кошер стесняваш прелката и с преградната също стесняваш,на втория само с преградната стесняваш,на третия нищо не пипаш.Кой ще се развие по бързо според теб?
Защо излишно спорите? пчелите август и септември нямат навика да са овиличат а са намаляват, тази година му е върха на бездействието на майките.
Грешно си разбрал просто обсъждаме
А мойте Майки тая година не се спряха. Дадан десятки до слънчогледа ги отварях кажи речи всяка седмица, снимки нямам, щото се ядосвах и затварях. Пило на 8 рамки и без венци, само горе в ъглите. Някои рамки от летва до летва, това не го бях виждал на живо. Пчели, както коментирахме и тука, няма. Добре, че пак слънчото /не тоя от форума;)/ спаси сезона и сега сами си се зазимяват перфектно и с малко моя помощ. Да видим догодина какъв цирк ще го играем.
Аз мисля, че напротив - майките се пребиха от работа. Постоянно голямо количество летящи пчели измираха, а майките компенсираха това. Иначе, ако бездействаха то сега нямаше да имаме кошери. Особено в райони в които се престараха с пръсканията, а и сушата беше безпощадна и дори продължава.
Казах, че само притваряне на прелката довежда до повишаване на температурата примерно с един градус, а оттам и различните процеси които ще последват в семейството. Едни ще започнат да снасят, че им е станало по - топло, други ще спрат да снасят, че им е станало горещо, едните ще започнат по - често да излитат навън защото е по - прохладно в гнездото, а други ще остават в него за да вентилират и т. н...... поради притваряне на прелката де.
От края на март до края на юли и моите майки работеха като за световно но след това се едно няма майки ,от 15 г. ги гледам и винаги август майките почиват тази година са още по зле казвам самата изтина а не само да си разлаваме кучета което е по моите сили го правя а другото е в БОЖИЯТА ВОЛЯ.
Продължителността на живота на пчелите
Получени през март живеят до 35 дни през юни - до 30 дни,
получени по време на основната колекция мед - 28-30 дни,
отгледани през септември - октомври - 80-100 дни.
В семейства с не пило, те могат да живеят до една година.
Дълъг живот на пчелите се появяват през есента, т.е. по време на периода, когато няма пило. По това време, младите пчели се хранят с цветен прашец силно, че с намаляване или липса на работа за хранене на пилото, насърчава натрупването на резервни вещества в организма. Живото тегло на пчелите през есента се увеличава в сравнение с лятото на 13-19%, а сухото тегло на увеличенията на пчели от 16-26%.
Дака на мен ми липсва практика ама на КОД 21 му липсва теория. За да имаш добра практика трябва и да се подготвиш теоретично.Затова всички стари кучета постоянно пишат чети, чети,чети
Е в клипа казаха 25 декември,аз четох 21 декември някъде.Тоя човек Симеон съм го срещал на един семинар ли беше не помня ще излъжа.В сградата на икономическия университет беше притеглих го като много умен човек.
Дака ако има човек в форума който разбира от генетика то това е Дони (факт е че прави Бъкфаст (по интересувай се какво е по особеното на Бъкфаста) и хората закупили майки от него са доволни). Ще си позволя да го цитирам от архива:
цитат:
Що се отнася до цикъла - пчелите започват да се люпят на 19-ия ден http://beehoneyportal.com/forum/imag.../icon_wink.gif и толкова беше с акара - но това ще бъде нова тема.
Европейските- Да. Африканските - дори още по-рано.
При Карниките цикъла на развитие е средно 20,5-21дни, при Италианкинте -средно 19,5-20,5 дни, при Кавказките - плюс половин-един ден от това на Карниките.
Всичко добре, но само не разбрах какво е общото между малката килийка и продължителността на цикъла на развитие на пилото (който сам по себе си пак не е достатъчен за пълна устойчивост срещу вароа). Индукцията крие огромни рискове за грешка.
Доста нескопосано го копнах ама не знам как ама става ясно за какво иде реч
Утре да но има време и си каже мнението
Дака абе тия пчели са ни взели акъла в 1 през ноща умуваме и спамиме на воля. Хайде лека вечер.
Юри , когато си 40 години покрай пчелите в главата ти остават нарицателни за пчелките .
Аз , ще си гледам мухата , а ти пчелата .
Писах в другата тема , защото колегата няма муха по средните пити и затова препоръчах стесняване .
Сега е времето и входа да се намали .
Никога не са ми тровили пчелите на тази дата, така че мога да отговоря само хипотетично. Не смятам че ще има някаква разлика. Всичко зависи от качеството на майката. Съдя от опита си с отводки от 20 години. Като правя отводка, допълвам целия корпус с пити и основи. Но ако нямам налични към момента я оставям само на питите с които е направена. Ами няма никаква разлика в развитието. Хем това е през Май, когато времето е много по-динамично и студено. Така че и през Август съм убеден че няма да повлияе. Но както казах, това е само хипотетично.
Стига с тези температури,от 22 юни кога започне да намаля деня пчелата има инстинк да се запасява ,подготвя за зимата и това време август септември не са развива семейството а намалява драстично майки рекордорки да има те си почиват, тази година тази суша,жега, и тези акари ще ни върнат пак в първи клас това е мойто мнение.
Понеже се коментира топлината в кошера а тя е пряко свързана с вентилацията в кошера копирам една статия. За мен са особено интересни последните 2 изречения (много пъти съм се чудил защо в руска литература препоръчват напролет прехвърляне на семейството в чист кошер мислил съм си че е заради заразни заболявания и че малко прекаляват) но знае ли човек
Използвам преводач за съжаление не знам руски.
Зимуване пчелите в кошера "без вентилация"
Очевидно е, че всеки, дори и най-добрата вентилация гнездо на пчели през зимата, и особено през зимата в дивата природа, не е в състояние да отстрани от кошера всички водната пара, която се разпределя от яденето на фуражни пчели (по време на обработката на 1 кг мед стои около 0,68 кг вода, 15 кг - 10,2 кг).Част от тази влага (метаболитна вода) ще кондензира върху вътрешността на кошера (клетки, в рамките, диафрагми, стени и т.н.), които са с температура, равна и по-ниска от температурата на точката на оросяване.В резултат на това ще се увеличи на вътрешните части на топлопроводимостта на кошера, за да се намали неговата термична устойчивост, увеличаване на количеството топлина, загубен от пчелен кошер за околната среда. От друга страна, ще генерира топлина (изпаряване топлина) за кондензиране на водната пара.Разликата между тези стойности и ще отговори на въпроса, как да се промени консумацията на храна през зимата.
Пример 1.
Пчелите прекарват зимата в една стая при 20 ° C при нормални условия, т.е. с добра вентилация, с подходящо загубата на топлина в топлия въздух изпускателната размер на около 25%. Консумацията на храна за зимата ще е 8,8 кг. Вярно е консумацията на храна за зимата ще бъде 5,8 кг. спестявания фураж - 34%.
Пример 2:
Пчелите спят зимен сън в дивата природа в нормална зима, т.е. с добра вентилация. силна Консумацията на семейството храна - 15 кг. С изключение на загубата на топлина за вентилация истинската скорост щеше да е 11,25 кг. Feed спестявания -. 32,1% от
този начин, за пълния зимата в задушен кошер бихме могли да получите спестяват средно по около 33% фуражна. Ако направим изчисленията не е за целия период на зимата, но само първото полувреме (до февруари), след това този показател ще достигне до около 30%.
Това вероятно обяснява факта, че все още има някои пчелари използват този варварски метод на хибернация, когато в кошерите близки год и пчелите спят зимен сън до февруари-практическа Кали без вентилация (необходим за дишане кислород все още се просмуква през пукнатините, иначе пчелите ще са починали от задушаване). В този случай, бележка пчеларите хранят консумация по-малко от обичайното (според изчисленията, дадени по-горе, спестявания от 30%). . Разбира се, след това целия интериор на кошера се импрегнира с вода, тя е суров, пчели и съдържанието му от това е може би не много добри
Много пчелари смятат, че идеалната настаняване на пчелите - кух в едно дърво. Тъй като, ако там пчели презимуват добре. С термални продукти са кухи - добър дом за пчели, защото на неговата стена - е много добър абсорбатор на влага. Ето защо, не трябва да има влага, и се хранят потребление през зимата в много по-малко, отколкото в кошера с добра вентилация.
По този начин, според дадени изчисления, кондензация метаболитен водната пара в кошера по време на зимуване пчели при липса на вентилация, по-точно, с много лоша вентилация, в крайна сметка води до намаляване на консумацията на храна. допълнителната топлина на изпарение над увеличението на въздействието на топлина кошер в околната среда, което се дължи на увеличаването на коефициента на топлопроводимост на вътрешните компоненти на мокро кошер
съжаление, в момента не може да се определи точно щети, което причинява влага в гнездото на пчелите през зимата, неговото отрицателно въздействие върху здравето на семейството, по-нататъшното му развитие и производство на продукти за продажба. Обективно, че влагата в кошера - това е голямо зло за пчелите: преждевременното хранене на пило заболявания, диария, голям сипей и накрая смърт. Така че, очевидно, не е възможно да се обадя пчеларите с копривна треска близки год пчелите през зимата. Напротив, опитът показва, че е необходима добра вентилация през зимата.
Във връзка с гореизложеното е необходимо да се реабилитира мокрите възглавниците в кошера (странично и отгоре). Тя беше отбелязано по-рано, че "мокра торба - бедни Термоизолатори, загуба на топлина, за да се увеличава среда кошер, и увеличава консумацията на храна." Ако първите две твърдения важат, то последният - не. Както видяхме, разпределението на метаболитната топлина на изпарение на вода компенсира увеличил в сравнение с изсъхне кошер загубата на топлина в околната среда в резултат на намалено потребление на фуражите. Така че от гледна точка на топлотехнически мокри възглавници на в кошера през зимата не е толкова вреди, така че пчеларите правят правилното нещо, когато те са пълнени с мъх - материал, много влага капацитет. Въпреки това, в кошера на мокри възглавници syreet, по-бързо стареене, гниене и върви надолу, така че те са полезни, за да се замени със сухото, например, през февруари.
След пролетта прелитане, когато семейството идва в активно състояние (интензивно пило отглеждане) и когато, както то е постановено преди кошер на загубата на топлина в околната среда са увеличени, че е необходимо да изсъхне вътрешното съдържание на кошера "своите страни", е много полезно да се промени кошера върху чиста и суха. Пчеларите-фенове на региона Кемерово и акт - в началото на април, независимо от времето, в палатки семейство трансплантирани в чисти, сухи кошери. Ефектът е поразително: един месец сумата на потомство в тези семейства е 2-3 пъти по-висока, отколкото в контролите.
Може ли да пуснеш линк към оригиналната статия, че се измъчих с този превод.
Зимовка пчёл в улье “без вентиляции”
http://apiary.su/biologiya-pchelinoj-semi/zimovka-pchyol-v-ule-bez-ventilyatsii/
Не бих казал без вентилация .
Всеки сам преценява .
Здравейте,интересува ме какви са изискванията към помещението за вадене на мед по Наредба 26?Никъде не намерих информация до каква височина трябва да е фаянса на стените.
Хеито има нови изисквания за такъв тип помещения. Най- добре попитай направо там.
http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D1%80%D0...6929_at.5.html
Не е задъжително цялата стена да е в фаянс достатчно да е възможно почистването и с влажен парцал. Между пода и стената трябва да имаш цокал по възможност по висок. Но все пак ако си решил стената да е фаянс което само по себе си е най-доброто то е желателно да е цялата. Към момента изискванията са облекчени доста но има един момент всяка ОДБХ има свое виждане и тълкуване на изисквнията затова им прати едно писмо по емайл с въпроса или ги посети лично няма да сбъркаш...
В момента без съответния статут, за самото помещение едва ли ще му обърнат внимание?
Ще му обърнат всяко писмо по емайл получава входящ номер и задължително получава отговор в рамите на 7 дни (обикновено на 3-4 ден) дори и отговорът да е от рода на Във връзка на ваше запитване от дата с вх. номер - поставеният от вас въпрос не от компетенцията на ОДБХ обърнете се към еди коя си агенция ....
Те ще му обърнат внимание, но се съмнявам, че ще му издадат санитарно разрешително, поради причините, които изтъкнах по- рано?
А не може ли да се наеме някой помещение което има санитарно разрешително и да се обяви че там ще пълниш бурканчетата?Или трябва да е в пчелина?
Може да заявиш, че ползваш помещение на познат, който има такова разрешително.
мисля че бат тянко малко бърка нещата принципно нас ни касае нардба 9 но там изрично е посечено че изискванията не касаят регистрацията по наредба 26. а в самата наредба 26 пчелния мед и продукти са определени като най-малко рискови и изискванията към помещенията са минимални. Самата регистрация се извършва от ОДБХ а не от РЗИ (ХЕИ).
Лятото питах в ОДБХ Плевен какво трябва да направя, и на какво трябва да отговарям, че да ме регистрират по 26. Отговора беше: Нищо. Просто подаваш документите, и те регистрираме. За всеки случай, пак попитах за помещение и проверки на място. Казаха, че това не ги интересува. Нали си вадя меда у нас, на чисто. И това е.
П.П. Пък и на какви изисквания да отговаряме, като те (БАБХ) нямат лаборатория да изследват меда.
Здравейте,
редя кошерите в новия пчелин и не ми стига мястото. След десетки комбинации, получават ми се две редици кошери, с прелките едни срещу други. Възможна е максимална дистанция 1,9 метра от прелка до прелка. Прерових форума, колкото можах, търсейки по заглавията на темите дали някъде е споменато на какво разстояние е препоръчително да се слагат кошери прелка срещу прелка, но нищо не намерих. Така че, помагайте със съвет. Утре вечер пристигат кошерите и трябва да съм приключил със стойките.
Става въпрос за 4 успоредни редици кошери, разположени на бетонова площадка с неправилна форма, може да се разглежда като разностранен трапец. Редиците са успоредни на основите на трапеца. До дългата основа на трапеца са първите две редици.Първата редица гледа на изток, втората редица гледа на запад. Между тях съм си оставил място, колкото да минавам с количката. При късата основа на трапеца са третата и четвъртата редици. Отново едната редица гледа на изток, другата - на запад, между тях пътека за количката. Става така, че прелките на втората редица гледат срещу прелките на третата редица, на разстояние 1,9 метра. Това дали е проблем ми е въпроса?
Стигнах до тази конфигурация, за да минавам при работа винаги при гърбовете на кошерите, без да се мотая пред прелките. Ако ги наредя редица след редица, ще имам само по метър между редиците и при работа ще минавам току пред прелките на съседната редица, което не ми харесва.
Има ли разстояние между кошерите в самите редици, или са плътно един до друг?
В самата редица са долепени по двойки, между две съседни двойки има междина, колкото за още един кошер. Като вдигна капака, мога да го сложа както върху съседния кошер от двойката, така и в междината, директно върху стойката. Стойката е обща за цялата редица и е прекъсната само на едно място, където има централна пътека. Днеска, като ги довърша, ще пусна една снимка за ориентация.
Не ме стърпя и щракнах едно фото на недовършения обект. Отдясно са довършените, отляво - недовършените стойки.Прикачен файл 7503
Добре е направено.Не се сърди,ама бетона и желязото ми идва малко множко.
По тоя начин трудно ще ги отглеждаш.Един съвет от мен,виж направи нещо за мрежата защото ще се чудиш що не се развиват добре.При мен така беше минваха през мрежата но на 3 пчели 2 се чукваха в нея.След като я премахнах вече семействата се развиват добре.
Честно казано, пък било то и грешно, бих ги разположил по краищата на тоя кривиндел. С прелките на вътре. Което според мен ще реши и проблема с мрежата. Мястото е такова, че друго не ми идва наум? За съжаление......
Шахматно може да се получи пак добре важното е да не иска да му е пътечката по средата
Въпроса е поставен малко постфактум, след като почти всичко е готово и кошерите са на път. Все пак ще ти отговоря.Пчелите захождат към прелката на кошера когато достигнат относително близо до него. Тогава те описват големи (4-5 метра диаметър) овални траектории за да стигнат до предната страна и кацнат на прелката. Пчелите които излитат от кошера и летят в посока различна от посоката на прелката набират височина максимално бързо описващи концентрични (спирални) траектории. В твоя случай ще се налагат доста сложни маневри заради оградата, близостта на къщата и разнопосочните прелки. Ще се получава голям калабалък и ще трябва и да внимават да не се блъскат една в друга (като са натоварени не им се отдава много). Всичко това няма да е проблем заради който да не могат да съществуват. Определено ще са по нервни и определено КПД-то ще падне защото ще се губят време и сили. Винаги ще има повече пчели във въздуха около пчелина което ще да ва едно усещане за по силен летеж но това усещане ще е лъжливо, просто маневрирането ще ги бави.
Успех.
Тесничко е но е направено аз гледах гледах и ако бях аз може би бих ги сложил всичките с гръб към къщата и прелките към гората шахматно (дано не е север макар че съм виждал) така ще са по далеч от оградата и няма да са прелка срещу прелка и срещу къщата ама в средната редица ще се работи малко кофти ама май няма голям избор мястото си е малко и напролет може да се наложи да се увеличи бройката.
Хайде и аз да се изходя по въпроса. Приготви си саксии с високи дръвчета или папрати с височината на оградата. Сложи ги по оградата и задължително между кошерите. Това, че прелките ще са една срещу друга няма да е проблем стига да не прекаляваш със сгъстяването. Колкото повече дръвчета и колкото по-малко кошери на това място толкова по-добре.
Добре си си го направил пчелина, мерак имаш - то се вижда от снимката, нареди си ги както си си наумил а с течение на времето те самите пчели ще ти покажат кое е правилното и кое грешното. Успех.
Здравейте .Днес на един от кошерите Дадан Блат забелязах слаб летеж и реших да му направя преглед .Отварям и гледам 3 рамки и 1 междурамие ,на 2 рамки от тях има запечатано пило и някое друго снесено яйце ,а преди на 30 юли имаше 6 рамки с пчели и 4 рамки с пило .Къде може да е проблем ,като съм подхранвал целия август и до 10 ти септември със сироп ?
Колко мед е имало в тоя кошер преди да подхранваш? И колко сироп си подал?
Отводка е ,от тази година и майката и тя .Подхранвах всяка седмица с литър и половина сироп (в найлонова торбичка) ,като слагам 1,5 части захар и 1 част вода .Миналата година пак ми се беше случило така на 2 отводки .Да не би да е на ниво гени или некачествени майки ?
А миналогодишните как се представиха тая година?
Благодаря на всички, проявили внимание към питането ми. Изобщо не успях досега да стигна до компютъра, току що свърших с пренасянето на първата партида кошерчета, а вече е среднощ и утре ме чака още от същото. Като се наспя, ще прочета отговорите и ще пусна снимки с първите поставени бройки.
Гледам, че си южна България. Нищо нямаше да имам за казване, ако точно днес не ми се бяха обадили колеги от Хасково и Харманли. Странна работа, казват, летят роеве на поразия, ловим ги и ги слагаме в кошери, а след няколко часа отново бягат. Не сме виждали такова нещо по това време на годината. Та в тази връзка, да не се е изроила и твоята отводка?
не е само в южна България мисля че темата е сериозна поне за мен , до сега не съм виждал роеве по това време. Дали да не и отворим отделна тема?
http://pchelari.com/forum/showthread...639#post107639
При тия климатични промени всичко е възможно,аз в началото на септември показах 9 рамка от 10ДБ с пило.Много колеги ми се присмяха тогава,но ако бях го свил на даже и с 1 рамка можеше и аз да видя тоя феномен.
Хем ви ги тровят, хем рояци, пило на по 9-10 рамки, мед по 100 кила от кошер и после де минимис. Как стават тези неща?
Като спомена деминимис,аз искам да попитам.Фонда можели да изисква от НАП данъчни декларации?Щото все ми се струва че мой да си сверят сега часовника и гледай отръскали пчеларите от 500-5000лв за невярно попълване на данъчна декларация.
На 40 км от Стара Загора съм в населено място и на километър и половина има пчелин с 270 кошера та за това и мед мисля че няма много ,но и времето беше лошо тази година . От преди да цъфне акацията до 15 юни ,валеше почти всеки ден или през ден ,а после не е валяло 2 месеца и за това подхранвах .
Здравейте проблем ли е в момента да подхранвам със захарен сироп 1:1 или трябва да взема инверт.сироп.
От известо време,устапових, че в разпечатките на едно семейство има странни вкаменелости. Пробвах дали минават през мрежестото дънъ, но не успях да ги провра, затова решихме, че някаква животинка се мотае под кошера. Днес обаче ги намерих отново, а и се виждат неизпаднали от мрежата. Когато го видяхме за първи път, прегледахме семейството, вътре всичко беше чисто. Големината им е до 7 мм, моля, ако някой се досеща какво може да е да сподели.
Моля, да ме извините за правописа. Пиша от телефон.
http://pchelari.com/forum/forumdisplay.php?f=21
Прочети и се опитай сама да откриеш.
Залагам на -варовито пило.